Start / Artiklar & Guider / Guide: Välja rätt bits till rätt skruv
Tips & Trix

Guide: Välja rätt bits till rätt skruv

19-4-2024
Ett bits är en kort skruvmejselspets som är utbytbar och kan användas till både skruvdragare och bitsskruvmejslar och även spärrhandtag och bitshållare. Att välja rätt bits är lika viktigt som att välja rätt skruvdragare. Med rätt bits säkerställs effektivt och skadefritt skruvande, oavsett om du arbetar med montageskruvar, träskruvar eller gipsskruvar. Denna guide hjälper dig att förstå de olika typerna av bits, deras användningsområden och ger dig viktiga tips för att dina bits ska hålla längre.

Olika skruvspår och bitsmodeller

Det finns många olika modeller av bits och här listar vi några av de vanligaste sorterna för att du enkelt ska kunna identifiera vilket bits du behöver använda till ditt nästa projekt.

 • Spårbits: Raka traditionella och vanlig bits med raka spår, har länge använts för enklare skruvjobb.
 • Phillips bits (PH): Kännetecknas av kryssform, vanligt för träskruvar och allmän montering.
 • Pozidriv bits (PZ): Liknar Phillips men erbjuder bättre grepp och minskar risken för att bits glider ur skruvhuvudet.
 • Torx bits (TX): Stjärnformad design, ger högt grepp och används ofta i precisionssnickeri och med känsligare material.
 • Hex bits: Sexkantig form, vanlig för möbler och apparater där en insexnyckel vanligtvis används.
 • Långa bits: Perfekta för att nå djupt belägna skruvar.
 • Bits med djupanslag: Passar utmärkt för skruvning av mjuka material såsom gipsskivor där skruven inte får gå in för långt. Ger en jämn skruvdragning utan att skada pappen på skivan. Passar bara för skruvar med PH2 skalle.

Det finns även flera olika sorter av bitssorter som inte handlar om självaste bitsskallen, de kommer i olika hårdhetsklasser och beläggningar. Bitsspetsen skall vara anpassad för att tåla mer för att kunna dra i många skruvar utan att ta skada. Samtidigt ska bits fästpunkt som du sätter i skruvdragarens chuck vara gjord i en mjuk metallblandning för att det ska kunna greppa tag ordentligt.

Detta är några av dem allra vanligaste bitssorterna, men det finns många fler som är mer sällsynta och endast används vid mer speciella installationer.

Några av dessa är: Fyrkantspår, Sexkantspår, Tri-Wing, Torq-set, Sexkant med hål och XZN-spår.

Bits-Grepptyper-skiss

Några exempel på olika bitstyper.

Hur du väljer rätt bits till din skruv

När du väljer bits, se till att skruvhuvudet passar perfekt på bits. På bits står det vilken typ dem är till exempel Torx 15 eller PZ2, detta gör det enklare för dig att identifiera vilken typ av bits du har.

På skruvens låda hittar du också ofta vilken typ av bits som ska användas till just den skruven, vilket är det enklaste sättet att ta reda på vilket bits du behöver.

Välj-rätt-bits-till-rätt-skruv-Förpackning

Tips! Ett bra tecken är när skruven kan hållas på plats i en vågrät vinkel på sitt bits utan att skruven faller av. Detta indikerar att greppet är tillräckligt starkt och säkerställer att bits glider av och skadar skruvskallen.

Rätt-bits-1200x800_2

Tips för att välja rätt bits. Skruven ska inte peka neråt utan sitta relativt rakt när du sätter skruven på din bits.

Experttips för längre livslängd på dina bits!

 • Undvik att använda slitna bits då de kommer orsaka skada på skruvhuvudet.
 • Förvara dina bits torrt och rent för att förlänga livslängden, bits har en tendens att rosta annars.
 • Lägg alltid tillbaka bits i samma låda som de kom i. Då slipper du leta nästa gång du ska ha dem och dem håller sig rena och fina i sin förpackning.
 • Använd alltid rätt storlek på bits för att undvika onödigt slitage.
 • Tänk även på att om ett bits har gått sönder är det inte lönt att spara på, det skapar mer irritation och olycksrisk än det gör nytta.

Olika-typer-av-bits_1200x800

Olika typer av bits och vad de heter.

Mer tåliga bits

Här tipsar vi om starka bits som är tillverkade för att tåla kraftigare elverktyg som t.ex. en slagskruvdragare:

Bosch bits Impact.

Wera bits Impaktor.

Makita bits Impact.

Metabo bits Impact.

Håll rosten borta!

Lösningen på problemet med rostiga och fula bits:

Att tänka på när du använder Bits

Använd inte bits som raspar mot skruvhuvudet, detta kan skada både bits och skruv.

Är skadan redan gjord och skruvskallen redan är trasig? Då har vi ett gediget sortiment med skruvutdragare i olika storlekar för att hjälpa dig få ur skruven.

Skruvutdragare fungerar genom att du först borrar ett hål i skallen på skruven som sitter fast för att sedan föra in skruvutdragaren i hålet och skruva ut skruven.

Se vårt sortiment av skruvutdragare här.

För bästa resultat, välj bits efter materialet och skruvens storlek.

Vid arbete med betongskruvar, välj robusta och starka bits för att hantera det hårdare materialet.

Ska du bygga trall i vår/sommar? Ta då en titt på denna guide: Välj rätt skruv till trallbygget.

Slutord:

Som tidigare nämnt är det minst lika viktigt att välja rätt bits som att välja rätt skruvdragare. Att välja rätt bits är nyckeln till ett framgångsrikt och väl utfört arbete. Arbetsuppgift kommer rätt bits att göra ditt arbete effektivt och säkert. Kom ihåg dessa tips och dina arbeten, tillsammans med det rätta bits, kommer att vara enklare än någonsin!

Vanliga frågor

Hur tar jag reda på vilken bits som passar?

På skruvens förpackning står det oftast vilken bits du ska använda till skruven. Har du inte kvar förpackningen kan du helt enkelt prova dig fram till rätt bits. Ta fram en bitssats och testa vilken bits som passar bäst i skruvskallen och enkelt kan balansera på skruvskallen utan att falla.

Vad finns det för olika bits?

De allra vanligaste bitsen är Spårbits, Philips, Pozidriv, Torx och Hex men det finns många fler sorter.

Vad använder man bits till?

Bits används för att skruva, det gör du genom att sätta bits i en skruvdragare eller bitsskruvmejsel och vrida skruven in i materialet.