Start / Artiklar & Guider / Välj rätt tryckluftskoppling
Guider

Välj rätt tryckluftskoppling

27-9-2022
Skriven av: Mathias Stockhaus och Victor Lundqvist
Ett högt luftflöde förbättrar prestandan på dina verktyg och ökar din produktivitet. Hemligheten bakom Cejns innovativa och patenterade säkerhetskoppling, eSafe, är det högsta flödet på marknaden kombinerat med ett lågt tryckfall.

eSafe

Vad är eSafe?

eSafe är en säkerhetskoppling till tryckluft som avluftas innan isärkoppling och är den nya generationen utav kopplingar.

Cejn utvecklade sin första koppling 1955 och eSafe lanserades 2013, deras produkter har funnits i över 60 år och de jobbar ständigt med förbättringar.

PtP220201_1200x800-Streamline

Minska förbrukningen - byt till eSafe

Ett högt luftflöde förbättrar prestandan på dina verktyg och ökar din produktivitet samtidigt som det sparar dig mycket pengar. Hemligheten bakom Cejns innovativa och patenterade säkerhetskoppling, eSafe, är det högsta flödet på marknaden kombinerat med ett lågt tryckfall.

Vid frånkoppling avluftas eSafe-kopplingen, vilket eliminerar rekylen och minskar ljudnivån. Dessutom har eSafe en låg inkopplingskraft, kompakt och greppvänlig design vilket gör de till det naturliga valet när du väljer en högpresterande säkerhetsprodukt. Den extrema hållbarheten tillsammans med de många fördelarna ger dig en pålitlig produkt i många år framöver.

Cejn_miljö_10_1200x800

eSafe

Sex skäl att välja eSafe

  1. Ventilerad säkerhetsfunktion Trycket avluftas före frånkoppling, vilket minskar ljudnivån och eliminerar risken av att bli skadad av slangrekylen. Säkerhetskopplingen eSafe uppfyller ISO-standard 4414.
  2. Spara energi och pengar med högt flöde och lågt tryckfall genom att optimera alla komponenter i tryckluftsystemet, där kopplingar är en del, finns chansen att spara mycket energi och därmed pengar. Slitaget på din kompressor minskar också då den inte behöver producera tryckluft som sedan läcker ut i trasiga slangar och kopplingar.
  3. Extremt hållbar eSafe är designad för att hålla länge och tåla hård hantering i tuff industriell arbetsmiljö. Tester har visat att eSafe är extremt hållbar mot stötar, vibrationer och vridningar.
  4. Enkel hantering eSafe är en ergonomisk och enhandsmanövrerad koppling. Andra säkerhetskopplingar har vanligtvis flera steg. Med eSafe drar du bara i hylsan så ventileras den automatiskt innan den kopplas ifrån.
  5. Kompakt design CEJN-kopplingar är kända för sin kompakta design. eSafe är inget undantag, det är den första säkerhetskopplingen med mått som den gamla standard-kopplingen utan säkerhetsfunktion.
  6. Läckfri eSafe-kopplingarna är läcksäkra, detta innebär att det inte blir något tryckfall mellan koppling och verktyg. Kompressorn behöver då inte kompensera för läckaget. Här finns, som sagt, mycket pengar att spara på minskad energiförbrukning!

Cejn_miljö_3_1200x800

Spara pengar - Tryckluftsförbrukning

Den kanske största boven i ett tryckluftssystem är läckage. Uppemot 30% av tryckluften ett företag producerar går upp i rök! För att åtgärda detta är det viktigt att man regelbundet ser över sin tryckluftsanläggning i jakten på läckor.

Vanligtvis återfinns cirka 70-80% av allt läckage nära användaren i slangar, slangklämmor, kopplingar och verktyg. Genom att byta ut dina gamla läckande produkter till högpresterande produkter från CEJN minimerar du ditt läckage och bidrar till en bättre miljö samtidigt som du spar pengar.

Ett enda läckage på 1 mm förbrukar över 30 000 m3 luft per år. Här finns mycket pengar att spara, särskilt i dessa tider då elpriserna ligger på en väldigt hög nivå. Som jämförelse motsvarar ett hörbart läckage (ca 0,8mm) energiförbrukningen hos 4st gamla 100W glödlampor!

Optimera med rätt produkter!

Med rätt val av ledningskomponenter kommer ditt företag spara stora kostnader genom lägre energiförbrukning. CEJN har sedan 1950-talet utvecklat produkter just med tanke på optimering av luftflöde så att luften som produceras faktiskt används och inte slösas bort genom hål i slangar och läckande kopplingar.

Arbeta säkert!

Tryckluft är en utmärkt energikälla för industrin, men kan vid felanvändning medföra personskada. 8 bars komprimerad tryckluft kan skapa arbetsskada via hög ljudnivå och rekyl av stålnippel. CEJN erbjuder flera produkter som ger bättre arbetsmiljö. Den nya generationen tryckluftskoppling, eSafe, ger en säker arbetsmiljö vid användning av tryckluftsmaskiner.

Vanliga frågor

Hur mycket tryckluftsförbrukning kan försvinna på en arbetsplats?

Mellan 20-30% av tryckluftsförbrukningen försvinner genom läckage.

Vad kan ett läckage kosta?

Om ett läckage är t.ex 4 ø mm och läcker ca 546.600 m

Blir det en total årskostnad på 109.200:-

PUR-slang och Stream-Line

CEJNs PUR-slangar är lätta och extremt flexibla och har utmärkta återformningsegenskaper, vilket gör dem perfekta för ett brett spektrum av applikationer inklusive små och lätta tryckluftsverktyg. De är tåliga mot slitage och får höga poäng vad gäller slitstyrka och rivhållfasthet, och håller betydligt längre än konventionell PVC-slang, som inte alls tål varken verkstadsmiljö eller kyla/värme lika bra som polyuretanslangar (PUR).

CEJNs Stream-Line-serie består av kopplingar, vikskydd och adaptrar, för att minimera risken för läckage och ge kundens tryckluftsystem en högre kvalitet och ökad livslängd. Stream-Line tätningen är gjord av en kona och en överfallsmutter, som tillsammans med PUR-slangen ger dig en tight och säker enhet utan klämmor. Tätningen kräver ingen efterdragning. Stream-Line är dragsäkra till 100kg.

Till varje Stream-Line-produkt finns en PUR-slang i rätt dimension!

Cejn_miljö_5_1200x800

Slangar som syns

Slangfärgen är framtagen för att lätt kunna ses mot de flesta golv och öka chansen för någon upptäcker den och gå över den istället för att snubbla på den.

Fördelarna med Hi-vis

  • Slangarna har ett högt flöde och lågt tryckfall
  • Långsam slanginrullning - minimerar skador och slitage 
  • Robust konstruktion
  • Mjuk stoppkula som minimerar fallrisk