Inspiration

Vi möter

14-5-2020
Skriven av: Jenny Kassell
Foto: Mattias Stockhaus
Vi möter Emma Eriksson som driver Emmas Snickeri

Emmas kärlek till arbeten med trä har alltid funnits och att arbeta med snickeri växte fram till att bli en självklar livsstil.

På Instagram har hon över 7000 följare och intresset är stort för hennes snickeriverksamhet och de möbler hon bygger. Hon är även ambassadör för oss på Duab.

Emma har alltid haft snickeri och träarbete nära då hennes pappa arbetade med olika typer av snickeriarbeten och även med att bygga timmerhus. När hon träffade sin man David började de två renovera deras första hus tillsammans och intresset växte mer och mer till en livsstil och idén om en egen verksamhet växte fram. Men innan hon startade eget har Emma både arbetat hos en annan finsnickare i närheten samt att hon arbetade ett tag som slöjdlärare.

Båtbyggeri blev Snickeriverkstad

Emma och hennes man är nu inne på deras sjätte hus som de renoverar. Det är intresset för renoveringar och husförsäljningen som har gjort att de bytt hus så ofta även om orten har varit densamma mellan alla sex flyttlass. Senaste flytten var endast till granngården där de bor idag. På gården låg ett tidigare båtbyggeri som ingick när de köpte gården, ingick gjorde även en hel del rustika och vackra snickerimaskiner. En del maskiner såldes så att de skulle få plats med sina egna maskiner. De som fick stå kvar är en stämborrmaskin, en fanerpress, en långbandputs, en gammal vägghängd pelarborr från Bahco samt en hel del handverktyg som stämjärn, handhyvlar, mejslar och massor med spårskruv, gångjärn, krokar och mycket mer! 

Snickeriet är fullutrustat och miljön där ger skaparglädje.

Ihopslagna snickerimaskner

”Ökad trend med specialbyggda möbler och renovering av äldre möbler”

Emma bygger allt från möbler, fönster, kök och andra inredningsdetaljer på beställning till privatpersoner och företag, det kan vara allt från specifika önskemål till att hon får fria händer. Ett av favoritprojekten var ett bord hon byggde till en restaurang nyligen, det tyckte hon var ett spännande och klurigt jobb som var väldigt kul att få arbeta med.

Emma ser en trend i att fler och fler gärna beställer specialbyggda möbler eller renoverar gamla samt efterfrågan på naturmaterial ökar. Och det finns fler i trakten där hon bor som arbetar i branschen.

- Alla har fullt upp så efterfrågan är stor!

Intresset för Emma har inte endast handlat om hennes vackra möbler och snickarkunskaper utan hon sticker också ut som kvinna i en mansdominerande bransch. Bemötanden har hon inte upplevt som annorlunda utan det har endast varit positiv respons. Dock så var det mestadels hennes man David som fick alla beröm i de första husrenoveringarna och inte hon, trots att de arbeta lika mycket med de platsbyggda möblerna och renoveringsarbetena. Detta triggade bara Emma att utvecklas mer.

Dörr byggd av Emma

Maskiner och verktyg

I sitt snickeri har Emma en mängd olika maskiner, gamla som nya och maskinparken bygger hon sakta upp. Näst på önskelistan ligger en bredare planhyvel, större rikthyvel, bättre vertikalfräs och en enskild till tappfräsning samt en bred bandputs. Även mer CNC-styrda maskiner är något som hon kommer satsa på i framtiden.

I takt med att hennes verksamhet växer behöver även snickeriet utvecklas.

- Idag finns det så många bra moderna maskiner som underlättar arbetet märkvärt!

Ibland favorithandverktygen finns japansåg, stämjärn, skjutmått och en bra talmeter. Och maskiner som används dagligen är handöverfräs, dammsugare, skruvdragare samt putsmaskin. Och en liten kantfräs förenklar även arbetet.

- Alla maskiner och verktyg går hand i hand under arbetet och många används under ett projekt.

Bygga egna möbler och bo i ett naturhus

I framtiden vill Emma börja bygga sina egna möbler och inte bara bygga möbler på beställning. Emma och hennes man planera även sitt sjunde hus. 

Då vill de ha ett naturhus, ett hus i ett växthus! Men dessa planer ligger några år bort i tiden. 

Runtbord byggt av Emma