Start / Artiklar & Guider / Däckbyte
Tips & Trix

Däckbyte

27-10-2021
Skriven av: Victor Lundqvist
Svårt att få tid på verkstad eller vill du hellre lägga pengarna på annat? Har du möjlighet att utföra arbetet själv, men saknar verktyg? Vi på Duab tipsar här om vad man bör tänka på och några produkter som gör jobbet lite enklare!

Vinterdäck datum

Datumet som gäller är från och med den 1 december till den 31 mars ska ditt fordon ha vinterdäck om det är vinterväglag. Det gäller såväl tunga som lätta fordon, däcken kan vara dubbade eller dubbfria. Tänk på att dubbdäcken endast får användas från 1 oktober till den 15 april.

Källa: Transportstyrelsen vinterdäck

Vad är det som avgör om det är vinterväglag eller inte?

När det finns snö, is eller frost på vägen gäller vinterväglag och det är polisen som beslutar om det är vinterväglag eller inte. 

Tips & trix när du ska byta till vinterdäck

1. Yta

Se till att vara på en plan och behaglig yta med bilen, byter du på din garageuppfart kan det vara smart att lägga ett föremål, som en kloss eller sten, framför ett av framdäcken för att bilen inte ska rulla iväg. Försök att inte ha så mycket maskiner och verktyg i vägen så du lätt kan byta hjul och inte råkar ramla på något. När du känner dig redo är det dags att dra åt handbromsen.

2. Markering

Rätt däck på rätt sida, kolla efter eventuell markering där däcket suttit sedan tidigare, t.ex. VF = Vänster fram, detta däck är nu bättre att använda till VB = Vänster bak för att få en jämnare slityta och bättre grepp. Se till att du vänder rotationen rätt, det sitter oftast en pil åt det hållet däcket skall rulla.

3. Lossa hjulbultarna något

Nu börjar du bli redo för att släppa lite på bultarna, ha ett hylsskaft med förlängning för att få mer styrka och spara på din kropp. Lossa bultarna lite lätt runtom bilen för att sedan fortsätta till nästa steg.

4. Hissa upp bilen

Leta efter punkten där du ska höja bilen, sitter vanligtvis närmast däcket, är du osäker på vart den sitter så står det i bilens instruktionsbok. Höj bilen varsamt och använd pallbock som säkerhet ifall bilen skulle rulla eller domkraften går sönder.

5. Lossa och ta bort bultarna

Lossa på bultarna helt och lägg dom gärna på en duk eller någonstans där gängorna inte drar åt sig smuts och skadas. Kontrollera däcken du ska ta bort och dem du ska sätta dit, mönsterdjupet skall minst ligga kring 1,6 mm, tänk på att köregenskaperna försämras redan vid 3 mm. Märk däcken du byter ifall de saknar markering.

6. Bromsrengöring och översyn

När däcket väl är borta kan det vara en bra idé att kolla skicket på bromsbelägg, spindelled, bussningar och att övrigt ser okej ut. Känns något fel så tveka inte över att prata med närmsta verkstad, det är din och din familjs säkerhet det handlar om.

Rengör navet och ytan med en stålborste om det är rostigt och smutsigt.  Använd smörjmedel till bultar och nav, på så sätt blir det enklare att montera och du undviker att rost uppkommer.

Dackbyte1200x800

7. Ergonomiskt lyft

Montera vinterdäcken varsamt, tänk på hur du lyfter och står, gå gärna ner på huk och dra nytta av dina fötter för att passa in fälgarna rätt på bultarna.

8. Lufttryck

Däcktrycket är något man alltid måste kolla, när däcken fått stå under en längre period så tappar de trycket, vilket bidrar till ökat slitage och högre bränsleförbrukning. Du hittar rekommenderat lufttryck i instruktionsboken men det kan också stå på dörrstolpens insida eller vid tanklocket.

9. Efterdragning

Dra åt hjulbultarna ordentligt och efter ca 3-5 mils körning bör du efterdra alla bultar. Uppstår det vibrationer eller oljud bör du kontakta en däckverkstad, det kan handla om att man tappat en vikt och att däcket då behöver balanseras om.