Start / Artiklar & Guider / Så tvättar du ditt fordon
Inspiration

Så tvättar du ditt fordon

17-6-2022
Skriven av: Victor Lundqvist
Under vår- och sommar hamnar det fler typer av smuts på bilen såsom: flygrost/järnpartiklar, organiskt smuts som träkåda och fågelspill samt asfalt och tjära från vägen. På vintern är det generellt salt och sot som hamnar på ditt fordon. Här finner du alla steg för att få en så ren och snygg bil, båt, husvagn eller traktor som möjligt, vilket hjälper dig att bibehålla skicket i lacken. Att tvätta ett fordon skall vara lätt!

1. Fälgrengöring

För att få bort allt smuts från fälgarna applicerar du fälgrengöring och låter det verka väl. Bästa resultatet får du när du använder ett alkaliskt tvättmedel som är avsett just för fälgar. Dessa produkter innehåller aktiva tensider vilket löser just typen av smuts som sitter på fälgar.

Är fälgen väldigt smutsig kan man med försiktighet använda en fälgborste och bearbeta ytan med hjälp av kemet. Sitter smutset kring gummit på däcken? Då kan du använda fälgborsten som hjälp för att rengöra.

Spola av fälgen nedifrån och upp, se till att spola ordentligt så det blir lättare att applicera däckglans, då kommer det sitta kvar extra länge.

Tips: Har fälgen bromsdamm eller andra metallpartiklar som vägrar att lossna? Använd då flygrostborttagare.

Om fälgen har små svarta prickar så är det oftast tjära alternativt asfaltsfläckar. Då kan du använda tjärlösare för att få bort dessa. 

Fälgrengöring1080x720

2. Förtvätt, tjär- och flygrostborttagning

Förtvätt är en av de viktigaste stegen inom biltvätt. Tvätta alltid bilen noggrant med försiktighet. Genom förtvätt kan du ta bort flera olika typer av material och beläggningar som sitter på dess yta, såsom föroreningar, damm, lös smuts men till och med vax. Förtvätten tar effektivare bort smuts som annars kan skapa tvättrepor, som i sin tur leder till att du får en ”lenare” yta att jobba på och tvätteffekten av schampot ökar. Olika tvättmedel inom förtvätt kan delas in i två olika grupper, tvättmedel av typen vaxlösande rengöringsmedel och vaxsäkra rengöringsmedel som inte har lösningsmedel. När du vill göra en så grundlig rengöring som möjligt och få en ren exteriör, använd det vaxlösande rengöringsmedlet. Har du nyligen polerat bilen eller använder dig av keramiskt schampo kan du utesluta detta steg.

Avfettning

Vad för avfettning ska jag välja och vilken är bäst? Det finns flera olika benämningar på avfettningar men de kan endast delas in i två olika sorter

Kallavfettning - Tjära och asfalt

Små svarta irriterande prickar på lacken är asfaltsprickar och dessa uppstår oftast på fordonets nedre delar kring hjulhusen, men kan även synas på bilens bakre parti. För att effektivt kunna lösa saltrester, tjära och asfalt behövs kallavfettning då det är petroleumbaserad avfettning. Spruta kallavfettningen nedifrån och upp på ett torrt fordon för att få så bra effekt som möjligt. (Obs spruta ej på rutorna, då uppstår det oftast fläckar som är svåra att få bort) Se till att medlet får verka ordentligt. Spola därefter av nedifrån och upp för att få en maximal effekt.

Kallavfettning är något man använder endast vid behov, speciellt på våren eller sent på hösten.

Alkalisk avfettning - Organisk smuts, insekter, olja och sot

Avfettningsmetoden som är den vanligaste och bör användas vid varje tvätt. Alkalisk avfettning bidrar till lösning av organisk smuts så som insekter, fågelspill, olja, sot och fett. Detta ska likt kallavfettning också sprutas nedifrån och upp för bäst effekt, och sköljs gärna med 45 graders vinkel på din högtryckstvätt mot ytan – då lossnar smutsen lättare.

Alkalisk avfettning är något man använder vid varje tvätt då det tar bort organisk smuts.

Flygrostborttagare och oxidlösare

På fälgarna samlas smuts från asfalt, avfall från plogning och dubbdäck men det kan även uppstå bromsdamm som är svårare att få bort. Kemtekniken i flygrostborttagare innehåller ingredienser som oftast reagerar med en lila färgindikation, som visar att smutset är påväg att avta och blir därefter enkelt att spola bort.

3. Handtvättning och schamponering

För att få bort det sista statiska smutsen behöver bilen en noggrann handtvättning. Här gäller det att välja och använda ett effektivt schampo av hög kvalitet, vilket i sin tur ger en lubricerande effekt mellan ditt redskap/tvätthandske och lacken. Läs alltid anvisningarna på flaskan för att hitta rätt volym schampo, per liter vatten. Använd en av våra tvätthinkar med seperationsgaller i botten så får du bort allt smuts och grus från tvättvattnet. Börja alltid med de renaste delarna på ditt fordon, som exempelvis tak/motorhuv. Se till att skruva och tvätta i raka drag, undvik att tvätta i cirklar. Utför du alla dessa steg minimerar du risken för repor.

Shamponering1080x720

4. Få ditt fordon torrt

Rinningar och kalkfläckar från vatten är alltid tråkigt att se efter man har varit noggrann och utfört en tvätt, därför är det viktigt att fordonet får torka. Mikrofiberduk har en väldigt bra hydrofobisk effekt och är perfekt för att få en torr yta. Det räcker med en duk per bil och skulle duken bli för blöt är det enkelt att vrida om trasan och krama ur allt vatten. Se till att torka med raka drag i bilens färdriktning.

Ett annat alternativ kan vara en biltork, dessa är oftast väldigt kraftfulla och kan ha en effekt upp till 3000watt. Då luften oftast är uppvärmd går slutresultatet snabbt och blir oftast snyggare än att använda en vanlig mikrofiberduk.

Torrt1080x720

5. Rena rutor

Att putsa rutorna några gånger per år är aldrig fel. Våra märken av fönsterputs har en särpräglad sammansättning än vanlig fönsterputs som du brukar använda hemma till fönstren. Dessa avlägsnar trafikfilm, olika typer av föroreningar, men även organisk smuts som finns här i Norden. Klara och glansiga glas ökar helhetsintrycket och dessutom underlättar det din synförmåga genom glaset.

Många av våra produkter är också bra mot kommande smuts på rutor, det uppstår en hydrofobisk effekt som får regnet att trilla av. Damm och andra orenheter får svårare att få fäste på glaset.

6. Rent gummi och plast

För att få ett skinande däck är det ett måste med däckglans, detta är något du kan göra efter varje tvätt och ger perfekt avslut, däcken kommer se som nya ut. Vill du också skydda däcken mot UV-ljus och förhindra att gummit torkar i däcket är däckglans det bästa alternativet. Använd någon form av duk eller svamp för bästa resultat. Många medel behöver inte torkas av, man kan låta medlet jobba sig in i däcket samtidigt som det ger en bra finish av sig själv.

Uttorkade lister med en grå ton ser alltid tråkigt ut, därför är det aldrig fel att putsa upp plastdetaljerna på ditt fordon med våra plastbehandlingsprodukter. Använd en mindre svamp för jämn fördelning och försök att inte smörja produkten på lackytor.