Så väljer du rätt högtryckstvätt
Skriven av: Mathias
För att välja rätt högtryckstvätt behöver du först kartlägga dina behov: vad ska du rengöra och vad har du för krav på resultat och effekt.
För dig som ska använda högtryckstvätten för vanligt hemmabruk räcker oftast en mindre variant med kallvatten eller varmvatten. Då kan du utan problem tvätta cyklar, bilar, husfasader, trall och stenläggningar. (Se t.ex. Husqvarnas populära tvättar eller kränzle, bosch och kärchers högtryckstvättar). Ska du istället använda högtryckstvätten för att rengöra hårt smutsade maskiner och traktorer, där både fett och olja förekommer, krävs det ofta en kraftigare högtryckstvätt med varm- eller hetvatten för att uppnå ett bra resultat.
Viktiga egenskaper när du väljer högtryckstvätt
Arbetstryck, vattenflöde, maxtemperatur, maxflöde, effekt, drivkälla... Det kan lätt kännas som en djungel av begrepp och facktermer när man ska köpa en högtryckstvätt. Om du köper en högtryckstvätt för första gången kan det vara svårt att veta vilka egenskaper som är viktigast att prioritera. Här har vi samlat våra bästa tips på området:
Vattenflöde
Vattenflödet är högtryckstvättens viktigaste egenskap, och kort sammanfattat ger ett högre vattenflöde bättre tvätteffekt och gör tvättandet enklare. Vattenflöde mäts i liter/minut eller liter/timme.
- Vanliga högtryckstvättar har ett vattenflöde på ca 5-10 liter/minut.
- Varmvattentvättar och högtryckstvättar för professionellt bruk har ett högre vattenflöde, upp till ca 20 liter/minut.
Tänk på att ett högt vattenflöde ut från tvätten kräver ett högre inflöde.
Vattentryck eller Arbetstryck
Högtryckstvättens tryck är inte lika viktigt som vattenflödet men förenklar vid rengöring av ingrodd smuts, tvätt av stenytor, plattor, mark, med mera. Vattentrycket anges i bar och varierar oftast mellan 80-160 bar beroende på högtryckstvättens kapacitet.
- För normal rengöring av t ex bilar, altaner och marksten behövs cirka 110-140 bar för en effektiv rengöring.
- För tyngre rengöringsarbeten, t ex hårt smutsade traktorer, maskiner och båtskrov behövs närmare 200 bar för effektiv rengöring.
Vattenförbrukning
Högtryckstvätten tar emot vatten med lågt tryck från trädgårdsslangen, pumpen i tvätten komprimerar vattnet och pressar ut det genom ett munstycke med högt tryck. Högtryckstvätten använder alltså samma vattenmängd som trädgårdsslangen. För att klara av att försörja högtryckstvätten med vatten måste vattenflödet i kranen vara minst lika mycket som högtryckstvättens vattenflöde ut, dvs om tvätten levererar 10 l/min så måste vattenflödet in vara minst 10 l/min.
Vattentemperatur
Högre vattentemperaturer ökar effekten av rengöringen. Det finns två typer av högtryckstvättar:
- Kallvattentvättar: de sprutar ut vatten i samma temperatur som det tar in. Kallvattentvättar klarar vanligtvis av temperaturer upp mot 60 grader.Experttips:För dig som ska använda högtryckstvätten till att tvätta av bilen, trallen eller rensa takrännorna räcker det oftast med en kallvattentvätt. Den är tillräckligt kraftfull för att spruta av smuts och skräp utan att skada de olika ytorna.
- Varmvatten- och hetvattentvättar: de värmer upp vattnet i en panna innan det sprutas ut. Varmvattentvättar har ofta en maxtemperatur på ca 90 grader, medan hetvattentvättar kan ha maxtemperaturer upp till 150 grader.Experttips: Spolar du ofta av större maskiner så som en traktor, grävmaskin eller liknande där fettiga ytor ofta uppkommer är en hetvattentvätt ett bättre alternativ. Temperaturen i tvätten hjälper till att lösa fett, organisk smuts och olja mycket effektivare än en kallvattentvätt.
Experttips:
Vattenslangens längd
Med en längre slang slipper du flytta högtryckstvätten så ofta, vilket är särskilt viktigt om du har en större modell av högtryckstvätt. För normal användning runt hus och i trädgårdar är det ofta praktiskt om slanglängden är mellan 10-15 meter.
Effekten på rengöringen påverkas inte nämnvärt vid längre slang så länge man använder sig av rätt slang som är anpassad för högtryckstvättens modell.
Drivkälla
Högtryckstvättar kan drivas med bränsle, el eller batteri:
- Vanliga högtryckstvättar med kallvatten och varmvatten drivs oftast med 230 volt och fungerar i vanliga eluttag.
- Hetvattentvättar drivs ofta med 400 volt och kräver 3-fasuttag.
- Motordrivna högtryckstvättar har en förbränningsmotor, dessa kan du använda på ställen där det inte finns tillgång till el.
- Mindre batteridrivna högtryckstvättar kan användas för enklare rengöringsuppgifter, exempelvis bil- och cykeltvätt och rengöring av trädgårdsmöbler och gräsklippare.
- Tänk på att både varm- och hetvattentvättar som är eldrivna också har en dieseldriven brännare som värme/hettar upp vattnet.
Vikt och storlek
Högtryckstvättens storlek och vikt hänger delvis ihop med dess effekt. Mer kraftfulla högtryckstvättar har ofta högre vikt. Tänk på att välja en högtryckstvätt som både lever upp din dina krav på prestanda, och som du även klarar av att flytta runt och som du har plats att förvara.
Skumbehållare, foam lance (skumspruta) eller kemtank
En del högtryckstvättar har en inbyggd tank för rengöringsmedel, och då kan du välja att spruta ut vatten som är blandat med rengöringsmedel. Det är mycket praktiskt om du främst ska använda högtryckstvätten till att tvätta fasaden, husvagnar och andra lite större objekt, där schampo och rengöringsmedel krävs. När du vill använda foam och skumtvätt för din bil, behöver du en foam lance som monteras på ditt spolhandtags med hjälp av en adapter. Adapterns typ beror på vilken sorts tvätt du väljer. Foam lance är perfekt för dig som vill ha högskummande medel och täcka hela bilens ytor med skumtvätt, du får ett snabbt resultat på endast 5-10 minuter då skumtvätten löser upp och tar bort smuts.
Foamlance adapter till högtryckstvätt
- Nilfikstvättar
- Kärcher K
- Kärcher HD
- OKQ8 Tvätthall
- Lavortvättar
- AVAtvättar
- Black & decker/Foma/Bosch AQT
- Sthiltvättar
Experttips: Du kan även använda alkalisk avfettning i din Foam lance!
Tillbehör
En högtryckstvätt kan oftast användas till många olika saker, från biltvätt till rengöring av trädgårdsmöbler och för att spola av fasader. För att inte skada olika ytskikt och för att få bäst resultat behöver du använda olika munstycken och tillbehör till olika områden, se därför till att den högtryckstvätt du väljer har rätt munstycken för dina behov.
Exempel på praktiska munstycken och tillbehör är:
- Tvättborste/Bilborste - en mjuk borste som är bra att använda vid biltvätt för att inte skada lacken.
- Avloppsrensare - en slang som används för att spola igenom igensatta avlopp eller stuprör.
- Altantvätt - ett roterande rengöringsverktyg som lämpar sig för rengöring av både vertikala och horisontella större ytor som uteplatser, uppfarter, terrasser och murar.
- Turbomunstycke/rotorlans - ett munstycke för hård rengöring av t ex markplattor.
Fakta: Så funkar en högtryckstvätt
Fakta: Så funkar en högtryckstvätt
En högtryckstvätt är egentligen en vattenpump som drivs av en motor. Högtryckstvätten tar in vatten från en vattenkran och pumpen komprimerar vattnet och pressar ut det genom ett munstycke i en smal stråle med mycket högt tryck. Det innebär att vattnets arbetstryck blir mycket högt - och det är det höga trycket samt vattenflödet i högtryckstvätten som avgör hur effektiv och användbar den är.
Köpa kallvattentvätt
Med en kallvattentvätt kan du snabbt och enkelt rengöra smutsiga ytor som fasader och stenläggningar, men också tvätta bilar, båtar, cyklar, utemöbler och andra föremål. Den kraftiga strålen gör rengöringen effektiv även om kallvatten används.
Så fungerar en kallvattentvätt
Kallvattentvättar kan användas med både varmt och kallt vatten. Skillnaden mot varmvatten- och hetvattentvättar är att kallvattentvättar inte har något eget uppvärmningssystem, utan vattnet har samma temperatur som det kommer ur kranen. En stor fördel med kallvattentvättar jämfört med varm- och hetvattentvättar är att de bara är att koppla in och börja använda. Dessutom är de oftast mindre och smidigare eftersom de inte har något uppvärmningssystem. Kallvattentvättar är också mer ekonomiska jämfört med varmvatten- och hetvattentvättar, både sett till inköpspris och löpande driftskostnad.
Tänk på det här när du köper kallvattentvätt
Kallvattentvättar finns i olika storlekar och prisklasser. Högtryckstvättens kapacitet påverkar priset: tvättar med högre kapacitet, dvs högre tryck, är oftast dyrare. Om du mest behöver en högtryckstvätt för att rengöra altanen på våren och spola av cyklarna kan det räcka bra med en tvätt med lägre kapacitet. Före du bestämmer dig är det därför bra att fundera över dina behov och till vad du ska använda din högtryckstvätt.
- Vad ska du använda din kallvattentvätt till? Om du har behov av en kraftfull högtryckstvätt för att t ex tvätta bort ingrodd smuts på stenläggningar, fasader och fordon är det bra att satsa på en tvätt med högre kapacitet. Om du ska rengöra många mindre saker runt din villa eller i din trädgård är det ofta ett bättre alternativ med en mindre högtryckstvätt, som förvisso har lite lägre kapacitet men som ofta är mindre och därmed smidigare att flytta runt. En mindre högtryckstvätt är såklart också att föredra om du har begränsat förvaringsutrymme. En tumregel är att högtryckstvättar med ett arbetstryck på mellan ca 80-120 bar täcker de flesta behov hos villaägare, exempelvis biltvätt och rengöring av altaner, fasader och staket.
- Behöver din kallvattentvätt ha inbyggd tank för rengöringsmedel? Om du mest ska använda din högtryckstvätt till att tvätta bilen, husvagnen eller båten kan det vara bra att välja en tvätt med inbyggd kemtank. Det är smidigt om du framförallt ska använda högtryckstvätten för att tvätta bilar och andra fordon då du ofta behöver använda schampo eller andra rengöringsmedel.
Köpa varmvattentvätt
Med en varmvattentvätt kan du rengöra hårt smutsade ytor och föremål, och enklare få bort envis smuts som olja och fett. Ett bra val för både proffsanvändare och för privatanvändare som behöver högre effekt, t ex för att rengöra hårt smutsade fordon och få bort mossa, alger och ingrodd smuts från stenmurar och uteplatser. Dessutom kan varmvattentvättar användas till många andra områden, exempelvis rengöra utomhusmöbler, fasader och bilar.
Så fungerar en varmvattentvätt
En varmvattentvätt har en inbyggd panna som värmer vattnet upp till 90 grader. Det varma vattnet gör att rengöringen blir mer effektiv: du får snabbare ett rent resultat med samma vattentryck och det går också åt mindre rengöringsmedel.
Tänk på det här när du köper varmvattentvätt
Det finns varmvatten i många olika prisklasser och från olika märken. Innan du gör ett köp bör du fundera över dina behov och hur ofta du kommer att använda den:
- Hur ofta ska du använda varmvattentvätten? Dyrare modeller har oftast högre effekt som gör att rengöringen går snabbare, samtidigt är billigare modeller oftast tillräckligt effektiva för normal användning. Kvaliteten och hållbarheten är normalt högre på dyrare modeller, men om du inte ska använda din varmvattentvätt så ofta blir inte slitaget så stort och även billigare modeller har tillräcklig hållbarhet.
- Hur varmt behöver vattnet vara? Varmvattentvättar värmer vattnet upp till 90 grader. Men det finns mindre varmvattentvättar som endast värmer vattnet till ca 65-70 grader. Ju högre temperatur desto mer effektiv rengöring. Så om du har behov av riktigt effektiv rengöring välj varmvattentvättar med en arbetstemperatur på 90 grader eller satsa på en hetvattentvätt.
- Vad har du för nätuttag? De allra flesta varmvattentvättar är enfas och fungerar i vanliga eluttag med 230 volt. Men det finns både varmvatten- och hetvattentvättar som är trefas och därmed kräver uttag med 400 volt. Varmvattentvättar med enfas är det vanligaste valet för vanliga villananvändare eftersom de kan användas i vanliga uttag i och utanför huset. Dessa högtryckstvättar är oftast mindre och lättare att flytta och därför ett smidigare alternativ för dig som vill använda tvätten på olika ställen på tomten. Det finns också varmvattentvättar som är motordrivna.
Köpa hetvattentvätt
Med en hetvattentvätt kan du rengöra hårt smutsade ytor och föremål, och avlägsna envis smuts såsom olja och fett. Ett bra val för proffsanvändare och för dig som behöver rengöra fordon, traktorer och lantbruksmaskiner.
Så fungerar en hetvattentvätt
En högtryckstvätt med hetvatten värmer vatten i pannan upp till 140 grader och bildar vattenånga, vilket ökar effektiviteten avsevärt. En hetvattentvätt ger ett bättre rengöringsresultat samtidigt som miljöpåverkan minskar, eftersom du kan minska arbetstrycket, korta ner rengöringstiden och det går åt mindre rengöringsmedel.
Tänk på det här när du köper hetvattentvätt
Oftast används hetvattentvättar inom lantbruk och industriell rengöring, men det finns också mobila hetvattentvättar som kan användas för hemmabruk för dig som har behov av riktigt effektiv rengöring med högtryckstvätt.
- Vad ska du använda hetvattentvätten till? Hetvattentvättar har hög effekt eftersom de kan hetta upp vattnet upp till 140 grader, och producerar ånga. De är ett bra val för dig som behöver riktigt effektiv rengöring. Nackdelen är att de oftast är tyngre och inte lika mobila som andra högtryckstvättar.
- Vad har du för eluttag? Om du köper en hetvattentvätt för hemmabruk behöver du kolla upp vilka el-uttag du har, eftersom hetvattentvättar oftast kräver 400 volt (3-fas). Uttag för 400 volt kan finnas i garage och verkstäder, men tänk på att kolla upp detta innan du väljer hetvattentvätt. Om du inte har 3-fasuttag kan du välja varmvattentvättar som oftast är enfas. Det finns också hetvattentvättar som är motordrivna och som kan användas på ställen där man inte har tillgång till el.
Andra typer av högtryckstvättar
Motordrivna högtryckstvättar / Bensindrivna högtryckstvättar
Med en högtryckstvätt som drivs av en förbränningsmotor kan du tvätta även där du inte har tillgång till ström. De kan drivas på bensin eller diesel.
Motordrivna tvättar är praktiskt att ha på ställen där elförsörjningen inte finns. De har ofta en robust konstruktion för att kunna användas i olika typer av miljöer och terränger.
Handla bensindrivna högtryckstvättar här!
Stationära högtryckstvättar
Högtryckstvättar kan vara mobila eller stationära. För hemmabruk är mobila högtryckstvättar vanligast, men det finns också stationära högtryckstvättar för hemmabruk.
Handla stationära och 3-fas-högtryckstvättar här!
Batteridrivna högtryckstvättar
Slipp kablage och trassel med en batteridriven högtryckstvätt, passar bra till den alldagliga tvätten där du kanske behöver spola av bilen, terrassen eller andra objekt runt hemmet.