Välja rätt lövblås – vad ska man tänka på?
Skriven av: Victor Lundqvist
Vad ska du tänka på inför köp av löblås eller lövsug?
Hoppa direkt till det avsnitt som passar dig:
Tomt
Din storlek på trädgård eller area att använda redskapen på är en större faktor till att hitta rätt maskin.
Det är inte roligt att behöva kratta en hel trädgård för hand och du sparar mycket tid på att investera i en lövblås som täcker dina behov.
Tomtarea
Hur stor är den? Mindre trädgård än ca 100–2000 m2 räcker det gott och väl med en batteri- eller eldriven lövblås.
Är din tomt större än 3500 m2 och har ett flertal olika lövträd kan det vara idé att köpa en bensindriven lövblås för att slippa start/stopp och få ut mer kraft ur lövblåsen.
Träd och buskage
Har du Lönn, hassel eller andra större lövträd kan det vara bättre att köpa en starkare maskin då löven oftast lägger sig tungt på marken och får dom ligga i fuktigt gräs blir löven svårare att blåsa/suga bort. Är det kanske mer barr än löv på din trädgård, ja då blir valet både enklare och billigare då du inte behöver lika stark effekt på din maskin.
Gångar/grusplan
Mycket grus eller sten vid gångar och infarter närliggande gräsmatta? Då passar det bäst med en lövblås som har variabel hastighet där du kan styra hur mycket det ska blåsa. Med en för stark lövblås riskerar du att blåsa grus och sten ut på gräsmattan. Införskaffar du en lövblås där du kan ställa hastigheten får du kontroll och kan justera luftmängden.
Ryggburen lövblås
Lövsug eller lövblås?
Det finns maskiner med en kombinerad lövblås och lövsugsfunktion. Funktionen är som en dammsugare, med hjälp av en enkel justering så kan man lätt suga upp löv och skräp, som sedan hamnar i en behållare som man lätt tömmer.
Har man mycket löv och skräp eller en större yta rekommenderar vi inte lövsugsfunktionen, då den lätt kan täppas igen och blir snabbt full.
Med en lövblås kan du enkelt välja vart du själv vill ha löven med lite teknik och träning. Samla löven i en kompost för att undvika ogräs och att annan ohyra sprids och förstör din gräsmatta, använd sedan kompostavfallet till vårkanten för att plantera blommor eller varför inte börja odla lite grönsaker?
Hos oss hittar du nästan alla versioner och vi har ett stort sortiment av lövblåsar och lövsugar, vi har valt att ta med våra mest sålda produkter såsom Makita, Husqvarna, Ryobi, Stiga och Stihl i denna artikel.
Batteri, el eller bränsledriven lövblås?
Vilken modell av löblåsar passar min trädgård och vilken ska jag välja?
Valet av lövblås beror på trädgårdens storlek, antalet lövträd och dina särskilda behov. För mindre trädgårdar eller ytor med lätta uppgifter som att rensa bort löv, gräsklipp eller blomblad, passar en kompakt batteridriven lövblås utmärkt. Om du har en större tomt med större lövträd kan en bensindriven lövblås ge den kraft du behöver.. För trädgårdar som är lite mindre med trånga utrymmen eller där du vill samla upp löv direkt, kan en lövsug med sugfunktion vara det bästa valet. Nedan listar vi fördelarna med de olika typer av lövblåsar:
Fördelar med en bensindriven lövblås
- Kraftfull och hög blåsförmåga
- Bränslesnåla - Moderna bensindrivna lövblåsar är bränslesnåla tack vare kompakt design och ny motorteknik.
- Längre drifttid - Mindre start och stopp mot en batteridriven, där du t, ex behöver stanna och ladda.
Tips: Många lövblåsar i denna kategori är så pass starka att klarar att blåsa bort tyngre snö och tjockare grus från din uppfart
Mindre tomtstorlek och inte så mycket löv eller skräp? Då ska du välja eldriven lövblås!
b]Mindre tomtstorlek och inte så mycket löv eller skräp? Då ska du välja eldriven lövblås!
Fördelar[/b]
- Lätt och Ergonomisk - Ingen extravikt så som bränsle eller batteri, som oftast väger en del.
- Ekonomiskt - Drar ingen soppa!
- Miljövänlig - Inga utsläpp från avgaser eller oljor.
- Inga start och stopp - Kontinuerlig drift sålänge du inte fastnar någonstans med sladden.
Tips!: Köp en förlängningskabel i samband med en eldriven lövblås så du kommer åt och kan blåsa över hela gräsmattan.
Komma åt vid knepiga ytor och runt buskage, husknutar eller gångar? Välj då Batteridriven lövblås!
Vi lever i en värld där el och batterimaskiner har blivit allt mer populära och där varumärken så som Husqvarna & Stihl.
Fördelar
- Lätt att ta med
- Miljövänlig
- Batteriet kan användas till flera verktyg
- Ergonomiskt
- Smidigt
Tips: Extra kraft är aldrig fel, därför kan det vara en god idé att investera i ett extrabatteri till din lövblås.
Ryggburen, handhållen eller axelrem?
Köper du en större bensindriven lövblås så rekommenderar vi att införskaffa en ryggburen lövblås, där motorn bärs på ryggen. Det underlättar hanteringen och sparar på kroppen.
Väger Lövblås/lövsugen över 2-3kg kan det vara lämpligt att införskaffa en med axelrem så du slipper lägga all tyngd på dina armar.
En handhållen passar sig ypperligt för dig med mindre gräsmatta och vill minska ljudnivån.
Ljudnivån
Ljudnivån på lövblåsar går inte komma ifrån, dom låter en hel del. Oftast så är eldrivna eller batteridrivna betydligt tystare än en bensindriven. Har man många grannar tätt intill är det inte så snällt att köra i gång en högljudd lövblås klockan 8 en söndagsmorgon, visst har det sin charm men inte skulle du vilja råka ut för samma dilemma?
Vanliga frågor
Hur mycket el drar en lövblås?
Det är helt beroende av vilken storlek på eldriven lövblås du väljer, men för att beräkna kostnaden lite mer ungefärligt:
2kWh×1SEK/kWh=2kr. Det innebär att det kostar 2 SEK att använda en elektrisk lövblås på 2000 W i en timme när elpriset är 1 SEK per kWh.
Hur stark lövblås?
Att välja rätt lövblås för din tomt beror på ytan du behöver täcka och mängden löv och skräp som samlas under säsongen.
- För en mindre tomt på upp till 500 kvm räcker det oftast med en kompakt batteridriven eller eldriven lövblås med en motoreffekt på 500-1000 W eller en batterikapacitet på 18V
- För en tomt på cirka 1000 kvm behövs en lövblås med högre kapacitet och kraft, särskilt om du har träd som fäller mycket löv. Här passar en kraftfullare eldriven modell på 1500-2000 W eller en batteridriven lövblås med 36V batteri.
- För större tomter på 3000 kvm eller mer rekommenderas en bensindriven lövblås med hög motoreffekt (1,5-3,5 hk)