Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Välj rätt metallbandsåg
Guider

Köpguide: Välj rätt metallbandsåg

19-3-2024
Skriven av: Victor Lundqvist
I varje verkstad, oavsett storlek, är en metallbandsåg alltid nödvändig och chanserna att man behöver kapa i metall är oftast väldigt stora. Metallkapsågens huvudsakliga uppgift är för att skära till och dimensionera ditt metallobjekt såsom metallrörsbitar, plåtar och är lämplig vid t. ex. snedkapning av rör eller anpassning av metallbitar. Det finns både horisontella och vertikala metallbandsågar, i denna guide hjälper vi dig hitta rätt bandsåg!

Välja metallbandsåg

Metallbandsågen finns i en rad olika prisklasser, storlekar och varianter. När du ska hitta en metallkapsåg som täcker dina kapbehov bör du tänka på vilka material du oftast kapar och vilken storlek materialet har, därefter kan du ta beslut om du behöver en vertikal metallbandsåg eller en horisontell och sen är det mest plånboken som spelar roll.

Varför skulle jag behöva en metallbandsåg?

Många där ute och speciellt den äldre generationen hade säkert kläckt ur sig att ”det går lika bra med en bågfil” när man ska kapa till längder på stålrör eller liknande. Men faktum är att när du ska skära flera längder och behöver vara exakt i dina kap är metallbandsågen oslagbar och dessutom kapar metallkapen med en väldigt hög hastighet och precision, vilket gör att du producerar mer färdigt material och får ett rakare snitt i dina kapade bitar.

Om du ska använda metallkapsågen för hobbyanvändning bör du tänka över om du verkligen kommer att kapa så mycket material för att de ska vara värt investeringen i en metallkapsåg, annars om du bara ska kapa mindre stålrör och behöver vara mer mobil i ditt sågande kan de likt vad den gamla generationen skulle säga. Att det skulle gå lika bra med en bågfil.

Men för dig som arbetar med att tillverka eller kommer att skära mycket rekommenderar vi verkligen en metallbandsåg och det är här några viktiga egenskaper kommer in i bilden.

Horisontell eller vertikal metallbandsåg?

De vertikala bandsågarna (stående modeller) är oftast förknippade med finsnickeri och träkapning, kan de fortfarande ha en bra plats i mekanisk verkstad där man utför metallarbeten. Detta gäller främst verkstäder där komplicerade eller sneda kap behöver göras, samt där man ofta arbetar i plåt/metall. Mindre verkstäder drar också nytta av vertikala modeller, på grund av deras mindre platsbehov.

När man snackar om verktyg för metallbearbetning, är horisontella bandsågar ofta det första man tänker på. Trots att de inte är lika lämpade för att skapa detaljerade former som den vertikala metallkapsågen, är deras förmåga att skära material med precision och exakthet perfekt för en arbetsintensiv verkstad. Dessa sågar är ideala för att såga genom tjocka plåtar och rör eller för att göra raka kap, vilket gör dem till en grundläggande utrustning i många industriella metallverkständer, t, ex för service- & underhållsmekaniker.

Portabel bandsåg till metallkapning.

För dig som är ute efter en mer mobil, billigare och mindre metallkapsåg är en portabel bandsåg det bästa alternativet. Du kan t. ex. ta med den ut på större jobb som vid svetsarbeten, rörarbeten eller där man jobbar med stålkonstruktion eller installationsprojekt och där man behöver göra exakta kap under en längre period, för att sedan kunna frakta bandsågen hem till verkstaden.

En portabel bandsåg för metall kan enkelt tas med till materialet vilket minskar behovet av att flytta tunga material. Portabla bandsågar är inte bara praktiska för deras förmåga att flyttas till arbetet; de är också kapabla att hantera en mängd olika material, från metall och plast till trä, vilket gör dem till ett mångsidigt verktyg i ditt kompletta verktygssortiment.

Viktigt att tänka på innan köp av metallbandsåg

Innan du nu väljer metallbandsåg är det några viktiga egenskaper vi tillsammans bör gå igenom. Kom ihåg att bandsågen är mer än bara en kapmaskin; det är en förlängning av ditt hantverk, en nyckelspelare i din verkstads alla verktyg. Låt oss skära ner lager efter lager för att hitta kärnan i vad som verkligen gör en bandsåg till den rätta för dig.

 • Arbetsvolym: Precis som en välslipad kniv i en kocks kök, bör din bandsåg spegla mängden och typen av arbete du tar dig an. Är det en trogen kamrat för dagligt bruk, eller en sporadisk hjälpreda för de större kapprojekten? Bedöm din arbetsbelastning och låt det guida dig mot en bandsåg som står stadigt vid din sida.
 • Får den rum i verkstaden?  Se din verkstad som ditt andra hem, där varje centimeter räknas. En bandsåg ska passa in lika naturligt som varje verktyg på dess plats, utan att röra till det och stjäla värdefull arbetsyta. Mät ditt tillgängliga utrymme och överväg bandsågens plats för att säkerställa att det blir en bra och effektiv placering.
 • Materialbearbetning: Oavsett om du hanterar stora stålbalkar eller mer detaljerade plåtar, bör din bandsåg vara flexibel nog att hantera både dina största och mest krångliga projekt. En maskin som kan växa med dina ambitioner är en investering i framtiden.
 • Vertikalt eller horisontellt: Välj din spelplan. Din metallbandsågs orientering bör spegla din vanligaste typ av arbete. För detaljerade och mindre snitt, är en vertikal bandsåg mest idealisk. För de långa, raka kapen och bearbetning av större metaller, är en horisontell bandsåg outstanding. Låt dina vanligaste jobb forma valet och leda dig till rätt typ av metallkapsåg.
 • Användarvänlighet: En bandsåg som är enkel att arbeta med och underhålla kan vara skillnaden mellan frustration och flyt i ditt arbete. Sök efter funktioner som hydraulisk matning och intuitiva kontroller som låter dig koncentrera dig på hantverket snarare än maskinens nycker.
 • Till sist, budgeten: Även om det är lockande att gå efter den bästa dealen, kom ihåg att en bandsåg är en långsiktig investering i din verkstad. Prioritera kvalitet framför priset. De allra billigaste varianterna kan krångla t. ex. i skruvstycket. Och glöm inte att räkna in kostnaden för tillbehör som sågblad och skärvätska, som är avgörande för sågens prestanda och livslängd.

Så, innan du väljer att köpa en metallbandsåg bör du reflektera över dessa punkter och välj en bandsåg som inte bara uppfyller dina nuvarande behov, utan också är en pålitlig maskin för framtida projekt. Din verkstad förtjänar det bästa!

BandsågGuide1200x800_2

Viktiga egenskaper hos metallbandsågen

Såghastighet

Om du sågar i flera olika material t. ex. växlar mellan tunnplåt och grovplåt är det bra att kunna anpassa sågbladets hastighet för att förlänga livslängden på sågbladet. I vårt sortiment hittar du både metallbandsågar med fasta såghastigheter och bandsåg med ställbar såghastighet.

Gerssågning och dubbelgering (vridning av bord och lutning av sågblad) 

Att kunna få sågbladet och bordet ställbart är verkligen en unik funktion och det är de som gör metallkapen så speciell.  När man vill göra kap och snitt i olika vinklar med precision är det enkelt att bara kunna ställa om maskinen och flytta om materialet, det har aldrig varit lättare att anpassa rörbitar vid rörkapning. Dubbelgering utökar flexibilitet ännu mer och är speciellt värdefull för arbete med asymmetriska material där olika vinklar behövs från båda sidor.

Rejäl maskin med tung konstruktion

Som många andra metallmaskiner är metallbandsågen en rejäl och oftast tung maskin, men detta är för att minska och dämpa vibrationer som kan uppstå när du kapar, på så sätt kommer inte ditt sågresultat att bli påverkat.

Extrafunktionerna man vill ha på bandsågen

 • Hydraulisk matning: En metallbandsåg med hydraulisk matning är mer effektiv och är att föredra framför allt annat, det underlättar när du ska göra tjockare och tyngre kap. Hydraulisk matning reglerar sågbladets tryck och skärhastighet under kapningen, vilket gör att du får liknande kap och exakta snitt vid varje kapning.
 • Skärvätskesystem: När du sågar mer kontinuerligt och intensivt är ett skärvätskesystem kritiskt. Med detta system blir bladet kylt och det i sin tur gör att slitaget på sågbladet minskar vilket resulterar i att livslängden på sågbladet blir betydligt längre än utan skärvätska.
 • Vridbart stycke och såg: När det gäller geringssågning är ett justerbart såghuvud att föredra i stället för bandsågar med enbart justerbart skruvstycke, då det möjliggör högre precision och flexibilitet i snittvinklarna.
 • Belysning: God belysning är viktig för precision och säkerhet. Bandsågar med integrerade LED-lampor eller andra ljuskällor som lyser upp arbetsområdet kan hjälpa till att förbättra synligheten och minska risken för misstag.
 • Laser: En laserledare kan framställa en linje på arbetsstycket för att indikera exakt var sågbladet kommer att skära, vilket förenklar kapningen avsevärt. Detta ökar precisionen vid sågning och minskar risken för misstag, särskilt vid komplexa eller detaljerade kap.
 • Sågblad: Val av sågblad till bandsåg för metall är avgörande för prestandan. Variabel tanddelning på bladen, såsom 6-10TPI eller 10-14TPI, är att föredra eftersom de hanterar ett brett spektrum av material och tjocklekar mer effektivt. Grova tänder rensar bort spån och minskar värmepåbyggnaden, medan de finare tänderna tar hand om själva skärningen.
 • Rullstöd och kylmedel: För större arbetsstycken är rullstöd oumbärliga för att stötta materialet under sågningen, vilket underlättar hanteringen och bidrar till noggrannare kap. Användning av skärvätska, antingen genom ett integrerat system på metallsågen, eller manuell applicering, är essentiellt för att uppnå en hög finish och förlänga både maskinen och bladets livslängd.

Metallkap eller metallbandsåg - Vilken är att föredra?

Vilken metallsåg/metallbandsåg som är bäst beror oftast på vad och hur du ska kapa i för material. Metallbandsågen passar bäst för dig som ska göra flera kap under en längre tid, tex rörbitar. Den är också idealisk för dig som ska göra sneda kap och bygga vinklar medans metallkapsågen är extremt flitig för snabba kap och snitt. 

Material

Metallbandsågen passar bäst för de me exakta snitten och kan såga allt från tunna till tjocka plåtar medans kapsågen oftast lämpar sig bättre för snabba snitt i tjockt material. Med en metallbandsåg kapar du oftast i mjuka och hårda metaller, så som aluminium, koppar, stål och rostfritt stål. När du vill såga tjockare stålprofiler så som rör eller speciellt tjocka metaller som används inom konstruktion erbjuder metallkapsågen den kraft du söker. 

[b]Slutsats:

[/b]

Valet mellan en metallbandsåg och en metallkapsåg beror till stor del på vilket  material som ska kapas och vilken snittyp som krävs. För precision och mångsidighet i olika metalltyper och tjocklekar är metallbandsågar överlägsna men när du behöver göra grova snitt i tjocka material är metallkapsågen mer effektiv. 

Vi tipsar om 3 metallbandsågar i olika storlekar.

Hawk MCB100A: Portabel metallbandsåg

Hawk MCB100A är utmärkt för dig som behöver en lättare och mobil metallbandsåg, perfekt för snabba jobb på olika platser. Denna såg drivs av en motor på 370 watt och är speciellt lämplig för att kapa icke järnmetaller som aluminium, koppar, och mässing, tack vare dess hastighet på 45 m/min och flexibla sågbalk som kan justeras upp till 45°. Den är idealisk för mindre och mer lättbearbetade material.

Du hittar produkten här!

Hawk MCB200S: Kraftfull metallbandsåg

För mer krävande arbetsuppgifter är Hawk MCB200S ett starkt alternativ med en 1 100 watt motor. Dess förmåga att såga genom gjutstål, järnmetaller och de vanligare icke järnmetallerna gör den till en mångsidig såg i verkstaden. Med justerbara hastigheter och ett robust kylvätskesystem hanterar den effektivt större och hårdare materialblock, samtidigt som precisionen bibehålls även vid kapning av komplexa profiler.

Du hittar produkten här!

Europac CT-360: Vertikala metallbandsågen

Europac CT-360, med sin vertikala konstruktion och 746 watt motor (1 Hk), är specialiserad på mer avancerade kapprojekt. Denna såg är särskilt lämplig för att kapa rostfritt stål och stål tack vare sin variabla hastighet och stabila konstruktion. Dess unika förmåga att svetsa sågblad ger ytterligare flexibilitet, vilket gör den idealisk för arbete där precisionssnitt i tjocka eller hårdare material är avgörande.

Du hittar produkten här!

Vill du se hela vårt sortiment av metallbandsågar är det bara att klicka på denna länk

Tips att tänka på vid val av sågblad:

För fler/Högre TPI: Tjockt material.

För färre/Lägre TPI: Tunt material.

Anpassa TPI (tänder per tum) efter tjockleken på det material som ska bearbetas. Undantaget är vid arbete med mjukare metaller som aluminium, där det rekommenderas att använda något färre/lägre

Vi har flera olika metallbandsågar i vårt sortiment från bl.a. Hawk, George, Rong Fu och kända elverktygsmärken som Bosch, Makita och Ryobi. Vi rekommenderar dig som ska handla metallbandsåg att överväga ett köp av någon av de lite mer kända varumärkena med fler funktioner för att kunna ha maskinen under en längre tid i din verkstad och verkligen få nytta av den.