Start / Artiklar & Guider / Välj rätt blästerutrustning
Guider

Välj rätt blästerutrustning

5-12-2022
Skriven av: Johannes Joelsson
Blästring är ett väldigt effektivt sätt att bli av med färg, rost och smuts från olika ytor. Det är även ett bra sätt att förbereda en yta för rostskyddsbehandling, målning eller liknande.

Vad ska du tänka på inför köp?

  1. Vad behövs för att blästra?
  2. Hur stor kompressor behöver man för att blästra?
  3. Blästerskåp eller blästertank?
  4. Blästermedel: Vilket ska jag välja?
  5. Skyddsutrustning

1. Vad behövs för att blästra?

Det första du behöver för att komma igång är en kompressor. Kompressorn är det som gör att du får ett tryck och luftflöde i blästerpistolen och även förflyttar blästermedlet.

Det andra du behöver är antingen ett blästerskåp, blästertank eller en blästerpistol med behållare.

Här får du tänka efter lite, vad är det du ska blästra? Får det plats i ett blästerskåp eller kommer du behöva ett blästertank som är lite mer mobilt och som du kan använda till större objekt? Eller vet du att du kommer blästra väldigt sällan? Då räcker förmodligen en blästerpistol med behållare som du bara kopplar in i kompressorn, fyller på med blästermedel i behållaren och kör igång.

Det sista du behöver för att kunna börja blästra är ett blästermedel. Här finns det massor att välja bland: Soda, glas, sand, olika sorters silikatbaserade medel, aluminiumoxider, stålkulor, stålsand och man kan till och med blästra med nötskal.

Vi erbjuder: Soda, glas, sand och kalciumsilikat och aluminumoxidmedel.

2. Hur stor kompressor behöver man för att blästra?

Vid användning av en blästerpistol med egen behållare rekommenderas en kompressor som ger minst 300 l/min.

Ska du däremot använda ett blästertank eller blästerskåp så rekommenderar vi att du använder en kompressor som ger minst 500 l/min, men helst mer.

(Detta varierar också beroende på blästeraggregatet eller blästerskåpets storlek)

Såhär mycket luft behöver din kompressor kunna producera.

Mindre blästerskåp: Minst 300 l/min

Större blästerskåp: Minst 500 l/min

Blästertank: Minst 300 l/min

Enbart blästerpistol: Minst 300 l/min

Se vår tryckluftsguide här: Välj rätt kompressor och tryckluft

Artikel-Bläster600x400_2

3. Blästerskåp eller blästertank?

Blästerpistol med behållare är ett alternativ för dig som vet att du inte kommer blästra speciellt mycket men som ändå behöver något som inte kostar så mycket. Den är likt blästeraggregatet mer mobil och kan användas sålänge en kompressor finns i närheten.

Blästerskåpets fördelar är att du slipper städa allt blästermedel från golvet och kan återvinna blästermedlet du använder med undantag för de mindre modellerna av blästerskåp.

Blästertankens fördelar är att du inte är låst till en viss storlek på objektet du ska blästra som du är med ett blästerskåp. Med en blästertank kan du däremot inte återvinna något blästermedel om du inte köper ett blästeraggregat med återvinning.

4. Blästermedel: Vilket ska jag välja?

Kalciumsilikat används för blästring av stål, sten och betongytor.

Soda används för restaurering och rengöring av bilar och delar av övriga fordon, underhåll av byggnader, båtar och husvagnar.

Glas används för blästring av djuprost, korrosion, hårda målarfärger och lacker.

Aluminiumoxid används för blästring av hårda ytor till exempel ädelstål, hårdmetall och magneter och även för blästring av material som skall användas till elektronik eller annat tunt material.

När du väljer blästermedel är det viktigt att tänka på vilken kornstorlek du vill använda till dina arbeten. Kornstorlekarna på blästermedel varierar ofta mellan 0,2 till 0,8mm.

Finare korn ger en finare finish och används ofta när du enbart behöver avverka lite material och samtidigt få till en snygg finish.

Grövre korn avverkar mer material och är generellt snabbare. Det passar bra till objekt där det inte är så noga att det blir snyggt.

5. Skyddsutrustning

Sist men absolut inte minst så måste du tänka på att använda skyddsutrustning. När man blästrar är det viktigt att man skyddar sina händer och ansikte, och för att göra detta så finns speciella blästerhandskar för att skydda händerna mot stänk från blästermedlet och skyddshuvor för att skydda huvudet. 

Vi erbjuder bl.a. handskar och skyddshuvor från vårt eget varumärke Hawk.