Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Snöslunga - Så väljer du rätt modell
Inspiration

Köpguide: Snöslunga – Så väljer du rätt modell

5-12-2024
Skriven av: Victor Lundqvist
Foto: Husqvarna
I stora delar av landet är en snöslunga oumbärlig för att kunna ta hand om all snö och hantera snöröjning på ett effektivt sätt. I den här guiden reder vi ut vilken typ av snöslunga som passar för dina behov. Vi går igenom vilka snöslungor som passar olika snöförhållanden och vilka extrafunktioner och tillbehör som är viktiga att satsa på.

Välj rätt typ av snöslunga

Valet av snöslunga beror på faktorer som snömängd, typ av snö, storlek på det område som ska röjas - och hur snabbt du vill att snöröjningen ska gå. Det finns huvudsak tre olika typer av snöslungor:

  • Enstegssnöslungor är enklare modeller som använder en enda snöskruv eller fläkt för att samla upp snön och blåsa ut den. De passar för mindre ytor och vid måttliga snöfall, exempelvis mindre gångvägar och uppfarter.
  • Tvåstegssnöslungor arbetar i två steg, och har en separat snöskruv som bryter ner och matar in snön i en fläkt. De passar för större ytor och tyngre snö, som uppfarter och parkeringar.
  • Trestegssnöslungor arbetar i tre steg: (1) inmatning, (2) transport och nedbrytning och (3) utkast och utblåsning. Dessa snöslungor är mest kraftfulla och lämpar sig för större ytor och de klarar packad snö utan att stegra sig.

Ska man välja en självgående snöslunga?

De flesta 2- och 3-stegsmodeller är självgående, och det finns många fördelar med en snöslunga som driver själv med hjulen. Dels är det mindre ansträngande och mer effektivt för dig som användare, eftersom du kan fokusera på att styra maskinen istället för att lägga kraft på att skjuta eller dra maskinen. Dels är de enklare att manövrera eftersom de ofta har olika hastighetsinställningar och de är ofta mer stabila eftersom de är designade för att vara självgående. Vi rekommenderar att du väljer en självgående snöslunga om du ska röja större områden eller arbeta med tyngre snöpartier.

Guide-Snoslunga1200x800_2

Välj rätt typ av snöslunga

Olika drivkällor för snöslungor

De flesta snöslungorna på den svenska marknaden drivs med bensin, el eller batteri - men det finns också hybridmodeller:

  • Bensindrivna snöslungor drivs med en förbränningsmotor. De är kraftfulla och oftast mest effektiva vid stora snömängder och tunga snöförhållanden. Tänk på att bensindrivna snöslungor kräver regelbundet underhåll, som oljebyte.
  • Eldrivna snöslungor pluggar du in i eluttaget. Deras fördel är att de är tysta och producerar inga utsläpp. De är oftast lätta och enkla att hantera, men både räckvidden och kraften kan vara begränsad. Ett bra val i radhusområden och för små villatomter.
  • Batteridrivna snöslungor drivs av uppladdningsbara batterier och har fördelen av att de är tysta, utsläppsfria, lättanvända och du slipper sladdar. Ursprungligen passade batteridrivna snöslungor framförallt för mindre snömängder, men batteritekniken utvecklas kontinuerligt vilket gör att det finns fler och fler kraftfulla batteridrivna snöslungor med allt högre räckvidd och effekt.
  • Hybridmodeller är snöslungor som kombinerar el- och batterikraft så att du kan driva snöslungan på olika sätt beroende på behov.

Välj snöslunga utifrån snöförhållande

Vilken typ av snöslunga du ska köpa beror framförallt på hur stora ytor du ska hålla efter och lokala snöförhållanden:

 

Bästa snöslunga för lätt och torr snö

För att hantera lätt och torr snö är en enstegsslunga optimal. Eftersom de är enklare och lättare än mer kraftfulla modeller är de idealiska för mindre ytor som gångvägar, uppfarter och små villaträdgårdar. Bra 1-stegs snöslungor för lätt och torr snö är Stiga ST 700 och Al-ko 4048 Batteridriven snöslunga.

Bästa snöslunga för djup snö och snödrivor

Kraftfulla tvåstegs- och trestegssnöslungor är bra val för att hantera djup snö och snödrivor, eftersom de har separat inmatninggskruv. Här finns snöslungor för att hantera djup snö: 2-steg och 3-steg.

Bästa snöslunga för tung och blöt snö

Välj en två- eller trestegssnösluga om du ska hantera tung och blöt snö. Det är särskilt viktigt att välja en snöslunga med kraftig motor som har tillräcklig effekt för att hantera tung snö, och att utkastaren är justerbar. Välj mellan kraftfulla 3-stegssnöslungor.

Vilka varumärken har bäst snöslungor?

På Duab rekommenderar vi snöslungor från utvalda varumärken som tillverkar hållbara kvalitetsprodukter för både privat och professionell användning. I vårt sortiment hittar du bland annat följande varumärken:

 

Snöslunga från Husqvarna

En snöslunga från Husqvarna är ett tryggt val, och de har ett brett sortiment av snöslungor för både professionell användning och för dig som villaägare.

  • Husqvarnas 100-serie har en kompakt design för enkel användning och praktisk förvaring.
  • Husqvarnas 200-serie är effektiva 2-stegssnöslungor med hög kastkapacitet.
  • Husqvarnas 300-serie är robusta och hållbara snöslungor som passar bra för större områden och tung snö.
  • Husqvarnas 400-serie är framtagna för professionell (yrkesverksam) användning och utformade för att klara tuffa och krävande snöförhållanden och långa arbetspass.

Utforska vårt breda sortiment av snöslungor från Husqvarna >>

Snöslunga från Alko (AL-KO)

Alkos snöslungor är ett effektivt val för dig som söker kraftfulla enstegs- eller tvåstegssnöslungor. Alkos bensindrivna SnowLine 620 är flerfaldigt utnämnd till bäst-i-test.

Upptäck vårt sortiment av bensin- och eldrivna snöslungor från AL-KO >>

Snöslunga från Cub Cadet

Cub Cadets robusta snöslungor är utrustade med kraftfulla motorer som ger en effektiv snöröjning även under svåra förhållanden. Vi säljer Cub Cadets prisbelönta 2X-modellerna (tvåstegsslungor) samt 3X med trestegsteknologin.

Upptäck vårt sortiment av Cub Cadets snöslungor >>

Guide-Snoslunga1200x800_5

Köp snöslunga från välkända och etablerade varumärken.

Miljövänliga snöslungor

Att skotta med en snöskyffel är såklart mest miljövänligt, men det finns många sätt att bidra till mer miljövänlig snöröjning även om du använder snöslunga.

1. Välj en el- och batteridriven snöslunga

En vanlig missuppfattning är att alla snöslungor är bensindrivna, men det finns allt fler snöslungor som drivs via el och/eller batteri. Förutom att de är enkla att använda och effektiva på mindre ytor är de tystare och genererar inga utsläpp.

Idag finns det dessutom manuella snöslungor och små handhållna batteridrivna snöslungor och snöskyfflar som också är mer miljövänliga alternativ. 

Spana till exempel in Ryobis snöskyffel 36V >> 

2. Välj biologiskt nedbrytbara smörj- och drivmedel

Välj biologiskt nedbrytbara smörj- och drivmedel till din snöslunga för att reducera utsläpp och föroreningar. Naturliga och biologiskt nedbrytbara drivmedel bidrar till mindre utsläpp av växhusgaser. Ofta innehåller biologiskt nedbrytbara produkter färre skadliga kemikalier och är säkrare att hantera. Som en bonus är vissa biologiska smörjmedel bättre än syntetiska varianter och minskar slitage och kan förlänga livslängden på din snöslunga.

3. Välj snöslungor med återvinningsbara delar och material

Genom att köpa en snöslunga med återvinningsbara delar och material bidrar du till återanvändning av resurser som metall, plast, gummi och elektronik.

Se också till att du väljer en snöslunga av god kvalitet och från välkända varumärken som erbjuder service och reservdelar. På det sättet maximerar du livslängden och minskar onödig konsumtion.

Bästa priset på snöslungor: budget och prisjämförelse

Hur mycket det är värt att investera i en snöslunga är såklart individuellt. För en del är det självklart att gå efter lägsta pris, medan andra prioriterar hög kvalitet i premiumsegmentet. Det finns också en hel del snöslungor i mellanklass för dig som vill hitta en balans mellan pris och prestanda.

Snöslungor i budgetklass

Funkar bra för lätta till måttliga snömängder och för dig som har en liten villatomt.

Budgetslungor har ofta alla grundläggande funktioner, men kan sakna mer avancerade funktioner som exempelvis justerbara utblås. Tänk på att budgetvarianter kan ha en sämre hållbarhet och sämre villkor för service och support.

Rekommenderade budget snöslungor: 

Snöslungor i mellanklass

Funkar bra för lätta, måttliga och lite tyngre snöförhållanden.

Snöslungor i mellanklass är mer hållbara och har högre prestanda än budgetvarianter. Oftast mer gedigna och av bättre kvalitet och har fler smarta funktioner, som exempelvis justerbar utblåsriktning.

Rekommenderade mellanklass snöslungor:

Snöslungor av premiummodell

Utvecklade för långvarig användning och för att klara alla snöförhållanden, inklusive tung och hårt packad snö.

Premium-snöslungor är kraftfulla, robusta och stabila. Är oftast utrustade med avancerade funktioner som exempelvis automatiska inställningar, belysning, justerbar utblåsningsriktning, elektrisk startfunktion och avancerade snöhanteringssystem.

Rekommenderade premium snöslungor:

Vilka funktioner ska man prioritera för att maximera värdet?

Om du vill köpa en snöslunga som är en långsiktigt bra investering, är det värt att prioritera följande områden:

  • Effekt: Välj en kraftfull motor för bättre prestanda och möjlighet att klara av större snömängder.
  • Drivsystem: Välj en snöslunga med ett självgående drivsystem, antingen två- eller fyrhjulsdrift, för att underlätta användningen.
  • Utkastningskapacitet: Välj en snöslunga med långt utkast för att underlätta användning och hålla uppfarter och gångvägar fria från snö. Det är också en bra investering med en justerbar utkastare så att du kan styra vart snön landar.
  • Robust kvalitet och design: Satsa på hög kvalitet i form av hållbara material, robust konstruktion och ergonomisk design för att köpa en snöslunga med lång livslängd som du kommer att vara nöjd med över tid.

Garantier och service

Tänk på att billigare produkter kan ha begränsade möjligheter till service och garantier. Genom att välja tillförlitliga varumärken och handla från en auktoriserad återförsäljare som Duab är du garanterad service och support. Vi på Duab har en serviceverkstad i Mönsterås där vi utför reparationer, garanti- och serviceärenden på snöslungor. Självklart kan vi även hjälpa till med bokning av transport.

Hur hittar man lägsta priset på en snöslunga?

Ett bra sätt att spara pengar är att jämföra priser på samma modell för att hitta det bästa erbjudandet.

Du kan också kolla vilka modeller som är på kampanj eller som är utgående och går att köpa till outlet-pris.

På Duab.se kan du sortera fram alla varor som är på kampanj genom att välja taggen kampanj i kategorifiltreringen. Du kan också sortera våra produkter med lägst pris först.

Se och filtrera på alla våra snöslungor >>

Guide-Snoslunga1200x800_3

Handtagsvärme är ett rekommenderat val!

Rekommenderade tillbehör till din snöslunga

Det finns gott om tillbehör och extrafunktioner som underlättar snöröjningen. Vilka du behöver beror såklart på vilken typ av snöslunga du vill köpa och hur dina förutsättningar ser ut, men här är några generella tips på bra tillbehör:

 

  • Snökedjor och spikskor: Om du kommer att röja snö på isiga underlag och på lutande och branta ytor är det bra att investera i snökedjor och/eller spikskor för att få bättre grepp och stabilitet. Följ alltid tillverkarens rekommendationer kring montering och användning av snökedjor.
  • LED-belysning: Om du ska röja snö i mörker eller i kraftiga snöfall och snöstormar är det viktigt med LED-belysning för bättre sikt.
  • Värmande utrustning: Om du arbetar i mycket kalla temperaturer är det skönt att investera i extrautrustning som hjälper dig att hålla värmen, exempelvis: handtagsvärmare, värmeväst, värmevantar och värmesulor.
  • Snösläde: Om du hanterar stora mängder snö kan en snösläde vara ett effektivt tillbehör, då de är utformade för att hantera stora volymer snö. En snösläde är också användbar om du ska ploga upp gångvägar och större ytor.
  • Borstar: Det finns särskilda roterande borstar som kan fästas på snöslungor för att borsta bort snö från uppfarter, trottoarer och gångvägar, de är bra på ytor där snön har frusit fast eller där det är svårt att få bort snön helt.
  • Reservdelar och extra tillbehör: Det är alltid bra att ha extra drivremmar, skrapor och brytbultar hemma, så att du inte blir stående mitt i snöröjningen.

Råd för säker användning av snöslunga

Före snöröjning

Innan du börjar snöröjningen är det viktigt att kontrollera att snöslungan är i gott skick, att det finns bränsle och olja och att alla delar fungerar som de ska. För att undvika olyckor är det viktigt att du först läser igenom bruksanvisningen och följer tillverkarens säkerhetsföreskrifter.

Använd lämpliga kläder och säkerhetsutrustning som halkskydd, skyddsglasögon och hörselskydd. Om du röjer snö i mörkret eller i kraftigt snöoväder är det viktigt med bra belysning, exempelvis extra LED-belysning.

Vid snöröjning

När du är igång är det viktigt att hålla avstånd: andra personer, barn och husdjur måste vara på ett säkert avstånd eftersom snön kastas iväg med hög hastighet. Se också upp för hinder och håll utkik efter sånt som kan dölja sig under snön som stenar, grenar och andra föremål.

Vid isiga förhållanden, vid djupa snödrivor och vid branta lutningar bör du använda snökedjor eller hjulunderlag för bättre grepp och extra säkerhet. Tänk på att alltid följa tillverkarens rekommendationer för installation och användning av snökedjor för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet. Du kan också använda spikskor för ett bättre markgrepp och ökad säkerhet.

Undvik att överbelasta snöslungan, eftersom det kan leda till skador på maskinen. Om du använder snöslungan till hårt packad snö och is är det extra viktigt att vara försiktig och hålla avstånd från andra personer och fordon. Kör på en lägre hastighet för bättre kontroll och för att minska risken att snöslungan fastnar. Ett bra komplement för att få bort is är att använda vägsalt med snösmältningsmedel som Is-fritt Is & Snösmältningsmedel.

Efter snöröjning

Rengör snöslungan efter användning. Det är viktigt att det inte byggs upp lager av is och snö på slungan som kan riskera att skada maskinen eller användaren.

Förvara helst snöslungan inomhus i ett garage eller förråd, för att skydda mot väder, vind och fukt. Om du förvarar snöslungan utomhus är det viktigt att täcka den med ett vädertåligt skydd. Se också till att snöslungan förvaras utom räckhåll för barn för att undvika olyckor.

Fyra råd för effektiv snöröjning

  1. Mest effektiv snöröjning får du genom att planera arbetet och börja tidigt, innan snön blivit för djup. Det är ofta lättare att hantera mindre mängder snö i taget. Arbeta i sektioner: dela upp området i mindre delar och arbeta systematiskt igenom dem.
  2. För att undvika extrajobb måste du självklart se till att snöslungans utblås är riktat bort från områden som du redan har plogat.
  3. För att minska risken för onödiga avbrott: se till att du har reservdelar hemma, exempelvis extra drivremmar och skrapor.
  4. Om du ska klara längre arbetspass är det en bra investering att välja en snöslunga med uppvärmda handtag, eller investera i extra kläder och utrustning som värmevästar, värmehandskar och sulor för att hålla värmen.