Start / Artiklar & Guider / Elverksguide: Välj rätt elverk
Guider

Elverksguide: Välj rätt elverk

10-3-2022
Skriven av: Victor Lundqvist & Mathias Stockhaus
Elverk finns i en mängd olika storlekar och styrkor och kan användas både i hem och garage, verkstäder, industri och på byggarbetsplatser. För dig som ska köpa ett nytt elverk finns det en många viktiga parametrar att ta hänsyn till. I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt elverk för dina behov.

Vi på Duab har stor erfarenhet av elverk och vi får ofta frågor från kunder vilket elverk de ska välja. Vårt enklaste svar är att först definiera vad elverket ska användas till: Är det en eller flera maskiner som ska drivas med elverket? Ska det användas som reservkraft? Kommer det alltid att användas på en och samma plats, eller behöver det vara mobilt och enkelt att flytta?

När behovet är tydligt definierat är enkelt att sortera ut relevanta varianter och välja det rätt. Läs hela guiden för att lära dig allt, eller klicka på länkarna nedan för att direkt fördjupa dig i ett specifikt område:

Välj rätt typ av elverk utifrån dina behov

Vad du ska använda ditt elverk till är en viktig parameter när du väljer elverk. Ett elverk som ska fungera som reservkraft i hemmet kräver andra funktioner än ett mobilt elverk för att driva maskiner på landet eller tv:n på båten.

Inverterelverk kontra klassiska elverk

Inverterelverk är en modern typ av elverk som ger en ren sinusvåg, till skillnad från klassiska elverk som har en modifierad sinuskurva, så kallad trappstegsvåg.

Intverter-elverk krävs om du ska koppla in hemelektronik som exempelis köksutrustning, datorer och telefonladdare, men också om du ska använda elverket för känslig elektronik som medicinska instrument, telekomutrustning, mätinstrument, mm. Om du kopplar in utrustning som kräver ren sinus i ett klassiskt elverk kan utrustningen bete sig märkligt: lampor kan börja blinka, ljudsystem kan brumma, osv - men framförallt riskerar du att utrustningen förstörs och går sönder.

Ska jag välja ett inverter-elverk eller ett klassiskt elverk?

  • Välj ett inverter-elverk om du är osäker på om den last du vill koppla in kan gå sönder på fel typ av el. Inverter-elverk är oftast mindre, lättare och tystare än klassiska elverk - men är också dyrare.
  • Välj ett klassiskt elverk om du ska driva utrustning som du vet att inte kräver ren sinus, exempelvis verktyg och utrustning som traditionellt används i garage och verkstad. Ett elverk med AVR ger samma sinuskurva som ett elverk med inverter. Klassiska elverk har ofta ett lägre pris - men låter mer, och kan inte användas för att driva alla typer av utrustning.

Mobila elverk för maskiner och verktyg

För dig som arbetar med eldrivna maskiner och verktyg på olika arbetsplatser där det inte alltid finns tillgång till elström är ett mobilt elverk en bra lösning. För att driva maskiner och utrustning som vanligtvis finns återfinns i garage, verkstad och utomhus är ett traditionellt elverk med öppna ramar ett bra val. Det låter en del, men är ett stabilt alternativ som är billigast sett till effekt ut. Det vanligaste valet bland hantverkare, entreprenadfirmor och byggarbetare i behov av mobil elkraft.

Observera: Om du också behöver ström för att driva känslig elektronik som datorer och mätinstrument behöver du ett modernt elverk med inverterteknik.

Mobila elverk för fritid och camping

Med ett mobilt elverk får du smidigt tillgång till el oavsett om du är ute med båten, på camping med husbilen eller husvagnen, eller om du har ett fritidshus utan indragen el.

Tänk på att om du vill ha el för att driva tv-apparater och datorer behöver du ett inverterelverk, som klarar av att driva känslig elektronik. Dessa är oftast mindre och tystare än traditionella elverk, så de är ett bra alternativ för dig som behöver ett mobilt elverk för fritid och resor.

Reservkraft för hemmet

Allt fler väljer att investera i ett reservelverk för hemmet. Det är en bra backup vid strömavbrott och störningar på elnätet. Det är viktigt att välja ett reservkraftsaggregat som har tillräckligt hög kapacitet för att kunna driva alla elektriska apparater som du vill kunna använda samtidigt i hemmet under ett elavbrott. Elverk för reservkraft är oftast dieseldrivna då de är störst och kan leverera all kraft som behövs vid ett strömavbrott.

Elverk för process och industri

För dig som har behov av tåliga och tillförlitliga elverk som backup för elkraft inom industri- och process är större dieseldrivna reservkraftsaggregat stabila och kraftfulla alternativ.

Stora reservkraftsaggregat för industrier kräver ofta en stationär installation och de är normalt utrustade med övervakningsutrustning och överbelastningsskydd liksom ljud- och vibrationsdämpare för att fungera optimalt i tekniskt krävande verksamheter.

Viktiga tekniska parametrar när du väljer elverk

Elverkets drivkälla: diesel eller bensin   

Elverk kan drivas på diesel eller bensin. Det finns inget direkt rätt eller fel utan det beror på dina behov och vad du föredrar:

Bensindrivna elverk finns i många modeller i olika storlekar, allt från mindre 1-fas till stora 3-fas-elverk. Bensindrivna elverk är lämpliga för många olika användningsområden.

Dieseldrivna elverk är oftast lite större och kraftigare än bensindrivna varianter. De lämpar sig ofta bra för bygg- och entreprenadbranschen, där de ska hålla igång många maskiner samtidigt. De är också ett bra alternativ för dig som behöver ett reservkraftsaggregat.

Traktorelverk är elverk som drivs genom att de kopplas till kraftuttaget på traktorn. Ett praktiskt alternativ för dig som behöver reservkraft till ditt lantbruk eller jordbruk.

Driftspänning: 1-fas eller 3-fas

Innan du väljer elverk måste du veta om du behöver ett elverk som ger ut 1-fas eller 3-fas:

Om du ska driva maskiner med 1-fas behövs ett 1-fas-elverk.

Enfas-maskiner är sådana du har i vanliga uttag i hemmet, som kräver 230 volt.

Om du ska driva 3-fas-maskiner krävs ett 3-fas-elverk.

3-fasmaskiner kräver 400 Volt och används ofta inom bygg och industri, men också till apparater i hemmet som kräver mer kraft, som exempelvis spis, tvättmaskin och vissa bygg- och entreprenadmaskiner.

Rent teoretiskt kan du kombinera 3-fas-elverk med 1-fas-maskiner, men då får du ett mycket stort tapp på effekten: normalt kan endast 30-35% av maxeffekten levereras eftersom endast en av de tre faserna används.

Elverkets effekt: Watt och startström

För att veta vilken effekt som ditt elverk minst måste ha behöver du kontrollera maskinerna du ska använda, vad förbrukar de i watt och vad har de för startström. Om du ska använda flera maskiner samtidigt måste du lägga ihop deras sammanlagda effekt (Watt). Elverket måste täcka upp den mängd watt som maskinerna förbrukar och gärna lite till. Vårt bästa råd är att alltid välja ett elverk som täcker mer än det du behöver. Det är viktigt att effekten på maskinen/maskinerna täcks upp av elverkets kontinuerliga effekt. Ett bra sätt att undvika problem är att inte belasta elverken i närheten av märkdata, säg 50% av belastningen. 

Induktiv last - ta hänsyn till starteffekten

Viss elektronik har induktiv last, detta betyder att de drar mycket mer Watt i startfasen än vad deras märkning anger. Den kan upp till fem gånger så stor som dess kontinuerliga effekt.  Exempel på elektronik som har induktiv last är kylskåp, mikrovågsugnar och kompressorer. Det är viktigt att ta hänsyn till detta och välja elverk som klarar av starteffekten på de maskiner som ska drivas.

Skillnad mellan kW och kVA

Det är viktigt att skilja mellan kW och kVA:

kW är den mängd “aktiv effekt” ett elsystem har. Detta visar hur mycket ström som omvandlas till användbar, fungerande utgångsström.

kVA är måttet av "skenbar" ström. Om kW är hur mycket kraft du kan arbeta med, berättar kVA hur mycket som används i systemet totalt.

I praktiken innebär detta att 0,8 kW är lika med 1,0 kVA.

Så räknar du ut effekten

Alla elektroniska maskiner har märkningar som visar vad de drar i Watt alternativ ampere eller kVA. Här har du uträkningsmodeller för olika varianter: 

För att räkna ut till 1-fas:

Ampere x Volt = Watt

För att räkna ut till 3-fas:

Ström = Volt (spänning) x roten ur 3 x fasförskjutning

Räkneexempel:

2000W = 400V x 1,73 x 0,8 = 553,6

2000W / 553,6 = 3,6 Ampere

För att räkna om kVA till kW:

kVA x 0,8 = kW 

Sammankopplade elverk för ökad effekt

Vissa elverk går att koppla samman för att få dubbel effekt. Om du har det behovet är det viktigt att kontrollera att det/de elverk du köper är parallellkopplingsbara.

Övriga funktioner för elkraftverk

Elverkets drifttid

Hur länge du behöver kunna driva ditt elverk påverkar både pris och storlek. Både effekten ut och storleken på bränsletanken påverkar elverkets drifttid. En större bränsletank ger såklart en längre drifttid per tank, men är också mindre mobil. 

Elverkets behov av underhåll

Vad du ska använda elverket till och vilken miljö den arbetar i påverkar intervallen och nivån på underhåll som du behöver lägga ner. Om du använder ditt elverk i dammiga och smutsiga miljöer kan du behöva byta olja och filter ofta.

Elverkets ljudnivå

Traditionella elverk för garage och verkstad låter ofta mer än moderna inverterelverk.

Beroende på var och hur länge du använder elverket är ljudnivån mer eller mindre kritisk. För dig som ska använda elverket ofta och länge kan med fördel välja ett elverk som är ljuddämpat och mer tystgående.

Spänningsreglering

Spänningsreglering på en 3-fasgenerator, kan göras antingen via elektromagnetism (kompound) eller elektronisk (AVR).

Generatorer med Kompound är bra för verktyg/utrustning med höga startströmmar, såsom kompressorer, cirkelsågar, pumpar mm.

Generator med AVR är snabbare i spänningsreglering, vilket är bra för elektronisk utrustning som laddare, liten UPS, elektronisk strömförsörjning etc, 

detta kräver dock en bra jordanslutning.

Vanliga frågor och svar om elverk och elgeneratorer:

Vad är skillnaden på ett vanligt elverk och ett inverterelverk?

Traditionella elverk har funnits i många decennier och är det vanligaste valet för dig som ska köra maskiner i garage och verkstad. Elen som produceras är inte lika ren och stabil som elen i strömuttag. Dessa elverk låter mer, men har ofta ett lägre pris.

Inverterelverk är en moderna form av elverk som ger ren sinus vilket är samma typ av ström som finns i eluttaget hemma. De fungerar därför även på känsliga elektronik som datorer och tv-apparater, men också medicinsk utrustning, mätinstrument, mm. Inverterelverken är oftast mindre, är tystare, drar mindre bränsle och kan ha fler specialfunktioner. I gengäld är de dyrare än traditionella elverk. 

Går det att kombinera 3-fas-elverk med 1-fas-maskiner?

Rent praktiskt går det att kombinera ett 3-fas-elverk med 1-fas-maskiner, men om du kombinerar 1-fas och 3-fas så får du ett tapp på effekten på 1-fas: normalt kan endast 30-35% av maxeffekten levereras eftersom endast en av de tre faserna används.