Start / Artiklar & Guider / Slipa slöa kanter vassa med Dremel
Guider

Slipa slöa kanter vassa med Dremel

20-11-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Tips om hur du kan använda Dremel multiverktyg och tillbehör för att slipa slöa kanter och knivar vassa igen!

Många användningsområden

Ett Dremel Multiverktyg ger dig många användningsområden och du kommer ha nytta av den om och om igen! Här visar vi hur man kan använda Dremel Multiverktyg och Dremel Multi-Vise för att slipa kanter. 

Rengör redskap från rost och smuts

Börja med att montera isär ditt redskap om det går. Och rengör redskapet från smuts och rost med en stålborste. Och torka sedan av med en trasa innan du börjar att slipa.

Dremel_CP8_HTM_HedgeCutter_Still2_HR

Spänn fast din Dremel i Multi-Vise

Fäst Dremel Multi-Vise på arbetsbänken eller bordsskivan. Sätt i metallringfästet, som ingår i satsen och dra åt det. Sätt in multiverktyget i ringen. 

Du kan nu fästa verktyget genom att skruva på locket igen eller använda den blå (gängade) ringen. Placera verktyget horisontellt - på så sätt kommer du att kunna röra det du slipar längs toppen för att slipa dem. 

För in Dremel Slipstift 8193JA i axeln och dra åt den.

Dremel_CP8_HTM_HedgeCutter_Still3_HR

Slipa bladen

Som vid de flesta gångerna man använder verktyg och maskiner är det viktigt att skydda sig vid slipning. Så bär munskydd, skyddsglasögon och hörselskydd och använd handskar.

Försök att räkna ut den ursprungliga fabriksfasningen på ditt blad: det är den vinkeln du vill följa med slipstenen. 

Slå på din Dremel. 

Slipa spetsen först och slipa sedan bladet i en lång, kontrollerad rörelse från spets och inåt. Dra bladet längs slipstenen några gånger samtidigt som du är försiktig så att spetsen inte skadas. 

Dremel_CP8_HTM_HedgeCutter_Still4_HR

Grada av kanterna

Varje gång du skär eller slipar metall, är det kvar ojämna kanter. Genom att grada av dessa kanter skapar du ett jämnare och säkrare slutresultat.

Ett enkelt sätt att grada metall är att använda ditt Dremel Multi-Tool och ett polerings- eller sliptillbehör, till exempel Dremel Lamellslipstift 9,5mm K80 502. 

Att använda en slipande dyna kommer också att göra underverk. 

Montera ihop redskapen

Innan du monterar ihop dina redskap igen passa gärna på att smörja bultar med kopparfett. Detta ger dig en smidigare användning. 

Se hela vårt sortiment från Dremel

Du hittar bland annat Multiverktyg, gravyrverktyg, limpistol, kompaktsåg, lödpenna, kontursåg och mycket mer!

Se hela sortimentet här!