Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Skruvstäd och skruvstycke
Guider

Köpguide: Skruvstäd och skruvstycke

7-2-2024
Ett stabilt skruvstycke / skruvstäd är ett av de mest användbara tillbehören i din verkstad eller garage. Skruvstäd finns i olika storlekar och utformningar - vissa är allround och fungerar för olika material och arbetsuppgifter medan andra är särskilt utformade för specifika ändamål. Här får du hjälp att välja rätt skruvstycke utifrån dina behov.

Skruvstäd och skruvstycken finns i många olika prisklasser och kvaliteter. I den här guiden reder vi ut hur skruvstäd fungerar, vilka olika varianter som finns och vad som är viktigt att tänka på när du väljer skruvstäd. Läs hela artikeln, eller hoppa direkt till det avsnitt som intresserar dig mest:

Vad används skruvstäd till?

Skruvstäd är ett verktyg som kan användas för att hålla fast och stabilisera nästan vad som helst under olika typer av arbete, som sågning, slipning, borrning och snickeri. Ibland används skruvstäd för att öka precisionen och underlätta arbetet, andra gånger är det nödvändigt att använda ett skruvstäd för att kunna utföra ett säkert arbete.

  • Skruvstäd vid snickeri: För dig som snickrar är skruvstäd ett ovärderligt hjälpmedel för att hålla fast trästycket vid sågning, hyvling eller annan bearbetning. Om du håller på med finsnickeri, snideri och trähantverk är skruvstäd bra för att hålla objektet stilla när du arbetar med detaljer som kräver precision.
  • Skruvstäd vid borrning och fräsning: När du borrar hål i olika typer av material används skruvstäd för att hålla fast arbetsstycket så att hålen blir jämna och raka. 
  • Skruvstäd vid svetsning och metallbearbetning: När du arbetar med metall kan du använda skruvstäd för att hålla metallstycket stabilt vid slipning, borrning, svetsning eller skärning. Det finns också skruvstycken som kan fästas direkt i de olika maskinerna.
  • Skruvstäd vid målning och ytbehandling: När du målar eller ytbehandlar föremål är det praktiskt att använda skruvstäd för att hålla fast föremålet så att målningen/behandlingen blir jämn.
  • Skruvstäd vid elektronikarbete: Det finns mindre skruvstäd som är anpassade för att hålla riktigt små saker som elektronikkomponenter och kretskort - perfekt för dig som håller på med elektronikreparationer och annat detaljarbete. 
  • Skruvstäd vid rörarbete: För dig som arbetar med rör och rördelar finns det särskilda skruvstäd anpassade för att hålla fast och manipulera rör i olika positioner.

Hur fungerar skruvstäd?

Den grundläggande funktionen hos skruvstäd är att hålla ett arbetsstycke på plats med hjälp av en justerbar skruvmekanism. Skruvstäd består av två backar (kan också kallas käftar) som håller arbetsstycket på plats: oftast en rörlig back och en stationär back. Den rörliga backen kan justeras genom att vrida på handtaget. Det finns också skruvstäd med parallella backar, då båda backarna öppnas och stängs parallellt med varandra - de får en bredare öppning och är bra om du behöver spänna fast större objekt.

Mekaniken är relativt enkel: när handtaget vrids i öppningsriktningen expanderar backarna, och man kan placera arbetsstycket. När arbetsstycket är placerat stängs backarna genom att vrida på handtaget i motsatt riktning. När backarna stängs ordentligt håller det arbetsstycket på plats.

De vanligaste skruvstäden justeras manuellt med handkraft, genom att man vrider på handtaget. Men det finns skruvstäd med hydrauliska system som gör justeringen snabb och kraftfull, med minimal ansträngning.

De flesta skruvstäd fästs i en arbetsbänk i en fast position. Men en del skruvstäd har en svängbar bas, som antingen kan vara integrerad eller köpas till fristående. En svängbar bas är praktisk om man vill justera arbetsstycket i olika vinklar och om man behöver arbeta i vinklade positioner. 

Det finns också olika typer av skruvstäd och skruvstycken beroende på om arbetsstycket ska hållas fast för manuellt eller maskinell bearbetning, mer om det i avsnittet nedan.

Artikel-Skruvstycke3-1200x800

Skruvstäd / skruvstycke för bänkmontage.

Olika varianter av skruvstäd och skruvstycke

Tillhör du skaran som inte är helt säker på skillnaden mellan olika typer av skruvstäd och skruvstycken? Då kommer en snabbguide:

Skruvstäd

Skruvstäd är den vanligaste benämningen och används ofta som ett samlingsnamn för olika typer av skruvstäd och skruvstycken. Namnet skruvstäd kommer från verktygets konstruktion: skruv refererar till skruvmekanismen och städ kommer från tyskans “stöd” och beskriver verktygets stödjande funktion.

Upptäck vårt sortiment av skruvstäd

Skruvstycke

Med skruvstycke avses oftast de varianter av skruvstäd som används i stationära maskiner, till exempel borrar, fräsar och andra verktygsmaskiner. Ibland används också termen skruvstycke som en direkt synonym till skruvstäd.

Upptäck vårt sortiment av maskin- och precisionsskruvstycken

Bänkskruvstäd / Bänkskruvstycke

Bänkskruvstäd är den vanligaste sortens skruvstäd som ofta används i verkstäder, garage och hobbyrum. De är anpassade för fast montering på arbetsbänkar, och kan användas för snickerier och andra verkstadsarbeten.

Eftersom de ska fungera för olika material och arbetsuppgifter behövs en robust konstruktion och kraftfulla spännmekanismer. Av samma anledning är backarna ofta utbytbara och kan vara tillverkade av olika material: stål, plast eller hårt gummi för att skydda arbetsstycket från skador. Vissa backar har särskilda spår eller urgröpningar för att fungera för runda arbetsstycken. 

I hyvelbänkar finns ofta integrerade skruvstäd som är tillverkade i trä.

Maskinskruvstycke / Maskinskruvstäd

Maskinskruvstycken är anpassade för användning vid maskinell bearbetning av material i fräsar, borrar och andra verktygsmaskiner. Ofta är maskinskruvstycken utrustade med mekanisk eller hydraulisk kraftförstärkning för att öka spännkraften. Om skruvstycket används vid serietillverkning kan ett anhåll vara fäst, för att säkerställa att arbetsstycket alltid hamnar på exakt samma plats.

Borrskruvstäd

En enklare variant av maskinskruvstycke som är avsett att användas vid borrning. Den kombinerar funktionerna hos en skruvstäd och en borrpress och gör det möjligt att arbetsstycket hålls på plats medan man borrar eller gör annat precisionsarbete.

Normalt håller man borrskruvstädet i handen, men det brukar också gå att spänna fast borrskruvstädet i arbetsbänken om man har behov av det.

Rörskruvstäd

Det är en specialiserad form av skruvstäd anpassade för att hålla rör och andra runda föremål stabilt och säkert på plats. De har oftast rundade backar för att passa och hålla runda föremål och rör på plats.

Artikel-Skruvstycke4-1200x800

Gradning i maskinskruvstycke.

Hur väljer man rätt skruvstäd?

Det finns många olika parametrar att ta hänsyn till när du investerar i ett nytt skruvstäd. Viktigast är såklart att utgå från vad du ska använda skruvstädet till: Är det stora eller små stycken som ska hållas fast? Kommer du att jobba i många olika typer av material? Eller behöver du ett skruvstäd som är särskilt anpassat för en särskild form eller material, t. ex. metallrör, elektronik, etc? Använd gärna listningen ovan för att hitta den variant som passar dig bäst. 

När du vet ungefär vilken typ av skruvstäd eller skruvstycke du är ute efter, är det dags att fördjupa dig i storlek, kvalitet, pris och varumärke.

Jämför storlek och spännvidd på skruvstäd

Du bör främst välja storlek utifrån vad du ska använda skruvstädet till och hur stora arbetsstycken du ska hantera. De viktigaste storleksmåtten att känna till för skruvstäd är backbredd, spänndjup och spännvidd.

  • Spännvidd = Avståndet mellan backarna i helt öppet läge. Spännvidden anger alltså den maximala bredden på ett arbetsstycke som skruvstädet kan hantera. Ibland benämns spännvidd också som öppningsbredd.
  • Backbredd = Avståndet mellan insidan av backarna när skruvstädet är stängt. Backbredden indikerar hur stort arbetsstycke du kan klämma fast med skruvstädet.
  • Spänndjup = Avståndet mellan framsidan av ena backen och skruvstädets ram eller bärbjälke. Spänndjupet anger med andra ord hur djupt du kan placera ett arbetsstycke i skruvstädet, och fortfarande kunna spänna fast det ordentligt. Om du arbetar med stora och tjocka arbetsstycken är det viktigt med ett större spänndjup för att kunna klämma fast dem på ett säkert sätt. Vissa skruvstycken har ett justerbart spänndjup, vilket kan vara bra om du behöver flexibilitet och kommer att hantera arbetsstycken i många olika storlekar. 

När du väljer storlek på skruvstäd är det också bra att ha koll på hur mycket utrymme du har på arbetsbänken, så att skruvstycket får tillräckligt med utrymme.

Jämför pris och kvalitet på skruvstäd

Det är en stor pris- och kvalitetsskillnad på skruvstäd av olika märken. Skruvstäd av högre kvalitet från välkända varumärken kostar lite mer, men de är ofta en bättre långsiktig investering eftersom de håller längre, och det är lättare att få tag på reservdelar om något skulle behöva bytas ut.

Materialmässigt rekommenderar vi skruvstäd av högkvalitativa och hållbara material som gjutjärn, stål och smidesstål. Skruvstädets backar utsätts för mest slitage och påfrestningar, därför är det extra viktigt att backarna är gjorda av slitstarkt material som inte deformeras eller nöts ut i kontakt med olika typer av arbetsmaterial. Se också till att skruvstädet har ett skyddande ytskikt. En bra ytbehandling, som pulverlackering eller förkromning, skyddar både mot småskador och från rost - vilket är särskilt viktigt om verktyget kommer att användas utomhus eller i fuktiga miljöer. Själva skruvmekanismen är hjärtat i skruvstädet, du bör därför kontrollera att det är smidigt att använda och ger ett stabilt grepp.

Vilket varumärke är bäst?

Det finns skruvstycken och skruvstäd från många olika varumärken. Vi på Duab rekommenderar att du väljer ett kvalitetsstäd från välrenommerade varumärken som är kända för sin höga kvalitet, exempelvis Bahco, Brockhaus, Format, Hawk och Irimo.

Undvik att köpa billiga kedjekopior som finns på nätet. De flesta billigare varianterna går snabbt sönder i skyddsbackarna, och det är svårt att få tag på ersättningsdelar.

Artikel-Skruvstycke2-1200x800

Skruvstäd / skruvstycke vid slipning.

Vanliga frågor om skruvstäd och skruvstycken

Vanliga frågor

Vilken typ av skruvstäd är bäst för träbearbetning?

För träbearbetning är det bra att välja ett skruvstäd med mjuka backar för att undvika att skada träet när det hålls fast. Det kan också vara bra att välja ett skruvstycke med roterbar bas för att underlätta arbetet.

Vilken typ av skruvstäd är bäst för metallbearbetning?

Välj ett robust skruvstäd med hårda backar, för att klara av högre belastning och slitage som som kan uppstå vid metallarbete.

Vilka säkerhetsfunktioner är bra att ha på skruvstäd?

Säkerhetsspärr eller en säkerhetsmekanik som förhindrar oavsiktlig frigöring av backarna är bra för att säkerställa att arbetsstycket alltid hålls på plats. Vissa skruvstäd är utrustade med en säkerhetsöverbelastningsmekanism som förhindrar skador på verktyget vid överbelastning.
Ett annat säkerhetstips är att välja handtag med anti-glid-gummi för att förbättra greppet och minska risken för att händerna glider under användning.
Tänk också på att läsa igenom användarinstruktionerna för ditt skruvstäd för att säkerställa att korrekt användning och undvika riskfyllda situationer.

Är det bättre med en bänkmonterad eller fristående skruvstäd?

Det beror helt på ditt arbetsutrymme och preferenser. Bänkmonterade är praktiska om du gör allt arbete på samma ställe, medan fristående skruvstäd är flexibla om du vill använda städet på flera olika platser.

Är det nödvändigt med snabbrörliga skruvstäd?

Det finns skruvstäd med så kallade snabbkopplingssystem som gör att man kan öppna och stänga backarna snabbt och enkelt. De är ett bra alternativ för professionell användning, vid många repetitiva uppgifter och för dig som behöver spänna fast många stycken under en kort tidsperiod.