Tips & Trix

Jakt - Inför styckning

25-8-2021
Skriven av: Victor Lundqvist
Att planera innan styckning

Vad är bra att tänka på? Vilken utrustning? Hur länge?

Rör inte köttet med händerna

Använd alltid plasthandskar och se till att hålla händerna är rena, by handskar ofta för att undvika att bakterierna sprider sig.

Bäckenhäng viltdjuret för att få ett mörare kött

När man bäckenhänger köttet sträcks inte musklerna ut, vilket gör att dom är avslappnade och det i sin tu bidrar till ett mörare kött.

Slipning och utrustning

Ha välslipade knivar, då går styckning och urtagning mycket enklare. Rengör knivarna med hjälp av kokvatten eller sterilisator. Blanda inte ihop dem med andra verktyg.

Låt djuret bli svalt

Låt djuret svalna en till tre dygn i ett rum med temperatur över 10 grader innan du hänger det i ett kallare rum.

Efter hängning

Se till att avlägsna ordentligt kring skotthål, alla blyrester skall bort, på så sätt kommer inga bakterier in i köttet och smaken blir ljuvlig!

Köttkvarn

Utmärkt investering för dig som gillar viltfärs. Skaffa rätt hålskiva beroende på hur grov eller finmalen färs du vill ha, det vanligaste är 4,5mm och kapaciteter mellan 250-400kg/h.

Produkter som nämns i artikeln