Start / Artiklar & Guider / Hur grillar man olika grönsaker & köttsorter?
Inspiration

Hur grillar man olika grönsaker & köttsorter?

12-7-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Grillning är verkligen en konstform som kräver kunskap och inte minst erfarenhet, men den ger också mycket glädje. Både för den som grillar och de som njuter av det färdiga resultatet. Låt oss titta på de innertemperaturerna för de olika maträtterna och köttbitarna.

Det är värt att komma ihåg att även om kött är en stor del av grillningen, och oftast det som många har på grillgallret, finns det många andra goda ingredienser som kan grillas för att skapa en balanserad och spännande meny. Majskolv, vitkål, vattenmelon, pizza och halloumi är alla utmärkta val.

För att utvecklas till en riktig grillmästare i grillens konst, krävs en ständig lust att lära, våga experimentera och att hitta det roliga i tillagningen. Tiden det tar att grilla något varierar beroende på grillens värme, men här finns en uppskattning av tidsramarna och du kommer lära dig om de olika köttsorterna men även vilken innertemperatur du bör ha för att få en riktigt fin måltid.

 • Nedan kan du se de vanligaste frågorna kring hur man grillar olika sorters mat.
 • Vill du titta på temperaturen för de olika köttsorter hittar du det här.
 • Vanliga frågor

  Hur grillar man lax?

  När du grillar en laxsida, ger indirekt grillning de bästa resultaten. Sikta på en innertemperatur på 50-52 grader Celsius för ett saftigt och läckert resultat. Använd en kötttermometer för att vara säker på att du uppnår rätt temperatur utan att överkoka fisken.

  Hur grillar man lax i folie?

  För att grilla lax i folie, bör du fortfarande använda indirekt värme och sträva efter samma temperatur som när du grillar en vanlig laxsida – mellan 50-52 grader Celsius. Lägg laxen på ett ark folie och toppa med kryddor som dill, persilja, citron och gräslök innan du förseglar paketet. Ångan kommer se till att hålla fisken saftig medan den grillar.

  Hur grillar man lamm?

  Det finns flera sätt att grilla lamm och allt hänger lite på vad du har för köttbit, om du tillexempel har en rostbiff, bog eller kotlett – men allt går bra att grilla! När det kommer till lammracks, använd direkt värme och sikta på en innertemperatur på 55-60 grader Celsius. Detta ger en ”medium rare” tillagning som framhäver lammets naturliga smaker.
  Tips!: Goda kryddor till grillning av lamm är vitlök, citron, salt & peppar.

  Hur grillar man majs?

  Majskolvar grillas bäst direkt över värmen. Se till att de blir gyllenbruna och karamelliserade för att framhäva majsen sötma. Med en grilltemperatur på 180 grader föredrar vi 20 minuters grillning för perfekta resultat.

  Går det grilla julskinkan?

  Japp! För att grilla julskinka, använd indirekt värme och sikta på en innertemperatur på 70-75 grader Celsius. Detta ger dig en saftig skinka med en lätt rökig smak.

  Hur grillar man vildsvin?

  Grilla vildsvin: Grilla vildsvin indirekt och sikta på en innertemperatur på 60-65 grader Celsius för en medium tillagning. Det är många som råder en till att grilla vildsvinet till 68 grader men redan vid 62 grader är köttet tillräckligt tillagat utan att det torkar ut.
  Tips: Låt köttbiten vila ordentligt innan servering, ca 20 min går bra.

  Hur grillar man vitkål?

  Grilla vitkål: Skär vitkålen i klyftor och grilla direkt över värmen tills de är gyllenbruna och mjuka.
  Kanterna på kålen ger en söt och rostad smak.

  Hur grillar man veganskt?

  Vegan grillning kan innebära allt från grönsaker till tofu och seitan. Var kreativ & våga! Det mesta av vegansk grillning är enkel, och du kommer snabbt att se när bitarna är färdiga, eller när de börjar mjukna.

  Hur grillar man älgkött?

  Grilla älgkött (inklusive älgfilé, älginnanlår, älgstek och älgentrecote): Använd indirekt grillning och sikta på en innertemperatur av 57-60 grader Celsius för medium rare. Låt biten vila i minst 20 minuter för att låta bitens saft fördela sig jämt!

  Hur grillar man kyckling?

  Vid grillning av kyckling & kycklingfilé är det lätt att bränna fast så det är väldigt viktigt att man ofta vänder på kycklingen och för att behålla saftigheten bör man marinera köttet innan det läggs på grillen. Sikta på en temperatur mellan 70-75 grader innan du tar av kycklingen.
  Tips: Marinera kycklingen över natten för en intensivare smakupplevelse!

  Hur grillar man ytterfile & ytterlår?

  Om du ska grillar ytterfilé och ytterlår, varierar innertemperaturen beroende på om det är fläsk, nöt eller kyckling, men generellt bör du sikta på mellan 60-70 grader Celsius.

  Hur grillar man vattenmelon?

  Skär vattenmelonen i tjocka skivor2-4 cm och grilla direkt över värmen tills den är karamelliserad. Värmen från grillen kommer framhäva melonens sötma vilket ger den en lätt rökig smak. Prova!

  Hur grillar man lök?

  Se till att tvätta löken och dela på mitten, grilla över öppen glöd tills den har fått lite färg och känns mjuk. Strö på flingsalt för godast smak!

  Hur grillar man halloumi?

  Grilla halloumi direkt över värmen tills den är gyllenbrun på båda sidorna. Den varma grillen ger halloumi en härlig krispighet och förhöjer dess saltighet.

  Temperatur för olika köttstycken

  RareMediumWell done
  Kalventrecôte Hel & Skivor56°57-58°62°
  Kalvstek65°68°
  Kalvfilé63°70°
  Entrecote50-55°58-60°65-70°
  Flankstek58-60°
  Fransyska70-75°
  Högrev62-65°70-80°
  Nötbog62-65°70-80°
  Nötstek63-68°70-75°
  Rostbiff & Biff60°70°
  Ryggbiff48-52°54-60°65-68°
  Oxfilé & Rostas55°60°65°