Start / Artiklar & Guider / Välj rätt kompressor och tryckluft
Tips & Trix

Välj rätt kompressor och tryckluft

3-1-2022
Skriven av: Mathias Stockhaus & Victor Lundqvist
En tryckluftskompressor har många användningsområden. Beroende på vilken storlek du väljer kan du använda den till allt från att pumpa cykeldäck och kontrollera däcktrycket till att driva kraftfulla maskiner och tryckluftsverktyg. I den här guiden får du hjälp att välja kompressor som passar för dina behov.

Att köpa en ny kompressor kan kännas svårt eftersom det finns en uppsjö av modeller och storlekar att välja på. En del kompressorer passar bäst för hemmabruk, medan andra är specialanpassade för verkstad och industri. För att välja rätt tryckluftskompressor är första steget därför att kartlägga dina behov: Vad ska du använda kompressorn till och vad ska den klara av? Därefter är det bra att gå in på detaljer, titta på olika nyckelegenskaper som tankvolym, arbetstryck och motoreffekt.

Fortsätt läs för att ta del av hela guiden, eller klicka nedan för att gå direkt till det område du vill fördjupa dig inom:

Välj rätt kompressor för hemmabruk, garage och verkstad

För de flesta villaägare är kompressorn en av garagets basmaskiner, eftersom den kan användas till allt från att pumpa cykeldäck, badleksaker, fotbollar och luftmadrasser, till att blåsa rent och kontrollera däcktryck. I kombination med olika verktyg och tillbehör får kompressorn fler användningsområden: ihop med en mutterdragare kan den används vid däckbyten, med en färgspruta vid sprutmålning, osv. Beroende på dina behov kan du välja en enkel bärbar modell, en mellanstor allround-kompressor eller en större och mer kraftfull variant.

 • En liten bärbar kompressor är ett bra val för dig som vill kunna ta med kompressorn till sommarstugan, båten, husvagnen eller på semesterresan. De passar utmärkt för mindre uppgifter som att pumpa badleksaker, cykel- och bildäck. Välj mellan en eldriven eller batteridriven variant beroende på hur din strömtillgång ser ut. Tanken är såklart mindre på en bärbar kompressor, ofta mellan 3-10 liter.
 • En liten till mellanstor allround-kompressor är ett smart val för dig som vill kunna använda tryckluften till många olika saker, exempelvis blåsa rent, pumpa bildäck, spika upp lister och panel, mm. Lufttanken på en allround-kompressorer kan variera mellan 6-50 liter, ju större du väljer, desto längre kan du köra utan uppehåll.
 • En större och mer kraftfull kompressor är rätt val för dig som behöver göra tyngre arbeten med kompressorn, exempelvis byta däck på bilen med mutterdragare, måla med sprutpistol eller driva mer avancerade verktyg. Eftersom denna typ av användning kräver ett mer konstant luftflöde är det bra att gå upp i storlek på lufttanken, för att slippa att kompressorn konstant står och går. Välj en lufttank på mellan 50-90 liter, som kan producera ett flöde på cirka 250-400 liter/minut.
 • Riktigt stora och kraftfulla kompressorer har man sällan behov av för hemmabruk. Men om du ska ha flera tryckluftsverktyg inkopplade samtidigt kan det vara en bra idé att gå upp i storlek på kompressorn. I dessa fall väljer du en kompressor med tankstorlek över ca 90 liter, och flöde på över 500 liter/minut.

Tänk på att om du har en tank större än 100 liter krävs besiktning av tanken med jämna mellanrum.

Tänk på det här när du köper kompressor för hemmabruk:

 • Lufttankens storlek: Ju större tank kompressorn har, desto längre kan trycket behållas utan att kompressorn behöver gå igång. För upprepade arbetsuppgifter, exempelvis sprutmålning och som spikpistol vid byggen, rekommenderas en tank på minst 25-50 liter. Men ska du främst använda tryckluften för mindre sporadiska arbeten som pumpning och rengöring funkar det utmärkt med en mindre tank.
 • Angiven luftmängd: Mängden luft en kompressor kan leverera bestämmer vilka tryckluftsverktyg som passar till. Det är därför ett viktigt värde att ha koll på både när du köper ny kompressor och när du köper tillbehör till din kompressor. Kompressorns luftmängd bör motsvara ca 120% av vad verktyget kräver, och omräknat kan verktyget kräva maximalt 80% av kompressorns angivna luftmängd.
 • Strömtillgång: Kontrollera hur mycket ström kompressorn behöver och att det kan tillgodoses på platsen du vill placera den. Många kompressorer för hemmabruk fungerar i vanliga eluttag med 230 volt, men många större kompressorer kräver uttag på 400 volt. Om du inte har tillgång till ström finns mindre batteridrivna kompressorer.
 • Kompressorns storlek: Tänk på att du måste ha tillräckligt med plats för din kompressor där den ska användas. Kompressorer finns i både stående och liggande modeller, och den behöver ha ett visst utrymme kring sig för att du enkelt ska komma åt delarna på den.
 • Ljudnivå: Välj gärna en kompressor med lägre ljudnivå, både för din egen skull och din familj och grannar. Särskilt om du planerar att arbeta sent på kvällarna.
 • Tillbehör och verktyg: En del kompressorer säljs med olika tillbehör, medan andra verktyg och tillbehör köps separat. Exempel på användbara verktyg kan vara borrmaskiner, mutterdragare och spikpistoler. Både vad du ska använda din kompressor till och vad du har för verktyg sedan tidigare är viktigt att ta hänsyn till vid valet av köp. Om du har verktyg och tillbehör sedan tidigare måste du kontrollera att de är kompatibla med din nya kompressor (läs mer om angivet lufttryck ovan). 
 • Välj rätt varumärke. Tänk på att välja en kompressor vars komponenter är tillverkade av material som är anpassade för lång och kontinuerlig drift. Till exempel har Drift-Airs kompressorer cylindrar tillverkade av gjutjärn. När det gäller många andra varumärken är dessa tillverkade av billigare/sämre material vilket såklart påverkar livslängden.

Här hittar du våra verktyg & tillbehör för tryckluft >>

Välj rätt kompressor för industri & verkstäder

Verkstäder och industrier har ofta särskilda krav på tryckluftskompressorer. Oftast krävs mer robusta och kraftfulla modeller som är anpassade för större jobb och regelbunden användning.

Exempel på kompressor som passar olika typer av industrier och verkstäder:

Oljefria kompressorer

En oljefri kompressor ger renare luft och används där det inte får läcka ut minsta droppe olja, exempelvis inom livsmedelsbranschen, tandvård, sjukvård samt vid rengöring av ömtåliga komponenter.

En oljefri kompressor har en kolv som inte behöver smörjas vilket innebär att underhållet blir minimalt. Däremot är oljefria kompressorer ofta inte anpassade för höga belastningar och är därför inte så lämpliga för mer krävande arbeten. 

Skruvkompressor

En skruvkompressor komprimerar luften med hjälp av rotorer vilket gör att de går väldigt tyst. De används ofta inom industrin där verksamheten kräver kontinuerlig belastning, eftersom skruvkompressorer har en mycket lång livslängd, pålitlig drift och inte riskerar att bli överhettad. Många andra typer av kompressorer kräver avbrott om de går under en lång tid för att inte bli överhettade.

De flesta skruvkompressorer har ett integrerat kylsystem som gör att du kan återvinna värmen från kompressorn.

Se våra skruvkompressorer >>

Drift-Air Kompressorer

Drift-Air kompressorer från Duab som är anpassade till industri och verkstad men det finns också ett stort utbud av mindre kompressorer lämpliga för hemmafixare och mindre företag.

Kompressorer, tryckluft och vakuumsystem fanns med tidigt i Duabs historia, i princip från bolagets start 1990. Företagets grundare, Tommy Petersson, jobbade med att rita, driftsätta och serva tryckluftssystem hos företag, bland annat industrier av olika storlekar men även ombord på många fartyg. Efter några månader genomfördes planerna på att skapa ett eget varumärke och att börja importera produkter inom området, som t.ex. kompressorer, tankar och kompressorblock. Tanken har hela tiden, ända från start, varit att Drift-Air ska stå för hög kvalitet, driftsäkerhet och rätt priser. En Drift-Air kompressor som servas på rätt sätt håller i väldigt många år och säkerställer en problemfri drift!

Regler för kompressorer till industri och verkstad

Se till att ni följer Arbetsmiljöverkets regler kring kompressorer och lufttryck: 

 • Installationsbesiktning skall utföras av s.k. ackrediterat organ för varje nyinstallerat tryckkärl med produkten P (tryck i bar) x V (volym i liter) större än 1 000. Det betyder till exempel att en behållare med 10 bar arbetstryck och 101 liters volym ska besiktigas vid installation innan den får tas i bruk.
 • Revisionsbesiktning ska utföras av ackrediterat organ efter ändring eller skada av tryckkärl med P (tryck i bar) x V (volym i liter) större än 1 000.
 • Återkommande besiktning ska utföras av ackrediterat organ för tryckkärl klass A med P (tryck i bar) x V (volym i liter) större än 1 000.
 • Tidsperioden mellan de återkommande besiktningarna avgörs av det ackrediterade organet vid installationsbesiktningen. Normalt är intervallen fyra år.

DriftAir1200x800

Så funkar en kompressor - viktiga begrepp & egenskaper

Innan du köper en tryckluftskompressor är det bra att känna till hur en kompressor fungerar och hur olika beståndsdelar påverkar prestandan.

Så funkar en kompressor

Den vanligaste typen av kompressorer har en elmotor som driver en kompressorpump som pumpar in luft i en tank för att öka lufttrycket i tanken. När tanken når ett visst tryck slår elmotorn av. Tanken är då fylld med komprimerad luft som kan användas till allt från att pumpa bildäck till att driva olika luftverktyg. När kompressorn används sjunker luften i tanken, och när det sjunkit till en viss nivå slår elmotorn igång igen för att höja trycket i tanken igen.

Lufttankens storlek

Ju större lufttank kompressorn har, desto längre kan du använda den komprimerade luften innan kompressorns motor behöver gå igång för att komprimera mer luft. Ju mer krävande och långvariga aktiviteter du ska göra, desto viktigare är det att ha en större lufttank. 

Kompressorns motoreffekt & arbetstryck

Kompressorns motor och kompressorblock är själva hjärtat i kompressorn och styr hur snabbt kompressorn kommer upp i arbetstryck.

Kompressorns arbetstryck mäts ofta i bar, och är i princip ett mått på hur mycket kraft kompressorn har. Kompressorn måste ge tillräckligt med tryck för att utföra en viss uppgift varför det är viktigt att kolla vilket arbetstryck som krävs till dina verktyg och för att utföra dina uppgifter. 

För att exempelvis pumpa upp ett bildäck till 2,5 bar krävs det att kompressorns arbetstryck är minst 2,5 bar, i praktiken krävs dock en god marginal på arbetstrycket för att övervinna förluster och inte överbelasta kompressorn.

Kompressorns luftflöde

Kompressorns luftflöde är ett mått på kompressorns förmåga att utföra en viss uppgift inom en viss tid, och det mäts ofta i liter/sekund eller kubikmeter/timme. Det flöde som krävs bestäms av hur lång tid det tar att utföra en viss uppgift, därför är det viktigt att ha koll på vilket luftflöde verktygen du ska använda förbrukar.

 • För tillfälliga arbetsuppgifter, som exempelvis att pumpa ett däck är ett lägre lufttryck sällan något problem.
 • När du utför längre och mer kontinuerliga arbetsuppgifter är det viktigt att välja en kompressor med ett högre luftflöde. Om flödet inte är tillräckligt kommer kompressorn att ha regelbundna avbrott för att fylla lufttanken.

Kompressorns luftmängdskapacitet = Fri angiven luftmängd

Kompressorns luftmängdskapacitet ska alltid anges i fri angiven luftmängd (liter/minut) vilket anger hur mycket luft du har ut från maskinen vid ett tryck på 6 bar, som är standard.

Fri angiven luftmängd visar alltså antalet minutliter för kompressorn.

Mängden luft en kompressor kan leverera bestämmer vilka tryckluftsverktyg som passar till. Det är därför ett mycket viktigt värde att ha koll på både när du köper ny kompressor och tillbehör till kompressorn. Kompressorns luftmängd bör motsvara ca 120% av vad verktyget kräver, och omräknat så kan verktyget kräva maximalt 80% av kompressorns angivna luftmängd.

Övrig fakta

Oljemängd beroende på hästkrafter:

 • 0-1 liter upp till 4 hk
 • 1-2 liter 5,5-10 hk
 • 2-3 liter 10-20 hk

Säkringar

1,5 hk -2 hk 1fas

10 amp

3 hk 1fas

16 amp

3hk-5,5 hk 3fas

16 amp

7,5 hk-10hk 3fas YD

16 amp

7,5 hk 3fas D

25 amp

Undvik långa ledningar till 1-fas kompressorer. Om det är tvunget så använd 2,5-kvadrats kablar.