Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Gräsklippare - så väljer du rätt
Tips & Trix

Så väljer du rätt gräsklippare

9-8-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Att köpa en ny gräsklippare är en viktig investering för din trädgård och gräsmatta. I den här guiden får du råd om vilken typ av gräsklippare som passar din trädgård och dina behov bäst. Vi går igenom fördelar och nackdelar med olika typer av gräsklippare - och ger dig en checklista med vad du ska tänka på när du köper ny gräsklippare.

Läs hela vår guide nedan eller hoppa direkt till det avsnitt som du tycker är mest intressant:

Så funkar gräsklippare

Det finns många olika slags gräsklippare, från manuella handjagare och eldrivna robotgräsklippare till klassiska motorgräsklippare och stora åkgräsklippare. Innan vi går in på de olika modellerna så kan det vara bra att ha lite koll på hur mekaniken i en gräsklippare fungerar.

Gräsklippare kan drivas med el, batteri, bensin - eller med muskelkraft. Oavsett används energin för att driva klippbladen. En traditionell roterande gräsklippare har ett eller flera klipprotorer med vassa knivblad placerade under maskinen. Dessa roterar med hög hastighet när gräsklipparen är igång, vilket skapar en stark luftström under gräsklipparen som lyfter gräset och håller det upprätt så att det blir jämnt klippt. På de allra flesta gräsklippare kan du ställa in klipphöjden för att själv bestämma hur kort eller långt gräs du vill ha.

En del gräsklippare har en uppsamlingsfunktion som samlar upp det klippta gräset i en behållare. Andra gräsklippare har en mulchfunktion som finfördelar det klippta gräset och sprider det jämnt över gräsmattan, vilket fungerar som naturlig gödsel.

Historisk fakta om gräsklippare: Visste du att gräsklipparen är en brittisk uppfinning? Den uppfanns av Edwin Beard Budding redan år 1830 - och var välbehövlig då engelsmännen utövade en uppsjö av sporter som krocket, cricket, fotboll, rugby och tennis som alla krävde stora jämna och välskötta gräsplaner.

Välj rätt gräsklippare

Det finns flera olika sorters gräsklippare, här presenterar vi de vanligaste modellerna för att hjälpa dig att hitta rätt typ för ditt behov.

gräsklippare1200x800

Motordrivna gräsklippare: bensin, el och batteri

Den vanligaste typen av gräsklippare är motordrivna gräsklippare där du går bakom och styr gräsklipparen. Dessa gräsklippare är populära eftersom de gör gräsklippningen snabb och effektiv.

Motordrivna gräsklippare kan drivas med bensin, batteri eller el:

 • Bensindrivna gräsklippare är kraftfulla och passar bra för större trädgårdar och gräsmattor med mer ojämn terräng.
 • Elgräsklippare med sladd är miljövänliga, tysta och har låg driftskostnad. De passar bra för mindre trädgårdar och gräsmattor.
 • Batteridrivna gräsklippare är tysta, miljövänliga och enkla att använda. De passar bra för både mindre och större trädgårdar. Tänk på att om du har en mycket stor gräsmatta kan du behöva ett reservbatteri om du vill klippa allt på en gång.

Fördelar och nackdelar med motordrivna gräsklippare:

 • Effektiv klippning: Motordrivna gräsklippare är effektiva och kan klippa gräsmattor snabbt. De har relativt bred klippyta, vilket gör att du klipper en större yta på varje drag. 
 • Hög prestanda: Motordrivna gräsklippare klarar av att klippa genom både högt och tätt gräs. Bensindrivna klippare är oftast lite mer kraftfulla än el- och batteridrivna modeller.
 • Flexibla funktioner: De flesta motordrivna gräsklippare har justerbara klipphöjder så att du kan anpassa klipphöjden efter olika växter och säsonger. De har ofta uppsamlings- eller mulchfunktioner så att du kan samla upp eller sprida ut det klippta gräset.
 • Lätta att använda: Moderna gräsklippare är enkla att manövrera, och vissa modeller är självgående vilket minskar ansträngningen när du skjuter på gräsklipparen.
 • Ljudnivå: El- och batteridrivna gräsklippare är relativt tysta. Bensindrivna gräsklippare kan däremot vara högljudda och upplevas som mer störande.
 • Miljöpåverkan: Bensindrivna gräsklippare genererar mer utsläpp och har en negativ påverkan på miljön jämfört med el- och batteridrivna varianter.
 • Driftskostnad: Bensindrivna gräsklippare kräver bensin och har normalt en högre driftskostnad än el- och batteridrivna modeller.
 • Inköpspris: Motordrivna gräsklippare finns i många olika prisklasser, men generellt är motordrivna gräsklippare billigare än robotgräsklippare och åkgräsklippare.

Se vårt sortiment av gräsklippare >>

Automower_nera_430_1200x600

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare, även kallade automovers, har blivit allt vanligare de senaste åren - och är en smidig lösning för dig som vill hålla din gräsmatta trimmad med minimal egen insats. De flesta robotgräsklippare är batteridrivna och har lång batteritid. De passar bra för dig som har en medelstor eller mindre gräsmatta och som vill lägga din tid på annat än att klippa gräs.

Fördelar och nackdelar med robotgräsklippare:

 • Automatisk klippning: Den största fördelen med robotgräsklippare är att de kan klippa gräset automatiskt utan att du behöver vara närvarande. Du kan ställa in klippningen med en timer för att klippa på särskilda dagar eller tider. Rätt inställda navigerar de självständigt runt hinder och över ojämn terräng.
 • Tidsbesparande: Eftersom robotgräsklipparen arbetar självständigt sparar du tid som du annars hade lagt på gräsklippning.
 • Jämnt resultat: Robotklipparna rör sig i slumpmässiga mönster över gräsmattan, vilket ger en jämn och fin klippning. De flesta modeller har en mulchfunktion som finfördelar det klippta gräset och sprider det som naturlig gödsel över gräsmattan.
 • Begränsad kapacitet: Robotgräsklippare är bäst lämpade för mindre och medelstora gräsmattor, för större ytor kan flera robotar behövas. En  del robotgräsklippare har svårighet att klippa i regnigt eller blött väder. 
 • Låg ljudnivå: De är relativt tysta, vilket gör dem lämpliga i bostadsområden där man inte vill störa grannarna.
 • Kostnad: Robotgräsklippare är vanligtvis dyrare att köpa än traditionella gräsklippare.
 • Installation: De vanligaste robotgräsklipparna kräver att du installerar en begränsningskabel runt din gräsmattan för att definiera klippområdet och förhindra att roboten går fel. Men det dyker upp allt fler satellitstyrda robotgräsklippare på marknaden där man kan ställa in klippområdet virtuellt.
 • Programmering: Du måste programmera och ställa in hur och när klippningen ska ske. Olika tillverkare har olika moderna gränssnitt och appar för detta.
 • Underhåll: Robotgräsklippare kräver mindre underhåll än traditionella gräsklippare, men de behöver fortfarande rengöras och övervakas ibland.
 • Stöldrisk: På vissa håll är robotgräsklippare attraktiva för tjuvar. Många robotgräsklippare har dock inbyggda säkerhetsfunktioner som larm och PIN-kod för att förhindra stöld.

Se vårt sortiment av robotgräsklippare >>

Husqvarnatraktorer1080x1080

Åkgräsklippare

En åkgräsklippare är en sittdriven gräsklippare som passar dig som har en stor trädgård och stora gräsytor då den klipper snabbt och effektivt.

Det finns två sorters åkgräsklippare:

 1. Trädgårdstraktorer - åkgräsklippare där klippaggregatet är placerat i mitten av gräsklipparen kallas ofta för trädgårdstraktor, då man också kan använda dessa med andra tillbehör, som exempelvis snöplog, snöslunga, mossrivare, transportvagnar och slaghack, så att du kan använda den som en slåtterbalk. Passar dig som har behov av en mer kraftfull multimaskin.
 2. Frontmonterad åkgräsklippare - som namnet antyder har dessa klippaggregatet placerat i fronten. De är mer lättmanövrerade och anpassade för olika typer av gräsklippning, både stora områden men också kantklippning och att komma åt under buskar, runt rabatter och träd.

Fördelar och nackdelar med åkgräsklippare:

 • Effektivitet: Åkgräsklippare är betydligt snabbare än andra gräsklippare på stora ytor.
 • Mindre ansträngning och komfort: Eftersom du sitter på åkgräsklipparen och styr den som en traktor krävs mindre fysisk ansträngning jämfört med att gå bakom en vanlig gräsklippare. Dessutom har de flesta åkgräsklippare bekväma stolar och justerbara rattar, vilket gör det bekvämt att klippa gräsmattan under längre perioder.
 • Mångsidig och funktionell: Många åkgräsklippare har en självgående funktion som gör det enklare att styra och klippa ojämna och kuperade ytor. Åkgräsklippare kan också ha andra tillbehör och funktioner som uppsamlingsbehållare för klippt gräs, mulchning, släpvagnskopplingar, mm, vilket gör att den kan användas för många trädgårdsuppgifter. 
 • Kostnad: Åkgräsklippare är vanligtvis dyrare än vanliga gräsklippare, både i inköp och underhåll. Normalt är också bensinförbrukningen högre än för andra typer av gräsklippare.
 • Storleken: Åkgräsklippare är relativt stora och kräver mer utrymme för förvaring. Storleken gör också att den inte är lika smidig att manövrera i trånga utrymmen och runt buskar och hinder. En åkgräsklippare är alltså mindre lämplig för mindre ytor och områden som kräver exakt klippning.
 • Tillbehören: Maskinen finns med flera olika sorters tillbehör som kan hjälpa till trädgårdsarbetet avsevärt, t, ex vagnar att lasta jord, sten & eller uppsamlare till löv  & gräs. Varför inte införskaffa sig en plog till åkgräsklipparen så du enkelt kan ploga bort snön på vintern? Här kan du se alla tillbehör

Se hela vårt sortiment av åkgräsklippare >>

Handgras1200x800

Handgräsklippare

Handdrivna gräsklippare, som ofta kallas för handjagare eller cylindergräsklippare, är en enklare typ av gräsklippare som drivs med muskelkraft genom att du skjuter dem framför dig. De har ett cylindersystem med vassa knivar som skär gräset jämnt och fint, och passar bäst för dig som ska klippa mindre gräsytor. 

Fördelar och nackdelar med handdrivna gräsklippare:

 • Miljövänliga: Handgräsklippare är mycket miljövänliga eftersom de inte använder någon form av bränsle eller el för drift.
 • Låg kostnad: De är billigare än andra gräsklippare, och de har också låg underhållskostnad eftersom de inte innehåller någon motor eller komplicerade delar som behöver underhåll eller reparation.
 • Lätta och tysta: De är smidiga och lätta att manövrera eftersom de har låg vikt och är relativt små. De är också tysta i jämförelse med andra gräsklippare. 
 • Träning: Den handdrivna gräsklipparen kräver fysisk ansträngning vilket kan vara både en fördel och nackdel, beroende på om du är ute efter lite extra motion eller inte. Framförallt kan det upplevas som ansträngande och tidskrävande att klippa stora ytor.
 • Begränsad kapacitet: Om gräset är väldigt långt eller kraftigt kan en handdriven gräsklippare ha svårighet att klippa jämnt och effektivt. Det kan också vara svårt att få en jämn klippning på ojämna ytor. Och det tar tid att klippa stora ytor med en handgräsklippare.

Upptäck sortiment av handgräsklippare >>

Checklista: Tänk på det här när du ska köpa gräsklippare

När du köper en ny gräsklippare finns det många olika parametrar att ta ställning till, här har vi sammanställt 11 de viktigaste:

 1. Yta: Hur stor är din gräsmatta? Är den liten med trånga utrymmen och hinder eller är den stor och öppen? El- och batteridrivna gräsklippare är ofta enklare att använda på mindre gräsmattor, medan bensindrivna gräsklippare och åkgräsklippare är mer praktiska på riktigt stora ytor.Tips! Tänk också på gräsklipparens klippbredden: en större klippbredd är att föredra om du ska klippa stora ytor, medan mindre klippbredd är mer praktiskt i trånga utrymmen.
 2. Terräng: Hur ser terrängen ut? Om gräsmattan har branta backar eller ojämnheter kan du behöva en gräsklippare med mer kraft och stabilitet, som en bensindriven motorgräsklippare.
 3. Drivkälla: Hur vill du att gräsklipparen ska drivas? Bensindrivna gräsklippare är ofta kraftfullare men har en högre bränslekostnad. El- och batteridrivna gräsklippare har lägre driftskostnad och är lite mer miljövänliga. Handdrivna gräsklippare är såklart det allra mest miljövänliga alternativet - och då får du också en del motion på köpet!
 4. Uppsamling eller mulching: Vill du samla upp det klippta gräset, eller vill du hellre att det finfördelas och sprids på gräsmattan? Välj det alternativ som passar din gräsmatta bäst.
 5. Ljudnivå: Om du har känsliga grannar eller vill ha en tyst klippupplevelse är det viktigt att kolla ljudnivån, som anges i dB. Generellt är el- och batteridrivna gräsklippare tystare än bensindrivna. Men ljudnivån kan också skilja sig åt inom respektive kategori, och det finns gräsklippare med ljuddämpare.
 6. Självgående eller manuell: Vissa motordrivna gräsklippare har en självgående funktion som driver klipparen framåt automatiskt, vilket kräver mindre ansträngning från dig som klipper. Andra gräsklippare kräver att du trycker eller drar gräsklipparen manuellt. För dig som vill slippa klippningen helt är robotgräsklippare det bästa alternativet.
 7. Justering av klipphöjd: De flesta gräsklippare har möjlighet att justera klipphöjden, vilket är viktigt för att kunna anpassa klippningen till olika växter och säsonger. Se till att justeringen är enkel och smidig.
 8. Säkerhet: Dubbelkolla att gräsklipparen är utrustad med säkerhetsfunktioner som nödstopp, och skydd mot stenar och debris.
 9. Hållbarhet och kvalitet: För att din gräsklippare ska hålla över tid bör du välja en gräsklippare av hög kvalitet som är robust. På Duab har vi lång erfarenhet av trädgårdsmaskiner och gräsklippare, och vi säljer endast gräsklippare från välkända tillverkare som vi vet har hög kvalitet och håller år efter år. Fråga gärna om råd, om du är osäker på tillverkare eller modeller! Handla gräsklippare på Duab.se >>
 10. Underhåll och rengöring: Kolla upp hur enkelt det är att underhålla och rengöra gräsklipparen. Oavsett vilken typ av gräsklippare du väljer bör rengöring bör vara enkelt för att det ska bli gjort - och en väl rengjord och underhållen gräsklippare har alltid en längre livslängd.
 11. Garanti och support: Till sist, glöm inte att kolla upp garantivillkoren och vilken typ av support som tillhandahålls av tillverkaren eller återförsäljaren. Det är ofta lättare med reparationer och att få tag på reservdelar och nya gräsklipparknivar till gräsklippare av välkända varumärken och modeller.

Så får du din gräsklippare att hålla länge

Genom att regelbundet underhålla och rengöra din gräsklippare kan du säkerställa att den fungerar smidigt och håller länge. Här har vi samlat våra bästa tips!

Slipa knivbladen på din gräsklippare

Genom att slipa och byta ut knivbladen på din gräsklippare regelbundet får du en renare och effektivare klippning. Hur ofta knivarna ska slipas beror bland annat på vilken modell du har:

 • Motordrivna handgräsklippare: Knivarna bör slipas vartannat år och behöver inte bytas så länge ingen större skada finns på knivbladen. Det upptäcker du genom att gräset klipps ojämnt eller får tuvor - det oftast beror på att en kniv är vassare än den andra eller att en kniv fått en skada.
 • Robotgräsklippare: Knivbladen bör bytas minst en gång per år oavsett tomtstorlek, men vid större ytor bör man utgå från minst två byten per år.
 • Åkgräsklippare: Slipa knivbladen ungefär vartannat år, beroende på om du klipper där det är mycket grus och sten. Efter ungefär 5 år är det läge att se över om bladen behöver bytas ut.
 • Handjagare utan motor: Om du använder slippasta så slipas knivarna automatiskt, och då behöver de inte bytas ut eller slipas på 20 år.

Rengöring och löpande underhåll

Efter varje användning bör du rengöra gräsklipparen från smuts. Motordrivna handgräsklippare bör särskild rengöras under klippkåpan och runt klipprotorerna. Töm eventuell uppsamlingsbehållare efter varje användning och rengör den för att undvika lukt och bakterietillväxt.

Kontrollera regelbundet att alla kablar och kontakter är i gott skick och säkra. Om du har en motordriven gräsklippare kan du behöva rengöra eller byta ut luftfiltret. Ett smutsigt luftfilter kan minska motorns prestanda och bränsleeffektivitet. Det är också bra att kontrollera oljenivån i motorn regelbundet, liksom att inspektera och rengöra tändstiftet.

Om du har en batteridriven gräsklippare bör du ladda batteriet regelbundet och förvara i en sval och torr miljö när det inte används.

Viktigast av allt: Läs instruktionerna för just din gräsklippare och följ alltid tillverkarens rekommendationer för underhåll och service, se även till att förvara gräsklipparen på ett torrt och säkert ställe för att säkerställa klipparens livslängd.