Start / Artiklar & Guider / Hur får man en fin gräsmatta?
Tips & Trix

Hur får man en fin gräsmatta? En guide till en levande tomt!

29-5-2024
Att ha en grön och tät gräsmatta kräver lite omsorg, men belöningen är en vacker trädgård att njuta av under hela säsongen. Med rätt skötsel kan du skapa en gräsmatta som inte bara är vacker utan också tålig och motståndskraftig mot ogräs och mossa.

Förbered din gräsmatta inför våren

  • Rensa bort vinterns rester: När vårsolen tittar fram är det dags att ge gräsmattan lite kärlek. Börja med att kratta bort löv, kvistar och annat skräp som samlats under vintern. Använd en rejäl kratta för att få bort allt oönskat material och ge gräset chansen att ta emot näring och ljus på bästa sätt.
  • Ge gräset en nystart: Vertikalskärare och luftning av gräsmattan kan ge den en välbehövlig revitalisering. Genom att göra små hål i jorden och skära av gräsrötterna något förbättrar du dräneringen och syresättningen, vilket ger gräset nya krafter att växa. Du kan köpa en bensindriven eller elektrisk vertikalskärare samt använda en manuell variant för att få jobbet gjort.

Gräsmattan behöver näring och struktur

  • Topdressa för en jämnare gräsmatta: Om din gräsmatta har ojämnheter eller kala fläckar kan toppdressning vara svaret, med en dressraka får du ut alla ojämnheter. Sprid ut ett tunt lager jord på gräsmattan, en jordblandning speciellt avsedd för toppdressning är att föredra. Detta jämnar ut underlaget, förbättrar jordens struktur och ger gräset extra näring.
  • Så nya gräsfrön på kala fläckar: Har din gräsmatta kala fläckar? Då är det dags att så nytt gräsfrö. Välj en gräsfröblandning som passar din gräsmatta och så enligt instruktionerna på förpackningen. Våren eller hösten, när temperaturen är mild, är perfekta tidpunkter för sådd.
  • Gödsla och kalka regelbundet: För att gräset ska växa optimalt behöver det både gödsel och kalk. Gödsla gräsmattan 2-3 gånger per säsong och kalka jorden varannan eller vart tredje år. Välj gödsel och kalk avsedda för gräsmattor och följ instruktionerna noggrant.

Gräsgödsel1200x800_2

Håll ogräs och mossa borta

Förebygg ogräs och mossa med god skötsel: 

En frisk och välskött gräsmatta är motståndskraftig mot ogräs och mossa. Regelbunden gräsklippning, gödsling och kalkning gör stor skillnad. Använd en vass gräsklippare och klipp gräset i olika riktningar varje gång.

Tips! Vi har flera typer och modeller av gräsklippare och är det så att du står inför valet över att köpa en ny gräsklippare så har vi skapat guider som hjälper dig i ditt nästa köp. 

  • Bekämpa ogräs och mossa effektivt: Om ogräs och mossa trots allt dyker upp, finns det effektiva metoder att bekämpa dem. Använd ogräsmedel och mossmedel specifikt avsedda för gräsmattor. Följ alltid instruktionerna noggrant och använd med försiktighet.

Tips för en vacker gräsmatta

  • Samla regnvatten i en regntunna och använd det för att vattna gräsmattan.
  • Låt gräsklippet ligga kvar på gräsmattan, det ger näring till gräset.
  • Skapa en skuggfri zon i gräsmattan, vissa grässorter trivs inte i direkt solljus.
  • Överväg en robotgräsklippare för automatisk klippning.

Genom att följa dessa tips och sköta din gräsmatta med omsorg kan du skapa en vacker och frodig oas som du kan njuta av under hela säsongen. Kom ihåg att tålamod och regelbunden skötsel är nyckeln till en gräsmatta som du kan vara stolt över.