Start / Artiklar & Guider / Snörörjningstips: Vilka maskiner och produkter ska man använda?
Guider

Snörörjningstips: Vilka maskiner och produkter ska man använda?

8-12-2023
Skriven av: Jenny Kassell & Victor Lundqvist
Vad ska man tänka på vid köp av snöslunga? Valet av redskap för snöröjning är många och det är upp till dig vad du föredrar. Vi tipsar om några alternativ.
Man throwing snow while cleaning. Removing snow with shovel in a

Snöskottning – tungt arbete eller en härlig utomhusaktivitet?

Valet av redskap för snöröjning är många och det är upp till dig vad du föredrar. Kanske har du stora ytor att skotta och då behöver en rejäl snöslunga eller en åkgräsklippare med plog? Eller har du en mindre yta och/eller tycker om att jobba lite mer och klarar dig gott med bra handredskap?

Vad ska man tänka på vid köp av snöslunga?

Det finns enstegsslungor, tvåstegsslungor och trestegsslungor, vilken passar dig och varför?

Enstegsslungor

Enstegsslungor passar för mindre ytor och vid måttliga snöfall. De drivs med handkraft i kombination med snöskruven och de är effektiva ner till underlaget som då ger en snöfri yta.

Tvåstegsslungor

Dessa slungor passar ypperligt vid större ytor och rejäla snöfall. De har drivning på hjulen och många modeller har växlar för drivning både framåt och bakåt. Tvåstegslungor arbetar i två steg, först bryter den ner snön och matar in den i impellern som sedan skickar ut snön genom utkastet. Du kan ställa in avståndet till underlaget vilket gör att dessa lämpar sig för olika typer av underlag som grus och stengångar.

Trestegsslungor

Trestegsslungorna lämpar sig för större ytor och rejäla snöfall och klarar packad snö galant utan att stegra sig. Likt tvåstegsslungor har trestegslungorna drivning på hjulen och växlar för drivning framåt och bakåt. Som namnet indikerar så arbetar dessa slungor i tre steg, först matar snöskruvarna in snön till mitten där den tvärgående snöskruven matar in snön i impellern som sedan skickar ut snön genom utkastet.

Snow-removal work with a snow blower. Man Removing Snow. heavy precipitation and snow piles.

Tips när du kör din snöslunga

 • Tänk på att inte placera snön intill husväggen, detta kan leda till fula fasadfläckar eller orsaka fuktskador när snön smälter. Gäller även exempelvis plank.
 • Blåser det kraftigt är det bra att ha koll på vindriktningen. Och helst rikta utkastaren i samma riktning som vinden.
 • Tänk på att det kan förekomma grus och annat som kan orsaka skador om utkastaren är riktad felaktigt.
 • Planera hur du ska placera snön innan du börjar snöröjningen.

Åkgräsklippare med plog

Vill du kunna använda din åkgräsklippare eller trädgårdstraktor året runt? Traditionellt sett använder man åkgräsklipparen på sommarhalvåret under de varma månaderna, men varför inte kunna nyttja den året om och slippa en ytterligare investering i en till maskin så som en snöslunga eller traktor, med en plogmontering blir din klippare en effektiv snöröjningsmaskin.  De finns olika storlekar av plogar och de enda du egentligen bör tänka på innan ett köp av plog till åkgräsklipparen är vilken den minsta gången du kommer ploga, alltså gången/vägens bredd. Hos oss på Duab kan du hitta plogblad till din åkgräsklippare i storlekar runt 100-130 cm i arbetsbredd. Men ska du hantera större mängder snö som är tyngre och där kraft spelar stor roll rekommenderar vi att investera i ett par snökedjor och en snöslunga till åkaren, så du enkelt kan styra bort snön från befintlig mark och slipper skjuta den framför dig, då större packade snömängder kan vara svårt för gräsklipparen med plog att hantera.   

Oavsett vilken åkgräsklippare du har så finns det plog att köpa till de flesta maskiner, om du inte har en åkgräsklippare i dagsläget så har vi kompletta kitt med plogpaket och snökedjor. 

Under vår kategori redskap kan du hitta plogblad, snökedjor, snöslungor till åkgräsklippare och trädgårdstraktorer, allt du kan tänkas behöva för att göra din gräsklippare så komplett som möjligt

inför vinterhalvårets snöperioder. 

Fördelarna med plog till åkgräsklippare och trädgårdstraktor.

 • Mångsidig - Kunna använda klipparen året runt, gräsklippare på sommaren och snöröjare på vintern!
 • Ekonomiskt - Slipp att investera i en separat snöröjningsmaskin och kunna nyttja din befintliga åkgräsklippare
 • Användarvänligt - Åkgräsklipparen är lätt att manövrera och styra runt, lägga i back och köra framåt vilket gör snöröjningen med klipparen mindre ansträngande, du kommer istället ha roligt!
 • Justerbar - med ett plogblad kan du anpassa höjden för att enkelt ställa ner och upp bladet, beroende på vilken mängd du vill ploga samt vilket underlag du kör på.
 • Tid: Med en åkgräsklippare med plog kan du rensa stora ytor snabbare än med traditionella snöröjningsverktyg

Snöröjning1200x800

Att tänka på vid snöplogning med åkgräsklippare

 • Har din åkgräsklippare drift på två eller fyra hjul? AWD är alltid det bästa alternativet när det kommer till att ploga snö med åkgräsklipparen
 • Är det branta backar och kuperat? Om ja, så är drift på fyra hjul att föredra här för att minska risk för att slira eller fastna.
 • Behöver du lägga till vikt för att få bra fäste. Om maskinen inte får fäste kan det räcka med att lägga till vikt, tex motvikt, hjulvikter eller en vattendunk för att öka greppen för hjulen. Om detta inte hjälper så kan snökedjor vara ett bra alternativ.
 • Plogblad finns i olika utförande och det gäller att du noga kontrollera att plogen passar den modell av åkgräsklippare du har då monteringsanordningen skiljer sig från modell till modell.
 • Tänk på att alltid skjuta snön åt rätt håll, plogar du t. ex nära en husvägg så börjar enklast mot väggen och driver bort snön med plogbladet bit för bit. 

SnowXpert_pusher_3840x1536

Handredskap för snöröjning

Föredrar du att använda handredskap så finns det tre redskap som är bra att ha som grundutrustning i ditt snöröjningsarbete.