Guider

Elverksguide

14-5-2020
Skriven av: Jenny Kassell
Foto: Mattias Stockhaus
När det kommer till köp av elverk finns det en hel del att tänkta på. Vi på Duab har stor erfarenhet av elverk och vi har egen import av våra Duab Power elverk.

Vi hjälper dig att hitta rätt i elverksdjungeln!

Elverk finns i en mängd olika storlekar, styrkor och drivmedel och man använder de både till arbetsplatsen och till hemmet. Men vad är det då man ska tänka på inför ett köp av elverk? Här hjälper vi dig att hitta rätt.

Elverk500x500

Att tänka på inför köp av elverk

1-fas eller 3-fas

Det första du måste tänka på är om du behöver ett elverk med 1-fas eller 3-fas. Om du använder maskiner med 1-fas så är det ett 1-fas elverk du ska ha. Och likadant med 3-fas, 3-fas maskiner = 3-fas elverk.

Så fort du har kombinerat 1-fas och 3-fas så får du ett tapp på effekten på 1-fas.

Exempel: Ger elverket 5 kVA på 3-fas så ger det inte ut så mycket på 1-fas. 

Watt och startström

Kontrollera maskinerna du ska använda, vad förbrukar de i watt och vad har de för startström. Om du ska använda flera maskiner samtidigt måste du lägga ihop deras effekt (watt). Elverket måste täcka upp den mängd watt som maskinerna förbrukar och gärna lite till. Köp alltid ett elverk som täcker mer än det du behöver. Man pratar här om att effekten på maskinen måste täckas upp av elverkets kontinuerliga effekt.   

Elektroniska maskiner har märkningar som visar vad de drar i watt alternativ ampere eller kVA. 

Uträkningssätt

För att räkna ut till 1-fas

Ampere x Volt = Watt

För att räkna ut 3-fas 

Ström = spänning x roten ur 3 x fasförskjutning tex 2000W = 400V x 1,73 x 0,8 = 553,6 tex 2000W / 553,6 = 3,6 Ampere 

För att räkna om kVA till kW 

kVA x 0,8 = kW   

Vad är skillnaden mellan kW och kVA?

kW är den mängd 'faktisk effekt' ett elsystem har. Detta visar hur mycket ström som omvandlas till användbar, fungerande utgångsström.

kVA, däremot är måttet av "skenbar" ström. Om kW är hur mycket kraft du kan arbeta med, berättar kVA hur mycket som används i systemet totalt.

Vilken typ av elverk passar dig

Här tipsar vi om andra faktorer som är bra att ta hänsyn till när du ska köpa ett elverk, behöver du tex ett elverk som klarar känslig elektronik eller behöver du ett elverk som går att sammankoppla? 

Induktiv last

Viss elektronik har induktiv last, detta betyder att de drar mycket mer watt i startfasen än vad deras märkning anger. Den kan vara så mycket som dubbelt eller upp till fem gånger så stor som dess kontinuerliga effekt.  Elektronik som har induktiv last är bl.a. kylskåp, mikrovågsugn, kompressorer m.fl. 

Känslig elektronik

Om du ska koppla in känslig elektronik som tex datorer, medicinska instrument, telekomutrustning, mätinstrument eller liknande måste man ha ett elverket som har invertertekniken.

Underhåll av elverk

Intervall för underhåll på elverk beror mycket på den miljön elverket arbetar i.  Om det är dammigt och smutsigt kan du behöva byta olja och filter ofta. 

Stationärt eller mobilt?

Ska du enkelt kunna förflytta elverket eller kommer du mestadels ha det på en och samma plats?   

Sammankoppla

Vissa elverk går att sammankoppla för att få dubbeleffekt  är detta någon du kan behöva? 

Drifttid 

Hur länge behöver du kunna driva ditt elverk?     

Diesel eller bensin? 

Det finns inget direkt rätt eller fel utan det beror på vad man föredrar.

Liknande artiklar

Kanske vill du se vår Tryckluftsguide eller Guide för värmekanoner?