Start / Artiklar & Guider / Så väljer du rätt bandsågblad
Guider

Så väljer du rätt bandsågblad

29-8-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Foto: Mathias Stockhaus
Att hitta rätt bandsågblad är lika viktigt som att välja rätt bandsåg. Det finns flera saker att tänka på och ta hänsyn till när du ska välja rätt, i denna guide kommer vi att hjälpa dig att se de olika skillnaderna på bladen. Här kommer vi också gå in på allt från bladets bredd och tjocklek till tandning men även material för att du ska kunna göra det bästa möjliga valet.
Bandsagblad 1080x1080

Bandsågbladets bredd

Bredden på bandsågsbladet kan variera och det är viktigt att välja rätt bredd för ditt nästa projekt. Ett brett blad ger ökad stabilitet, vilket är en fördel när du behöver göra raka snitt. men om du planerar att göra mycket kontursågning, är ett smalare blad att föredra eftersom det gör det enklare att såga i komplicerade mönster.

Bladets tjocklek

Tjockleken på bladet påverkar också dess stabilitet. Ett tjockare blad är mer stabilt men kan vara olämpligt för maskiner med små hjuldiametrar. Detta beror på att tjockare blad kan leda till utmattningsbrott på bandet om hjuldiametern är för liten.

Material och längd

Bandsågsblad finns i olika material och längder. Det är viktigt att välja ett blad som passar din maskin och ditt arbetsmaterial. Vissa blad är specialdesignade för att såga i metall, medan andra är bättre lämpade för trä eller plast.


  • Trä: För kontursågning, välj ett smalt och fintandat blad. För raka snitt i större trästycken, ett bredare och grövre tandat blad är att föredra.
  • Metall: Tanddelningen blir kritisk och kan variera beroende på metaltyp. BiFlex-blad med varierande tanddelning kan ge bästa resultat.
  • Andra Material: För sågning i plast eller kött, specialblad med unika egenskaper kan krävas.

Tandning och Tänder per Tum (TPI)

Tandningen på bandsågsbladet är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Tandningen mäts i tänder per tum (TPI) och påverkar sågens prestanda. Ett blad med finare tandning (högre TPI) ger ett finare och mer precist snitt, vilket är bra för detaljarbeten och kontursågning. Om du däremot behöver göra snabba, grova snitt är ett blad med grövre tandning (lägre TPI) att föredra. Ett bra allround-blad för träarbete har ofta 6 TPI för mindre maskiner och tunnare blad, och 4 TPI för större maskiner och tjockare blad.

Fyra snabba tips när du väljer bandsågblad

  • Bladlängd: Mät och följ rekommendationerna för din maskin.
  • Bredd och Tjocklek: Välj baserat på ditt sågprojekt.
  • Tandning: Anpassa efter material och sågtyp.
  • Extra Blad: Är alltid bra att ha som backup.


Tips: Är du osäker, kolla i manualen eller mät det befintliga bladet. Om manualen saknas, klipp av det gamla bladet och mät det utsträckt. Det är viktigt att tänka på att det finns en viss flexibilitet i bladspänningen, vilket innebär att du kan använda ett något kortare eller längre blad än vad som rekommenderas.

Om du inte hittar den bladlängd du söker, tveka inte att kontakta oss på Duab. Vi kan oftast hjälpa till att hitta ett blad som passar dig och din maskin. Vi hoppas denna guide har varit till hjälp och lycka till med ditt val av bandsågblad