Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Robotgräsklippare - Så väljer du rätt modell
Guider

Köpguide: Robotgräsklippare – Så väljer du rätt modell

6-5-2024
Skriven av: Victor Lundqvist
Foto: Husqvarna
Vill du ha en välskött gräsmatta med minimal arbetsinsats? Då är robotgräsklippare rätt val för dig! I den här guiden reder vi ut vilken modell och märke av robotgräsklippare som passar för just din gräsmatta och tomt. Vi går igenom fördelar och nackdelar med olika modeller och vilka tillbehör som är viktiga.

Så funkar robotgräsklippare

De första robotgräsklipparna lanserades för knappt trettio år sedan, och de började relativt snabbt konkurrera med klassiska handjagare och motordrivna gräsklippare. Idag väljer en stor del av de svenska villaägarna att luta sig tillbaka och se på medan robotgräsklipparen gör jobbet. Men hur fungerar egentligen en robotgräsklippare?

Klippaggregat

Robotgräsklippare är utrustade med ett klippaggregat med rörliga knivblad som klipper gräset i små bitar. De flesta robotgräsklippare har en inbyggd mulchfunktion som finfördelar och sprider klippet som naturligt gödsel över gräsmattan vilket är tidsbesparande då du slipper räfsa gräset efter roboten. 

Drivkälla

De flesta robotgräsklippare är batteridrivna och säljs med en tillhörande laddstation som ansluts till det vanliga elnätet och/eller är solcellsdriven.

När batteriet behöver laddas återvänder robotgräsklipparen automatiskt till laddstationen för laddning. Tänk på att det är skillnad på körtiden mellan alla robotgräsklippare, därför är det viktigt att mäta klippområdet för få en robot som passar din gräsyta. 

Klicka här för att läsa mer om klippområdet

Inställning av klippområde

Robotgräsklipparna är utrustade med sensorer och navigationssystem för att kunna röra sig runt på gräsmattan. För att definiera vilket område som ska klippas behöver man vanligtvis installera en slinga eller begränsningskabel runt gräsmattan och eventuella hinder. Slingan installeras antingen genom att man gräver ner den i marken eller fästs ovan jord med markfästen. Kabelslingan skickar ut en svag elektrisk signal som uppfattas av robotgräsklipparens mottagare och ser till att klipparen inte klipper utanför det utmärkta området.

De senaste åren har det lanserats fler avancerade robotgräsklippare där klippområdet ställs in med virtuella gränser via satellitbaserad teknik, med dessa slipper man den fysiska installationen av en begränsningsslinga.

Tips! Här kan du läsa mer om satellitstyrda robotgräsklippare >>

Trådlös styrning och övervakning

Styrning av hur ofta klippning ska ske, hur klipparen ska röra sig, klipphöjd, osv, kan man själva styra via olika trådlösa gränssnitt. De flesta stora tillverkare har appar som du installerar på telefonen, där du enkelt kan styra klippningen och övervaka robotgräsklipparens prestanda och batterinivå.

Guide-Välj-rätt-robotgräsklippare-1200x800_2

Checklista: Vad ska jag tänka på inför köp av robotgräsklippare?

Idag finns det en uppsjö av olika modeller och varianter av robotgräsklippare. I den här checklistan går vi igenom de viktigaste parametrarna att tänka på inför ditt köp. 

Gräsmattans storlek

De tidigaste robotgräsklipparna var ofta anpassade för klippning av mindre gräsytor, men idag finns det kraftfullare varianter med högre prestanda och längre batteritid som är optimerade för större ytor.

Är du osäker på din tomtstorlek? Testa de digitala mätfunktionerna på Eniro och Google Maps för att räkna ut din tomtarea, eller logga in på Lantmäteriets e-tjänst för att få information om dina tomtgränser och storlek.

Tomtens lutning och hinder

En annan viktig parameter är hur svår- respektive lättklippt din tomt är.

  • Hinder på tomten: Om du har en tomt med många hinder i form av t ex buskar, träd och stenar, bör du välja en robotgräsklippare som är utrustad med mer avancerade navigationsfunktioner för att underlätta klippningen. Kontrollera också att säkerhetsfunktioner och sensorer är anpassade för en mer komplex terräng med fler hinder.
  • Tomtens lutning: På alla robotgräsklippare finns en märkning som visar hur mycket lutning den klarar av.

Formeln för att räkna ut lutning på ett område är: höjdskillnaden dividerat med längden gånger 100. Det innebär alltså om du har ett område som är 500 cm långt (mät alltid avståndet horisontellt) och en höjdskillnad på 100 cm, så blir lutningen: (100/500) x 100 = 20 procent.

Tips! För dig som har mycket branta lutningar och kuperat underlag finns våra robotgräsklippare för brant lutning här >> 

Kvalitet på gräsklippningen

Resultatet och kvaliteten på klippningen styrs av några olika faktorer som det är viktigt att ha koll på:

  • Klipphöjd: Kontrollera att robotgräsklipparen har justerbara klipphöjder för att möta dina önskemål kring höjden på din gräsmatta.
  • Klipp- och rörelsemönster: Ju friare rörelsemönster klipparen har, desto högre kvalitet på klippningen, eftersom gräset blir jämnt klippt från alla håll. Detta är speciellt fördelaktigt för Husqvarnas Automower-modeller.
  • Knivblad: Vassa och välslipade knivblad ger en högre kvalitet på klippningen. Kontrollera bladens kvalitet, om extrablad ingår och hur enkelt/svårt det är att byta bladen.

Navigering med slinga eller satellit

Välj mellan en klassisk robotgräsklippare där klippområdet styrs via en fysisk slinga som installeras på tomten, eller en modern och avancerad robotgräsklippare med satellitlösning där klippområdet styrs helt virtuellt.

De satellitbaserade robotgräsklipparna är såklart smidigare att installera, men är än så länge dyrare än de klassiska robotklipparna med en fysisk slinga. 

Kontroll och inställningar

Innan du väljer robotgräsklippare är det bra att granska hur enkel styrningen av robotgräsklipparen är. De flesta stora tillverkare av robotgräsklippare har idag appar som du installerar på din mobiltelefon där du både kan schemalägga klipptider, justera klipphöjden, rörelsemönster samt övervaka robotens prestanda och batterinivå.

Här hittar du våra tillverkare och deras smarta appar till robotgräsklippare:

Varumärke och prisklass 

Det finns robotgräsklippare i många olika prisklasser och från olika varumärken. Vårt generella råd som gäller alla typer av trädgårdsmaskiner som används ofta är att investera i kvalitet - det lönar sig alltid i längden. Genom att köpa robotgräsklippare från välkända kvalitetsvarumärken får man en gräsklippare som håller längre, som är enklare att installera och serva och som har reservdelar tillgängliga. 

De varumärken vi på Duab rekommenderar och säljer är: Husqvarna automower, Stiga, Stihl, Gardena och Worx.

Ljudnivå och tyst drift

De allra flesta robotgräsklippare är relativt tysta, särskilt jämfört med bensindrivna gräsklippare. Men om du vill kunna köra robotgräsklipparen dygnet runt bör du säkerställa att den har en tyst drift. Ljudnivån mäts i decibel och finns alltid angiven i produktspecifikationen. Normalt sett ligger ljudnivån för en robotgräsklippare mellan 50 och 65 dB(A), vilket är hälften så högt jämfört med en åkgräsklippare som kan uppnå ljudnivåer upp till hela 100 och 110 dB(A) 

Andra behov och specialfunktioner

Andra funktioner som kan vara viktiga att jämföra är:

  • Säkerhetsfunktioner för att förhindra skador på människor, husdjur och egendom.
  • Olika typer av stöldskydd, exempelvis PIN-kod eller andra låsfunktioner, larm och GPS-spårning.

Tips! Vi rekommenderar alltid ett extra åskskydd för att skydda din robotklippare vid åskväder.

Guide-Välj-rätt-robotgräsklippare-Gardena2_1200x800

Formeln för att räkna ut lutning på ett område är: höjdskillnaden dividerat med längden gånger 100. Det innebär alltså om du har ett område som är 500 cm långt (mät alltid avståndet horisontellt) och en höjdskillnad på 100 cm, så blir lutningen: (100/500) x 100 = 20 procent.

Vilken robotgräsklippare är bäst?

På Duab rekommenderar vi robotgräsklippare från noga utvalda varumärken som tillverkar hållbara kvalitetsprodukter. En riktigt bra investering gör du om du väljer en robotgräsklippare från någon av dessa marknadsledande tillverkare:

Robotgräsklippare från Husqvarna

Husqvarna var först i världen med att lansera solcellsdrivna robotgräsklippare för kommersiellt bruk redan år 1995, och företaget är fortsatt ledande i klassen.

Husqvarna Automower finns i flera olika modeller för olika storlekar och typer av gräsmattor. Deras robotgräsklippare är utrustade med den senaste tekniken, inklusive GPS-assisterad navigering och inbyggda sensorer.

Husqvarnas produktserier:

  • Husqvarna Aspire: Kompakta robotgräsklippare som är optimerade för klippning av mindre gräsmattor och smala passager. Prisvärd och populär serie för villatomter upp till 400 m².
  • Husqvarna Epos: Robotgräsklippare utformade för professionell användning och klippning av stora områden som fotbollsplaner, golfbanor, stadsparker och större fastigheter. EPOS-tekniken (Exact Positioning Operating System) möjliggör klippning utan begränsningskablar.
  • Husqvarna Mark: Mark-serien är anpassad för trädgårdar upp till 1500 m². Med sin kompakta fyrhjulsdesign klarar den smala passager och lutningar på upp till 40 procent.
  • Husqvarna Nera: Innovativ serie robotgräsklippare som inte kräver begränsningskabel. Nera-sortimentet omfattar gräsklippare för gräsmattor upp till 5 000 m². Nera-serien är anpassad för att klara av tuff terräng, trånga hörn och sluttningar upp till 50%.
  • Husqvarna X-Line: Intelligent klippning med GPS-stödd navigering, premiumdesign och LED-strålkastare. X-Line-serien innehåller riktigt kraftfulla robotgräsklippare som klarar utmanande gräsmattor i storlekar upp till 3 500 m², och backar med upp till 70% lutning!

Robotgräsklippare från Husqvarna automower  >>

Robotgräsklippare från Stiga

Svenska Stiga är ett klassiskt val när det kommer till trädgårdsmaskiner, och deras robotgräsklippare är inget undantag. Deras robotgräsklippare hanterar de flesta underlagen och är kända för att klara sluttningar där många andra gräsklippare går bet. Avancerad teknik och hög grad av användarvänlighet är andra kännetecken för robotklipparna från Stiga.

Stigas produktserier:

  • A-serien: Kabelfria robotgräsklippare från Stiga som klipper utan begränsningskabel och arbetsytan kan anpassas när som helst. Smidiga, tystgående och med intelligenta klippcykler. Siffran efter A:et anger den rekommenderade största storleken för gräsmattan. Exempelvis Stiga A 500 har 500 m² som maximalt klippområde.
  • G-serien: Kabelstyrda robotgräsklippare med Stigas patenterade ePower-batteriteknik som gör att gräsmattan klipps på endast två klippcykler om dagen. Siffran efter G:et anger den rekommenderade största storleken för gräsmattan. Exempelvis Stiga G 1200 har 1 200 m2 som maximalt klippområde.

Robotgräsklippare från Stiga  >>

Robotgräsklippare från Stihl

Stihls robotgräsklippare är effektiva, prisvärda och erbjuder många smarta funktioner för att underlätta gräsklippningen. Stihl iMow-klippare styrs smidigt via deras app och har ett effektivt klipp- och laddsystem. Stihls robotgräsklippare utmärker sig genom en stilren design - och en riktigt pålitlig prestanda.

Stihls produktserier:

  • iMow EVO: Snabba och tysta robotgräsklippare för ytor upp till 5 000 kvadratmeter. Klipper gräset med hjälp av en dubbelslipade kniv och finfördelar klippet för optimal gödslingseffekt. Klarar upp till 45 graders lutning.
  • iMow RMI: Snabba och tysta robotgräsklippare för gräsmattor upp till 800-1 700 kvadratmeter. Tar alltid nya vägar för jämnare klippning och med kantlippningsfunktion för extra fint resultat.

Robotgräsklippare från Stihl >>

Robotgräsklippare från Worx

Worx robotgräsklippare är ett utmärkt val mindre och mellanstora gräsmattor (upp till ca 2000 kvadratmeter). Det som utmärker Worx är att alla avancerade funktioner och anpassningsalternativ är standard i alla deras robotgräsklippare - till skillnad från många andra varumärken där den senaste tekniken ofta är förbehållna de nyaste och dyraste modellerna.

Worx produktserier:

  • Landroid S-serien: Smidig robotgräsklippare för små trädgårdar, upp till 500 kvadratmeter. Design som är optimerad för små gräsmattor men med samma funktionalitet som större varianter.
  • Landroid M-serien: Optimal robotgräsklippare för små och medelstora gräsmattor upp till 700 kvadratmeter. Har ett större batteri och längre drifttid än S-serien.
  • Landroid L-serien: Kraftfulla robotgräsklippare för mer utmanande terräng och stora ytor, upp till 2000 kvadratmeter.

Till Worx robotgräsklippare >>

Vanliga frågor och svar om robotgräsklippare

Vanliga frågor

Hur ofta ska robotgräsklipparen köra?

Robotgräsklippare är utformade för att klippa gräset regelbundet. Under den svenska växtsäsongen (vår och sommar) rekommenderas generellt att robotgräsklipparen klipper gräsmattan ofta, dvs varje eller varannan dag.  I slutet av sommarsäsongen kan man sänka frekvensen på klippningen. Men självklart påverkar parametrar som hur stor gräsmatta du har och vad du har för preferenser kring längd på gräset. Du kan gärna prova dig fram och med olika klippningsfrekvenser för att se vad som ger bäst resultat för din gräsmattas tillväxt och utseende. 

Moderna robotgräsklippare har också system som automatiskt anpassar arbetstiden, så att klipptiden maximeras under perioder när gräset växer mycket och minskar klipptiden i slutet av säsongen eller vid torrare väder för att minska slitage på gräsmattan.

Finns det risk att robotgräsklippare kör på barn eller husdjur?

Det är mycket låg risk för det. Alla moderna robotgräsklippare är utrustade med säkerhetssensorer, exempelvis kollisionssensorer, för att upptäcka hinder i dess väg. Om roboten stöter på ett hinder, som ett lekande barn, leksaker eller husdjur, kommer den automatiskt att ändra riktning för att undvika kollision.

Dessutom är robotgräsklippare utrustade med lyftsensorer som upptäcker om gräsklipparen lyfts upp från marken. När dessa sensorer aktiveras stoppas klippaggregatet genast, för att förhindra skador. 

Men tänk på att även om robotgräsklippare är utformade för att vara säkra att använda runt små barn och husdjur bör du alltid hålla koll på dem när roboten är igång. 

Det är också viktigt att se till att husdjur inte biter på eller försöker leka med roboten när den är i drift, eftersom det kan skada både djuret och roboten.

Vilka är Duab's bästsäljande robotgräsklippare 2024?

De tre populäraste robotgräsklippparna för säsongen 2024 är: 

Plats 1: Automower 105 Husqvarna

En kompakt och effektiv robotgräsklippare till bästa pris! En perfekt robotgräsklippare för klassiska villatomter, klarar ytor upp till 600 m² och lutningar upp till 25 procent.  

Plats 2: Worx Robotgräsklippare Landroid M70

En utmärkt robotgräsklippare för mindre tomter, upp till 700 m². Bra pris, lätt installation och många smarta funktioner. Klarar lutning upp till 35 procent.  

Plats 3: Automower 430x Husqvarna X-line  

En kraftfull, toppmodern robotgräsklippare för större ytor och komplexa gräsmattor. Klarar lutning upp till 45 procent och ytor upp till 3200 m². Har GPS-stöd, strålkastare och är tystgående.

Kan robotgräsklippare användas när det regnar?

De allra flesta robotgräsklippare klarar av att fortsätta klippa gräsmattan med bra resultat även vid mindre regnskurar och måttlig nederbörd. 

Vid kraftigare och ihållande regnväder ökar risken för att kvaliteten på klippningen försämras. Dels för att klippaggregatet kan ha svårare att skära igenom gräs som är blött och tungt vilket kan resultera i ojämn klippning. Dels för att kraftigt regn kan göra gräsmattan halkig och lerig vilket ökar risken för att robotgräsklipparen fastnar eller glider på underlaget, vilket kan skada både roboten och gräsmattan. 

Av dessa anledningar är de flesta robotgräsklippare utrustade med regnsensorer som gör att de kör tillbaka till laddstationen vid regn och inte klipper gräsmattan vid regnväder. 

Tänk på att regn bidrar till att smutspartiklar samlas på din robotgräsklippare, och därför är det bra med ett garage som skyddar din gräsklippare vid regn och laddning.
Tips! Kolla in Hymas stilrena och stabila garage för robotgräsklippare >>

Kan blixten slå ner i en robotgräsklippare?

Vid åskväder finns såklart alltid en liten teoretisk risk att blixten slår ner i själva robotgräsklipparen eller laddstationen. Men den största risken för skador på robotgräsklippare vid åska kommer från att begränsningsslingan fångar upp blixten och leder överspänningar vidare till laddstationen och robotgräsklipparen. 

För att skydda din robotklippare från överspänning från blixtar från slingorna i marken rekommenderas ett åskskydd.

Köp och läs mer om åskskydd här >>  

För att skydda roboten för direkt blixtnedslag rekommenderar vi att man stänger av och tar in roboten under åskväder.

Vilken tid på dygnet kan robotgräsklippare användas?

Robotgräsklippare kan ställas in för att användas när som helst på dygnet, då de oftast är utrustade med ljus och sensorer som underlättar klippning även i mörker. 

Tänk på att om du väljer att använda din robotgräsklippare på natten måste du säkerställa att den är så pass tystgående att den inte stör grannar eller familj som sover.

Hur skyddar man sig från att robotgräsklipparen blir stulen?

Antalet robotgräsklippare som stjäls varje år är relativt lågt. Det beror framförallt på att många robotgräsklippare har inbyggda säkerhetsfunktioner som larm och PIN-kod som försvårar stöld eller minskar stöldbegärligheten. 

Exempel på inbyggda funktioner som skyddar mot stöld av robotgräsklippare: 

  • PIN-kod som läggs till vid installation, ofta krävs PIN-koden för att starta om gräsklipparen om den lyfts upp, eller om gräsklipparen eller laddningsstationen flyttas.
  • Larm som tjuter när robotgräsklipparen lyfts upp och flyttas.
  • Inbyggd GPS-sändare som gör att du kan se exakt var robotgräsklipparen befinner sig hela tiden. Finns både som standard och som tillval på vissa modeller. 

För att ytterligare skydda dig mot stöld är det bra att tänka igenom placeringen av laddstationen, placera den gärna undanskymt, till exempel under en trappa eller annat skyddat utrymme där den är svårare att upptäcka.