Guider

Snöröjning

12-2-2021
Skriven av: Jenny Kassell
Vad ska man tänka på vid köp av snöslunga? Valet av redskap för snöröjning är många och det är upp till dig vad du föredrar. Vi tipsar om några alternativ.
Man throwing snow while cleaning. Removing snow with shovel in a

Snöskottning – tungt arbete eller en härlig utomhusaktivitet?

Valet av redskap för snöröjning är många och det är upp till dig vad du föredrar. Kanske har du stora ytor att skotta och då behöver en rejäl snöslunga eller en åkgräsklippare med plog? Eller har du en mindre yta och/eller tycker om att jobba lite mer och klarar dig gott med bra handredskap?

Vad ska man tänka på vid köp av snöslunga?

Det finns enstegsslungor, tvåstegsslungor och trestegsslungor, vilken passar dig och varför?

Enstegsslungor

Enstegsslungor passar för mindre ytor och vid måttliga snöfall. De drivs med handkraft i kombination med snöskruven och de är effektiva ner till underlaget som då ger en snöfri yta.

Tvåstegsslungor

Dessa slungor passar ypperligt vid större ytor och rejäla snöfall. De har drivning på hjulen och många modeller har växlar för drivning både framåt och bakåt. Tvåstegslungor arbetar i två steg, först bryter den ner snön och matar in den i impellern som sedan skickar ut snön genom utkastet. Du kan ställa in avståndet till underlaget vilket gör att dessa lämpar sig för olika typer av underlag som grus och stengångar.

Trestegsslungor

Trestegsslungorna lämpar sig för större ytor och rejäla snöfall och klarar packad snö galant utan att stegra sig. Likt tvåstegsslungor har trestegslungorna drivning på hjulen och växlar för drivning framåt och bakåt. Som namnet indikerar så arbetar dessa slungor i tre steg, först matar snöskruvarna in snön till mitten där den tvärgående snöskruven matar in snön i impellern som sedan skickar ut snön genom utkastet.

Snow-removal work with a snow blower. Man Removing Snow. heavy precipitation and snow piles.

Tips när du kör din snöslunga

 • Tänk på att inte placera snön intill husväggen, detta kan leda till fula fasadfläckar eller orsaka fuktskador när snön smälter. Gäller även exempelvis plank. 
 • Blåser det kraftigt är det bra att ha koll på vindriktningen. Och helst rikta utkastaren i samma riktning som vinden. 
 • Tänk på att det kan förekomma grus och annat som kan orsaka skador om utkastaren är riktad felaktigt.
 • Planera hur du ska placera snön innan du börjar snöröjningen.

Åkgräsklippare och plog

Vill du använda din åkgräsklippare året runt så finns det plog att köpa till de flesta maskiner. Det finns några saker som är bra att tänka på.

H350-0081

 • Har din åkgräsklippare drift på två eller fyra hjul?
 • Är det branta backar och kuperat? Om ja, så är drift på fyra hjul att föredra här för att minska risk för att slira eller fastna.
 • Behöver du lägga till vikt för att få bra fäste. Om maskinen inte får fäste kan det räcka med att lägga till vikt, tex hjulvikter eller en vattendunk för att öka greppen för hjulen. Om detta inte hjälper så kan snökedjor vara ett bra alternativ.
 • Plogblad finns i olika utförande och det gäller att du noga kontrollera att plogen passar den modell av åkgräsklippare du har då monteringsanordningen skiljer sig från modell till modell.

SnowXpert_pusher_3840x1536

Handredskap för snöröjning

Föredrar du att använda handredskap så finns det tre redskap som är bra att ha som grundutrustning i ditt snöröjningsarbete.

 • En rejäl och bra snösläde
 • En lätt snöskyffel
 • En bra piassakvast