Inspiration

Den mångsidiga skruvdragaren

14-5-2020
Skriven av: Jenny Kassell
Foto: Mattias Stockhaus
En skruvdragare är ett av de viktigaste och användbara verktygen i verktygslådan, både i hemmet och på arbetsplatsen där den kommer till användning i de flesta projekt. I vårt sortiment finner du skruvdragare i alla prisklasser från kända varumärken som bland andra Makita, Bosch och Metabo.

Den mångsidiga skruvdragaren

Skruvdragarens huvudsakliga uppgifter är förenklat sett skruvning och borrning, men kollar du mer i detalj förstår du snabbt att arbetsuppgifternas karaktär varierar kraftigt och då såklart även de krav som ställs på skruvdragaren.

Skruvdragaren ska klara allt från att skruva mindre till långa och grova skruv samt borra stora hål, ofta även under långvariga perioder. Generellt sätt kräver skruvdragning ett högt vridmoment medans borrning kräver ett högt varvtal.

Sist men inte minst är det viktigt att skruvdragaren är användarvänlig och ergonomisk utformad - en välbalanserad skruvdragare med bra grepp tröttar inte ut dig vid arbete och förhindrar att du får ont i handleden eller armen.

Att tänka på vid köp av en skruvdragare

När du köper en skruvdragare är det viktigt att du har koll på dessa egenskaper:

  • Minst tio (10) men gärna fler momentlägen som du enkelt kan byta mellan.
  • Steglös hastighet - du ska enkelt kunna reglera hastigheten med fingret.
  • Minst två växlar – ettans växel för uppgifter där högt vridmoment krävs (långa och grova skruv) och tvåans växel för uppgifter där högt varvtal är nödvändigt (skruvning av mindre skruv samt borrning).
  • En snabbchuck förenklar och snabbar upp verktygsbyten, se gärna till att den klarar upp till 13 mm.
  • Kolborstfri motor reducerar energiförlusterna och förlänger skruvdragarens livslängd genom minskat slitage och värmeutveckling.
  • Hållbart växelhus av metall förlänger livslängden och klarar oöm hantering.
  • LED-belysning ger bättre sikt på arbetsstycket i situationer med bristfällig belysning.
  • Batterikapacitet - en högre kapacitet (Ah) gör att du kan arbeta längre utan avbrott.
  • Extra batterier – med två eller fler batterier får du helt nya möjligheter eftersom du kan ladda det ena batteriet under tiden du använder det andra!