Hem / Hem & fritid / Grill / Grillkol, briketter & rökspån

Grill­kol, briketter & rök­spån

Hos oss hittar du ett brett utbud av grillkol, briketter och rökspån som hjälper dig att höja smaken på din grillade mat. Grillkol ger hög värme och en härlig rökig smak till maten. Perfekt för snabb grillning av kött och grönsaker. Briketter brinner längre än grillkol och ger en jämnare värme och  passar bra för längre grillning och rökning. Rökspån ger maten en härlig röksmak och finns i olika träslag för olika smaker.

Grill
Weber Briketter 17591 8 kg FSC
Weber Briketter 17591 8 kg FSC

Tänd upp för en perfekt grillupplevelse

259,00 kr
I lager
Visar 48 av 55 Produkter
12Nästa

Grillkol, briketter & rökspån

Att grilla med grillkol och grillbriketter ger maten en helt unik och utsökt smak. Grillkol och briketter ger maten en naturlig smak och en härlig röksmak som är svår att uppnå på andra sätt så som t. ex gasolgrill. När grillkolen och briketterna brinner frigörs aromatiska föreningar från träet, vilket ger maten en fantastisk smak. Se utbudet ovan!

Vanliga frågor

Vad är skillnaden på briketter och grillkol?

När du ska välja mellan briketter och grillkol till grillningen är det några saker vi behöver tänka på.

  • Briketter är gjorda av pressat kol och innehåller ofta tillsatser som hjälper dem att brinna längre och mer jämnt än grillkol. De ger en stabil och långvarig värme vilket gör dem perfekta för grillning av stora köttstycken som behöver tillagas under en längre tid.
  • Grillkol däremot är gjort av trä och brinner snabbare än briketter. Det kan vara mer passande för kortare grillningssessioner eller när du vill ha en högre temperatur för att grilla hamburgare eller grönsaker. Grillkol är vanligtvis också billigare än briketter och ger maten en mer naturlig smak.

Så kort sagt, valet mellan briketter och grillkol beror på personliga preferenser och vilken typ av mat som ska grillas. Om du vill laga stora köttstycken långsamt, är briketterna bättre, medan grillkol passar bättre för korta grillningar eller när du vill ha en mer naturlig smak.

Hur grillar man med briketter? Steg-för-steg guide för brikettgrillning!

Steg 1 – Gör iordning grillen

Rengör grillgallret och se till att det är ordentligt rent innan du börjar grilla. Om smuts & gammalt fett uppstår på grillgallret är det lätt att det antänds och grillgallret blir igensotat, vilket kan resultera i en svartare ”söndergrillad” yta på det du ska grilla.

Steg 2 – Välj rätt briketter

Det finns olika typer av briketter att välja mellan, såsom träkolsbriketter med olika blandningar oftast Bok, Ek eller Björk. Välj den typ som passar dina behov och smakpreferenser bäst.

Steg 3 – Tända briketterna

För att tända briketterna kan du använda tändvätska med tändare eller en grillstartare . Placera briketterna i en hög och applicera tändvätska jämnt över dem. Låt tändvätskan sjunka in i briketterna i några minuter innan du tänder dem med en tändsticka eller tändare. Använder du en grillstartare så lägger du ut ett tätt lager i botten av grillen med briketter, sedan placerar du grillstartaren ovanför och heller därefter ett nytt tätt lager med briketter.

Steg 4 – Fördela briketterna i grillen

När briketterna är täckta med vit ask och glöder är det dags att fördela dem jämnt i grillen. För indirekt grillning, placera briketterna på sidorna av grillen och lämna ett utrymme i mitten. För direkt grillning, sprid ut briketterna jämnt över hela grillens botten. Har du använt en elektrisk grillstartare för att tända så brukar det räcka att låta den bli varm och glöda i 7-10 minuter innan du lyfter bort den från briketterna, därefter kan sprida ut briketterna till en jämn bädd.