Start / Artiklar & Guider / Hitta rätt lövblås
Guider

Hitta rätt lövblås

5-10-2021
Skriven av: Victor Lundqvist
Utbudet är stort och det kan vara svårt så här till hösten att välja rätt lövblås, men du kan också använda maskinerna till mycket annat, till exempel skräp, gräs och kottar eller varför inte snö?

Vad ska du tänka på inför köp?

 1. Tomtstorlek?
 2. Lövsug eller lövblås?
 3. Batteri, el- eller bensindriven?
 4. Rygg eller handburen?
 5. Ljudnivåer

1. Tomt

Din storlek på trädgård eller area att använda redskapen på är en större faktor till att hitta rätt maskin. 

Det är inte roligt att behöva kratta en hel trädgård för hand och du sparar mycket tid på att investera i en lövblås som täcker dina behov.

Tomtarea

Hur stor är den? Mindre trädgård än ca 100–2000 m2 räcker det gott och väl med en batteri- eller eldriven lövblås.

Är din tomt större än 3500 m2 och har ett flertal olika lövträd kan det vara idé att köpa en bensindriven lövblås för att slippa start/stopp och få ut mer kraft ur lövblåsen.

Träd och buskage

Har du Lönn, hassel eller andra större lövträd kan det vara bättre att köpa en starkare maskin då löven oftast lägger sig tungt på marken och får dom ligga i fuktigt gräs blir löven svårare att blåsa/suga bort. Är det kanske mer barr än löv på din trädgård, ja då blir valet både enklare och billigare då du inte behöver lika stark effekt på din maskin.

Gångar/grusplan

Mycket grus eller sten vid gångar och infarter närliggande gräsmatta? Då passar det bäst med en lövblås som har variabel hastighet där du kan styra hur mycket det ska blåsa. Med en för stark lövblås riskerar du att blåsa grus och sten ut på gräsmattan. Införskaffar du en lövblås där du kan ställa hastigheten får du kontroll och kan justera luftmängden.

Lövblås artiklar och guider

2. Lövsug eller lövblås?

Det finns maskiner med en kombinerad lövblås och lövsugsfunktion. Funktionen är som en dammsugare, med hjälp av en enkel justering så kan man lätt suga upp löv och skräp, som sedan hamnar i en behållare som man lätt tömmer.

Har man mycket löv och skräp eller en större yta rekommenderar vi inte lövsugsfunktionen, då den lätt kan täppas igen och blir snabbt full.

Med en lövblås kan du enkelt välja vart du själv vill ha löven med lite teknik och träning. Samla löven i en kompost för att undvika ogräs och att annan ohyra sprids och förstör din gräsmatta, använd sedan kompostavfallet till vårkanten för att plantera blommor eller varför inte börja odla lite grönsaker?

Hos oss hittar du nästan alla versioner och vi har ett stort sortiment av lövblåsar, vi har valt att ta med våra mest sålda produkter såsom Makita, Husqvarna, Ryobi, Stiga och Stihl i denna artikel. 

3. Batteri, el eller bränsledriven?

Behöver du stark effekt under en längre tid? Ja då är valet självklart, bränsledrivet!

Fördelar

 • Kraftfull
 • Bränslesnåla
 • Längre drifttid
 • Mindre start och stopp
 • Många lövblåsar i denna kategori klarar att blåsa bort snö och grus från din uppfart

Mindre tomtstorlek och inte så mycket löv eller skräp? Då ska du välja eldrivet!

Fördelar

 • Lätt
 • Ergonomisk
 • Ekonomiskt
 • Miljövänlig
 • Inga start och stopp

Komma åt vid knepiga ytor och runt buskage, husknutar eller gångar? Välj då Batteridrivet

Fördelar

 • Lätt att ta med
 • Miljövänlig
 • Batteriet kan användas till flera verktyg 
 • Ergonomiskt
 • Smidigt

4. Ryggburen, handhållen eller axelrem?

Köper du en större bensindriven lövblås så rekommenderar vi att införskaffa en ryggburen sådan, där motorn bärs på ryggen. Det underlättar hanteringen och sparar på kroppen.

Väger Lövblås/lövsugen över 2-3kg kan det vara lämpligt att införskaffa en med axelrem så du slipper lägga all tyngd på dina armar.

En handhållen passar sig ypperligt för dig med mindre gräsmatta och vill minska ljudnivån.

HöstligtBlås

5. Ljudnivån

Ljudnivån på lövblåsar går inte komma ifrån, dom låter en hel del. Oftast så är eldrivna eller batteridrivna betydligt tystare än en bensindriven. Har man många grannar tätt intill är det inte så snällt att köra i gång en högljudd lövblås klockan 8 en söndagsmorgon, visst har det sin charm men inte skulle du vilja råka ut för samma dilemma?