Start / Artiklar & Guider / Elverksguide: Reservkraft för villa - så funkar det
Guider

Elverksguide: Reservkraft för villa – så funkar det

9-2-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Under det senaste året har efterfrågan på elverk för villor och hemmabruk ökat markant. Elbristen i det svenska elnätet och varningar för såväl planerade som oplanerade strömavbrott gör att allt fler väljer att investera i ett reservkraftverk till hemmet.

Med ett eget reservelverk kan du försörja allt från enstaka apparater till hela hushållet med el vid strömavbrott. 

Utbudet av elkraftverk är stort och det kan vara svårt att få grepp om vilket som passar ens behov bäst. Vi på Duab har lång erfarenhet av olika reservkraftslösningar och i den här guiden ger vi våra bästa tips för hur du väljer rätt elverk för din villa. Läs hela artikeln, eller fördjupa dig direkt i ett specifikt område:

Lästips! Vill du veta mer om olika typer av elverk för både hem, fritid och professionellt användning? Läs vår kompletta elverksguide här

elverkpalager1200x800

Så funkar ett reservelverk för hemmet

Det finns en uppsjö av olika elverk för hemmet: från mindre bärbara varianter som kan driva några enstaka apparater till kraftfullare reservkraftsaggregat som säkrar elförsörjningen för hela huset. Oavsett storlek fungerar elkraftverk på i princip samma sätt: de består av en förbränningsmotor som driver en generator som genererar el. I mindre elverk är motorn ofta bensindriven medan motorn i större reservkraftverk ofta är dieseldriven. Mindre elverk för hemmet producerar i regel 230 volts växelspänning, medan större reservelverk ofta genererar 400 volt. En del större reservelverk kan vara utrustade med både 230- och 400-voltsuttag.

Välj rätt elverk för hemmet

Det finns olika sorters elverk för hemmabruk. I den här guiden fokuserar vi mest på större reservkraftsaggregat, men det finns andra varianter som kanske passar dina behov bättre. Här är de vanligaste formerna av elverk för villaägare: 

  • Reservkraftsaggregat för hemmet:
  • Om du vill ha en komplett backuplösning vid elavbrott behövs ett större stationärt reservkraftsaggregat med hög kapacitet. Dessa elverk är oftast dieseldrivna för att kunna leverera all kraft som behövs.

Här hittar du reservkraftsaggregat för hemmet

  • Mobila inverterelverk för hem och fritid:
  • För dig som bara behöver driva enstaka apparater kan ett mindre portabelt inverterelverk vara ett alternativ. Fördelen med mindre elverk är att de både kan tas med på resor (tex till båten, husvagnen och stugan) och också fungera som en enkel backuplösning vid tillfälliga elavbrott hemma. En del mindre elverk har dessutom USB-uttag och inbyggda batterier som kan ge ström en tid utan att motorn behöver startas.

  • Fördelen med ett inverterelverk är att de har en konstant frekvens, det vill säga 50hz och en jämn spänning. Vilket krävs om du vill driva exempelvis datorer och tv-apparater annan utrustning med känslig elektronik.

Här hittar du mobila elverk för hem och fritid

  • Klassiska elverk för verkstad och garage: 
  • För dig som bara vill driva garagemaskiner och verktyg fungerar det bra med ett klassiskt elverk. De finns i många olika varianter, både bensin- och dieseldrivna. De låter lite mer - men är i gengäld billigare.

Hur installerar man ett reservkraftverk hemma?

En generator som ska ge reservkraft till hela huset bör anslutas till hemmets elpanel så att den kan driva alla elkretsar vid ett strömavbrott.

Anslutningen till elpanelen måste göras via en reservkraftsomkopplare eller automatisk överföringsbrytare (ATS) som förhindrar att elektricitet går från generatorn och in i kraftledningarna. Det är otroligt viktigt, både för att förhindra elfel och för att inte riskera att de som arbetar med de allmänna elledningarna ska få en elektrisk stöt.

Startar reservkraften automatiskt vid strömavbrott?

För att ditt elverk ska gå igång automatiskt vid ett strömavbrott behövs en ATS (automatisk överföringsbrytare) samt att elverket är förberett för detta.

Om elverket inte är anpassat för det, används istället en manuell överföringsbrytare som du slår på manuellt vid strömavbrott.

Tips! Här kan du läsa mer om och välja reservkraftsomkopplare

Ta hjälp av en behörig elektriker

Det är viktigt att tänka säkerheten vid både val och installation av reservkraftverk och reservkraftsomkopplare. Reservelverket måste vara anpassad för husets elbehov och det måste installeras på rätt sätt för att inte riskera att förstöra känslig elektronisk utrustning eller orsaka annan skada. Se till att alltid anlita en behörig elinstallatör vid inkoppling.

Har du frågor om hur ditt reservkraftverk ska kopplas in? Vi på DUAB hjälper gärna till med rådgivning. Men vi rekommenderar alltid att du anlitar en certifierad elektriker vid installation, samt att du kontaktar din nätleverantör för att säkerställa att elverket kopplas in på rätt sätt enligt deras riktlinjer. 

Vanliga frågor

Vem behöver ett elverk för reservkraft hemma?

I Sverige har vi länge varit bortskämda med ett väl fungerande elnät. Men varje hushåll bör ha beredskap för ett längre elavbrott och göra en bedömning om man har behov av reservel från ett eget elverk. Särskilt viktigt är det för dig som bor i ett i fristående hus, men även du som äger ett kedje eller radhus kan ha behov av ett reservkraftverk.

Vilket reservelverk ska man välja?

Den absolut viktigaste parametern vid val av reservkraftverk till hemmet är ditt kraftbehov, alltså vilken effekt (watt)  som krävs för att driva hemmets utrustning och uppvärmning vid kortare och längre elavbrott. För att räkna ut hemmets behov av reservkraft behöver du alltså både ta hänsyn till (1) hur huset värms upp och (2) hur mycket el dina hushållsapparater drar.

Hur mycket reservkraft behövs för uppvärmning av villan?

Ett reservelverk ska säkerställa att husets värmesystem får den el som behövs för att fungera under ett elavbrott. Hur din villa värms upp påverkar hur stort ditt behov av reservkraft är:

  • Uppvärmning med elvärme
    Om ditt hus värms med direktverkande el blir värmesystemet helt utslaget vid elavbrott. För att driva ett elbaserat värmesystem vid elavbrott krävs alltså ett reservelverk med mycket hög kapacitet.

Uppvärmning med fjärrvärme eller eldade bränslen
Om ditt hus däremot värms upp med fjärrvärme eller tex oljepanna, pelletskamin, så är  behovet av el betydligt mindre. Då kan elbehovet för uppvärmning täckas med ett mindre reservelverk eller till och med en batteridriven nödströmsutrustning som omvandlar strömmen från ett vanligt bilbatteri till samma typ av ström som finns i elnätet.

Hur mycket reservkraft behövs för hemmets apparater?

Den andra delen som avgör hur stor effekt du behöver är hur mycket el som olika apparater och belysning i hemmet drar. För en lekman kan det svårt att själv göra en korrekt uträkning, märkningen på olika apparater kan vara svårtolkad, ibland behöver man räkna om apparatens effekt från ampere till watt och ofta är det skillnad på en apparats starteffekt och kontinuerliga effekt.

Vårt råd är därför att själv göra en första uppställning av ditt uppskattade behov, och därefter ta hjälp av en fackman för att göra själva uträkningen och tillsammans med dig göra en bedömning av det totala behovet. Tillsammans kan ni resonera kring vilka apparater och funktioner som måste vara igång samtidigt och inte. Exempelvis är det viktigt att kyl och frys alltid fungerar, även när en tvättmaskin körs eller spisen används. Däremot behöver kanske inte reservkraften vara dimensionerad för att samtidigt klara av både tvättmaskin, vattenkokare, spis, fläkt och dammsugare.  

Tänk också på att ditt reservkraftsaggregat helst ska vara dimensionerat så att det ger minst 20% mer effekt (watt) än ditt totala effektbehov.  

Att tänka på

Gör själv:

  • Gör en lista på alla nödvändiga elektriska apparater i hemmet, samt om de behöver fungera hela tiden eller endast vid enstaka tillfällen.
  • Fyll på med information om varje apparats elförbrukning så långt du hittar information. Se till att lista både effekt vid användning (exempelvis 2200 W / 2,2 kW) samt fastal/spänning (exempelvis 1 fas - 230 Volt) för att få en så tydlig och detaljerad bild som möjligt av behovet.
  • Specificering: Ta redan på starteffekten för den största elförbrukaren i hemmet (t ex värmesystemet, luftvärmepumpen, el. dyl.) och vad du är uppsäkrad till. 

Ta hjälp med:

  • Boka tid för rådgivning och uträkning av elbehov i samband med att du köper ett elverk, eller ta hjälp av en behörig elinstallatör för att inventera behovet på hemmaplan.
  • Se till att ta med all fakta du har kring både husets uppvärmning och löpande elförbrukning för att få korrekta råd.

Checklista: Viktiga parametrar vid val av elkraftverk

Förutom att ta reda på vilket kraftbehov du har, finns det en rad andra parametrar som också är viktiga att ta i beaktande när du väljer elkraftverk:

Drivmedel & bränsleförbrukning: Ska elverket gå på bensin eller diesel? Dieseldrivna elverk har ofta en högre kapacitet än bensindrivna. Jämför också bränsleförbrukningen mellan olika modeller eftersom det påverkar kostnaden vid användning.

Driftspänning och 1-fas/3-fas: Se till att ditt elverk genererar rätt driftspänning och har rätt uttag för dina behov. Reservkraftverk som kopplas in på ditt elnät måste vara i 3-fas:

- Om elverket enbart ska driva enfasmaskiner, dvs de apparater som du kopplar in i vanliga 230-voltsuttag, så behöver elverket ha enfas-uttag, dvs 230 volt. Tänk dock på att de flesta hem har en eller ett par apparater som går på 3-fas, exempelvis spis eller tvättmaskin.

- Om elverket ska kopplas in på din elpanel eller driva maskiner som går på 3-fas krävs ett 3-fas-elverk som ger ut 400 volt. Många större reservkraftsaggregat har uttag för både 230 och 400 volt.

Inverterelverk: Om du ska använda ditt elverk för att driva köksutrustning, datorer eller annan känslig elektronik så krävs ett elverk som ger en planare spänning. Då kan du välja på antingen ett inverterelverk eller ett klassiskt elverk med spänningsreglerare som AVR som ger jämn spänning. 

Storlek: Hur stor fysisk plats får aggregatet ta, dvs vad har du för utrymme för installation/förvaring?

Portabelt/stationnärt: Är det viktigt att elverket går att flytta? I sådana fall bör det inte vara för tungt, och det bör finnas hjul eller handtag för att underlätta transport.

Ljudnivå: Hur högt låter elverket? Beroende på vart elverket ska placeras kan det vara värt att investera lite mer i en tystgående variant. 

Pris: Det finns elverk i alla prisklasser, så din budget kommer att påverka många av valen ovan. Till exempel har dyrare elverk oftast högre effekt, är tystare, smidigare eller har andra smarta funktioner. Läs vidare i avsnittet nedan (Kostnader för reservelverk) för att få ännu bättre koll på prisaspekten.

Kostnader för reservelverk

Det finns elverk i alla prisklasser. Kraftfullare reservkraftsaggregat är såklart dyrare än små mobila elverk. Förutom själva inköpspriset finns det flera andra poster som påverkar kostnaden, exempelvis installation, bränsleförbrukning, service och underhåll.

Det går såklart att göra klipp på elverk, men det ligger något i det gamla talesättet att kvalitet lönar sig: ett billigare elverk kan på sikt kosta mer än ett dyrare, när allt från livslängd och garantier till bränsleförbrukning och tillgång till reservdelar räknats ihop. Här är några saker att tänka på för dig som vill göra en långsiktigt bra affär när du köper nytt elverk:

  • Ta hänsyn till elverkets bränsleförbrukning :Ju högre effekt elverket har, desto mer bränsle förbrukar det. Och om elverket används mycket kommer bränsleförbrukningen spela en större roll för totalkostnaden.Tips! Dieseldrivna reservelverk är i regel dyrare i inköp, men de förbrukar mindre bränsle och har ofta en längre livslängd.
  • Underhåll och reparationer: Ditt elkraftverk kommer att kräva lite underhåll, exempelvis regelbundna byten av olja och filter, samt att det alltid finns en risk att det behöver service eller reparationer. Ur ett kostnadsperspektiv är det därför bra att kolla upp följande:

Vad kostar service och reservdelar för de olika elverk du funderar på att köpa?

Vilka garantier ingår?

Vilka rekommendationer finns för löpande skötsel och underhåll från tillverkaren?

Klarar du av enklare service och reparationer själv eller inte?

  • Installation: Om du ska använda elverket som reservkraft för ditt hus behöver det anslutas till ditt elsystem på ett säkert sätt av en behörig elektriker. I din kostnadskalkyl behöver du ta höjd för både installationskostnad samt kostnad för en reservkraftsomvandlare.