Start / Artiklar & Guider / Att tänka på inför styckning
Guider

Jakt - Inför styckning

25-8-2021
Skriven av: Victor Lundqvist
När det gäller styckning av vilt som älg och vildsvin finns det flera viktiga aspekter att tänka på för att säkerställa att du får det mesta och bästa ur ditt byte. I denna artikel kommer vi att utforska de viktigaste tipsen och teknikerna för att stycka t. ex älg och vildsvin på ett effektivt sätt, med fokus på att få mörare kött och att utnyttja hela djuret.

Vad är bra att tänka på? Vilken utrustning? Hur länge?

Rör inte köttet med händerna

Använd alltid plasthandskar och se till att hålla händerna är rena, by handskar ofta för att undvika att bakterierna sprider sig.

Bäckenhäng viltdjuret för att få ett mörare kött

När man bäckenhänger köttet sträcks inte musklerna ut, vilket gör att dom är avslappnade och det i sin tu bidrar till ett mörare kött.

Slipning och utrustning

Ha välslipade jakt & slaktknivar då går styckning och urtagning mycket enklare. Rengör knivarna med hjälp av kokvatten eller sterilisator. Blanda inte ihop dem med andra verktyg. 

Låt djuret bli svalt

Låt djuret svalna en till tre dygn i ett rum med temperatur över 10 grader innan du hänger det i ett kallare rum.

Efter hängning

Se till att avlägsna ordentligt kring skotthål, alla blyrester skall bort, på så sätt kommer inga bakterier in i köttet och smaken blir ljuvlig!

Köttkvarn

Utmärkt investering för dig som gillar viltfärs. Skaffa rätt hålskiva beroende på hur grov eller finmalen färs du vill ha, det vanligaste är 4,5mm och kapaciteter mellan 250-400kg/h.

Produkter som nämns i artikeln

Innan du styckar

Förberedelse: Se till att du har rena och desinficerade verktyg och arbetsytor. Korrekt hygien är avgörande när du hanterar kött.

Kunskap om anatomi: En grundlig förståelse för djurets anatomi hjälper dig att göra precisa snitt och maximera utbytet av kött.

Avkylning: Se till att köttet är ordentligt kylt före styckning. Detta gör det lättare att hantera och minskar risken för bakterietillväxt.

Efter styckningen

Förvaring: Förvara köttet i korrekt temperatur för att bevara färskheten. Använd vakuumförpackningar eller täta behållare för längre hållbarhet.

Mörning: Mörning som nämns ovan är viktig för att göra köttet mjukare och mer smakfullt. Detta kan göras genom att hänga köttet i en kontrollerad miljö eller genom att använda enzymer.

Matlagning: Olika delar av köttet lämpar sig för olika matlagningsmetoder. Exempelvis är långsam tillagning bra för tuffare styckningsdelar, medan grillning eller stekning passar bättre för de finare delarna.