Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Valet mellan skruvdragare
Guider

Köpguide: Valet mellan skruvdragare

15-11-2023
Skriven av: Victor Lundqvist & Johannes Joelsson
Foto: Victor Lundqvist
Att välja rätt skruvdragare kan vara svårt, men med rätt kunskap blir valet enklare. I denna guide går vi igenom vad en skruvdragare är, vilka olika sorters skruvdragare som finns och vilka varumärken som erbjuder skruvdragare och ger dig tips för att hitta rätt skruvdragare för dina behov.

Vad är en skruvdragare?

Med en bra skruvdragare kan man komma långt i alla sina projekt, allt från att sätta upp tavlor, montera möbler och skruva trall. En skruvdragare är ett oumbärligt verktyg för alla snickare och hemmafixare. Skruvdragarens jobb är att skruva in skruvar med hjälp av vridmoment. Vridmomentet kan justeras med skruvdragarens växlar och de flesta skruvdragare har två växlar. På en lägre växel får du ett högre vridmoment och på en högre växel får du ett lägre vridmoment.

Skruvdragarens alla delar

  • Motorn: Hjärtat som driver chucken, dessa är oftast borstlös utan kolborstar men inte alltid. En borstfri skruvdragare ger mer styrka och du slipper byta kolborsten i maskinen.
  • Chuck: Här fäster du bitsen, borret eller ett annat slags verktyg.
  • Vridmomentreglage: Justera kraften efter material och uppgift.
  • Batteri: Kraftkällan som ger motorn ström, vissa skruvdragare kommer med batteriindikator.
  • Spindellås: För manuell skruvning eller bitsbyte.
  • Växel: Anpassa hastigheten efter behov, material och bits. 

Batteri:

Skruvdragarens prestanda och användningsområde påverkas av batteriets spänning, oftast markerad som 12V, 18V eller 36V. Högre spänning innebär mer kraft, men också ökad vikt.

  • 12V: Lämplig för lättare arbeten och finare snickerikonster och vid möbelmontage.
  • 18V: Dagens standardstorlek som hanterar de flesta jobb allt från borrning till skruvning.
  • 36V: För de tuffaste uppgifterna, när du behöver extra muskler.

Amperetimmar (Ah):

Amperetimmar (Ah) anger batteriets kapacitet, dvs hur länge det kan leverera ström. Ett batteri med högre Ah-värde håller längre per laddning, vilket är fördelaktigt under längre arbetspass. Dessa storlekar ligger mellan 2-12 Ah. Men ju större Ah desto mer vikt, vilket inte är ergonomiskt i längden vid långa arbetspass. 

Tekniska detaljer

Chuckvidd: Anger vilka bits eller borr som kan användas. Varierande chuckvidd tillåter flexibilitet i arbetsuppgifterna. De vanligaste chuckvidder är 1-10mm och 1-13mm.

Vridmoment (nM): Kraften bakom varje vridning, en avgörande faktor för att säkerställa att skruvarna sitter som de ska. Varken för hårt eller för löst.

Momentlägen: Möjliggör justering av vridmomentet, nödvändigt för att hantera olika material och borr/skruvningar med exakthet.

Borr och skruvdiameter: Viktigt att matcha med chuckvidden för att säkerställa korrekt användning och resultat.

Guide_skruvdragare_1200x800

Olika sorters skruvdragare

Nedan så listar vi olika typer av skruvdragare och exempel på användningsområden, för att du lättare ska ha en förståelse över ditt skruvdragarval.

Skruvdragare:Idealisk för enkla jobb där du behöver skruva fast något till exempel montagearbeten, en följeslagare i snickeriets värld för att få skruvarna på rätt plats. Det perfekta första verktyget!

Skruvdragare med sladd (eldrivna skruvdragare): Ett oftast, billigare alternativ till den batteridrivna skruvdragaren. Är inte så vanlig idag men den är precis som en batteridriven skruvdragare fast utan batteri och i stället med sladd. Passar utmärkt för dig som behöver skruva under en längre tid. 

Skruvdragare med slag: En skruvdragare som även har slagfunktion, slagfunktionen hjälper till att knacka ner skruven i en riktning framåt. På så sätt blir den starkare än en klassisk skruvdragare och mer lämplig för borrning i betong och andra hårda material. 

Skruvautomater/Gipsskruvdragare: En Gipsskruvdragare är helt och hållet designad för att enkelt och smidigt kunna skruva dit gips. Med automatisk avfyrning genom att pressa anhållet mot de material du arbetar med så gör den själv jobbet åt dig. Det enda du behöver göra är att se till så rätt åtdragningsmoment är inställt och att maskinen är laddad. Gipsskruvdragare använder magasin för att du ska slippa sätta i ny skruv hela tiden. Denna gipsskruv kallas bandad gipsskruv. Med en skruvautomat är det lite samma funktion som gipsskruvdragare, det går väldigt lätt & smidigt att skruva i skruvar i material men skruvautomaten lämpar sig bäst för andra material t. ex plast, metaller och trämaterial. 

Slagskruvdragare: Utrustad med en slagmekanism som levererar ett högt vridmoment, perfekt när du stöter på trilskande skruvjobb som kräver det lilla extra. Slagskruvdragaren kuggar och knackar i den roterande riktningen, på så sätt trycker den ner skruven samtidigt som den skruvar fast. Slagskruvdragare är väldigt populära hos yrkessnickare som skruvar mycket och vill att det ska gå fort.

Den har ingen chuck utan bara en ¼” bitshållare där bitsen klickas i och är väldigt kompakt och lätt i handen.

Slagborrmaskin: En hybrid mellan skruvdragaren och borrhammaren, utrustad med slagfunktion som ger den förmåga att borra i hårdare material, en verklig kraftkarl i verktygslådan.

Mutterdragare: En mutterdragare används för att skruva dit eller lossa muttrar på ett snabbt och enkelt sätt. Med ett högt vridmoment så är den perfekt till hjulbyten och mycket annat. Mutterdragare har vanligtvis verktygsfästen som är ½” eller ¾”.

Borrhammare: Denna tungviktare hanterar borrning i robusta material som betong och sten med en kombination av slagfunktion och roterande borr, en oumbärlig kamrat när det gäller tuffare borrjobb. En borrhammares verktygsfäste finns i både SDS-Plus och SDS-Max där Plus är mindre och Max är större.

Tryckluftsdrivna Borrmaskiner & Skruvdragare:

Tryckluftsdrivna verktyg är en kraft att räkna med i verkstaden. De drivs av komprimerad luft, vilket ger en kraftfull och pålitlig driftdynamik.

Användningsområden: 

  • Perfekta för kontinuerlig användning i professionella miljöer som snickerier och byggarbetsplatser. De presterar i situationer där elektriska alternativ inte räcker till.
  • Med en tryckluftsdriven skruvdragare eller borrmaskin i din verktygsbod, har du tillgång till oumbärliga kompanjoner som inte viker sig för de tuffare uppgifterna i verkstaden eller på bygget.

Skruvdragare vs Borrmaskin – vilken är bäst?

Skruvdragare är ditt handhållna kraftverktyg för montering och enklare skruvjobb. Borrmaskinen, å andra sidan, är din trogna kamrat när det gäller borrning i diverse material. Båda har sin plats i verktygslådan, men valet beror på uppgiften i handen och materialet du ska skruva/borra i.

  • Skruvdragare: Skruvdragaren har bra kraft för åtdragande uppgifter och kan på så sätt enkelt dra åt skruvar i träkonstruktioner men också i många andra material. Detta tack vare sitt höga vridmoment.
  • Borrmaskin: Borrmaskinen är gjord för att borra, detta gör den enkelt i material som till exempel trä, metall, sten och plast. Men för att kunna borra i olika material behöver du välja rätt borr för ändamålet.

Skruvdragare vs Slagskruvdragare – vilken är bäst? 

Skruvdragare är perfekt för precision och när du behöver full kontroll, medan slagskruvdragaren med sitt höga vridmoment hanterar de tuffare skruvjobben med bravur. Slagskruvdragaren är din bästa vän när det krävs muskler, mängders med skruvande och när du behöver få i skruven ordentligt med hastighet, men för finliret är skruvdragaren oslagbar.

  • Skruvdragare:Den helt vanliga skruvdragaren är det mest värdefulla verktyget du kan ha. Med den kan du skruva, borra och mycket mer beroende på vad du sätter i chucken. Chucken är det som gör skruvdragaren så mångsidig och användbar vid flera tillfällen. Om du köper en skruvdragare och vill borra med den är det helt okej.
  • Slagskruvdragare: Här har du i stället ingen chuck utan ett bitsfäste, vilket gör att du blir lite låst till just bits. Dock är det precis det som slagskruvdragaren är skapad för, att skruva fast skruvar snabbt och enkelt utan slirande bits och osmidiga bitsbyten. Slagskruvdragaren slår ner bitset i skruven så fort den känner av ett visst moment vilket gör att det inte slirar lika mycket och förstör huvudet som det tyvärr kan göra med en klassisk skruvdragare.

Vad är det viktigaste jag bör tänka på vid val av skruvdragare?

När du väljer skruvdragare, tänk på dina behov. Skruvdragaren är din följeslagare i snickeri, och med rätt val kommer du att kunna utföra allt från enkla monteringsjobb till mer avancerade snickeriprojekt. Satsa på en modell med tillräckligt vridmoment och se till att den ligger bra i handen.

Viktiga faktorer att överväga

  • Material - Vad ska du skruva eller borra i för material? Ska du t. ex skruva möbler räcker det gott och väl med en 12V's skruvdragare eller ska du skruva trall, eller där bredden på trä:et inte är så grovt och där skruvarna inte är för långa, ja då räcker en 18V-maskin gott och väl. 
  • Drivkälla & driftspänning - Som nämnt tidigare bör du ta din betänketid och fundera över hur mycket och vad du kan tänkas använda skruvdragaren till, är det främst för mindre snickeri-projekt eller kommer du använda den till ett kommande husbygge?
  • Nm (Vridmoment) - Helt beroende hur grova skruvar du tänker skruva, man brukar säga att vid mindre finsnickeri och t. ex möbelmontering så räcker en skruvdragare med 5nM, men när du behöver bulta in de längre skruvarna så som fransk träskruv behöver du en skruvdragare med betydligt mer kraft, ca 40-50Nm
  • Storlek - Kommer du använda maskinen mycket är det viktigt att tänka på din ergonomi och inte välja en maskin som väger allt för mycket, ta hand om dina armar och axlar. 
  • Batteri - Är det långa arbetspass som väntar? Då vill du inte behöva byta batteriet så ofta, därför är det bra att välja ett batteri med högre Ah.
  • Pris - Hos oss hittar du skruvdragare från allt mellan 400kr till 9000kr för både hemmasnickaren och för den yrkesprofessionella, men till de dyrare hänger oftast extra-batterier med. 

Här kan du läsa mer om vad just du behöver tänka på inför köp av en skruvdragare

Vikten i att välja rätt bits och borr

Valet av bits och borr är otroligt viktigt för att du ska få rätt förutsättningar för jobbet du ska utföra. Det är väldigt viktigt att man använder rätt bits för just den skruven man jobbar med. Gör du inte det så kommer bitset rappa och ha sönder både bitset och skruvskallen. För att se vilket bits du behöver kan du titta på skruvförpackningen, där brukar det stå vilket bits som passar. Har du en slagskruvdragare bör du ha ett bits som tål knackandet. Dessa kallas för Impact bits och är mycket tåligare än vanliga bits.

Valet av rätt borr är minst lika viktigt som valet av maskin. Använder du inte rätt borr för ditt ändamål kommer du inte långt. Tänk till exempel att du ska borra igenom en tunn plåt kanske ett fönsterbleck som redan sitter på plats. Du har ett helt vanligt metallborr och tar upp skruvdragaren och ska börja borra på det lite svåråtkomliga området. Höjden på fönsterblecket gör det lite svårt för dig att lägga tyngd på borret för att hålla det stilla så det vandrar i väg och lämnar ett spår i fönsterblecket där färgen skalas av. Hade du i stället haft ett borr med en bra självcentrerad spets så hade det varit betydligt lättare att hålla borret stilla.

Våra varumärken av skruvdragare

Vilken skruvdragare du ska välja kan vara svårt om du har ett favoritmärke, men hos oss finns en rad olika varumärken att välja mellan som Makita skruvdragare, Bosch skruvdragare, Hikoki skruvdragare, Ryobi skruvdragare, Festool skruvdragare, Metabo skruvdragare och Einhell skruvdragare. Varje märke har sina unika fördelar och funktioner.

Vi tipsar om skruvdragare

Olle är en känd profil i butiken som gärna testar, känner och klämmer lite extra på våra produkter, för just denna artikel vill Olle passa på att tipsa om Makita skruvdragaren DDF484Z som är en kompakt och lätt skruvdragare med en hög prestanda på ett varvtal upp till hela 2000 rpm. -Den är grym, snygg och skön design, DDF484 passar bra till allround arbeten, såväl som hemma i verkstaden eller ute på bygget säger Olle.  

Med rätt skruvdragare blir alla snickeriprojekt enklare och mycket roligare dessutom. Utforska olika varumärken och modeller, och hitta den skruvdragare som passar just dina behov och hemmaprojekt.