Guider

Bygga altan? Här tipsar vi om maskiner och verktyg som behövs

18-3-2021
Skriven av: Mathias Stockhaus
Rätt maskiner och verktyg avgör kvalitet och arbetstid för ditt bygge. Se till att gå igenom vad du har och vad du behöver innan du startar ditt arbete. Planera ditt arbete, se över materialåtgång och kolla vädret.

Mäta, mäta och mäta

Med ett noggrant förarbete blir resten av jobbet enklare och roligare. Om man väljer att använda snöre och vattenpass eller laser är en smaksak. Här tipsar vi om några produkter.

Med rätt maskiner och verktyg kommer man långt!

Virke som flisas, kanter som inte blir raka eller skruv som inte fästes ordentligt är inget man vill råka ut för när man bygger. Det skapar irritation, är tidskrävande och ditt bygge kommer kosta dig mer än vad det behöver göra.

Se till att ha det du behöver!

Det kommer spara dig tid och pengar. Verktygen och maskinerna kommer du garanterat behöva även till andra projekt.

Ambassadörerna tipsar!

Northern Craftman

"Det som behövs är en bra, stark skruvdragare, cirkelsåg, laser med mottagare på mätsticka, kap och gersåg för att få fina splitterfria snitt och en överhandsfräs för att fräsa en liten fas på alla kortändar på trallen".

"Jobba med hela längder, helst inga kortskarvar utan arbeta in en fris i mitten av altanen (eller så många frisar som behövs).

"När det gäller trall skulle jag rekommendera att man går upp till 145x34 trall, snyggt med den breda brädan och tjocklek på 34mm ger ett väldigt stadigt altandäck".

"De två viktigaste verktygen är nog skruvdragare och lasern, trallen kan man kapa med cirkelsåg eller till och med handsågen, men lasern för att få en rak, jämn stomme och skruvdragaren är väldigt viktigt för att få dit trallen".

Emma

"Kap- och gersågen, vattenpass och en skruvdragare, gärna en liten handöverfräs att fräsa radie på ändträt skulle jag säga. En krysslaser är toppen också".

Säkerheten först!

Var noga med att skydda dig vid arbetet. Olyckor händer lätt så se till att utrusta dig med bl.a. lämpliga ögon- och hörselskydd.

Infästning

Rätt skruv för arbetet, läs guiden om vilken skruv som passar ditt bygge och räkna ut hur mycket skruv som går åt.

Till trallskruvsguiden!