Motorsågskedjor

Med en bra sågkedja blir arbetet med motorsågen säkrare och mer effektivt. Hos oss hittar du flera motorsågskedjor som är anpassade efter olika arbetsuppgifter. Vi har kedjor ifrån alla varumärken, Oregon, stihl, husqvarna m.fl och även svärd till din motorsåg. Använd vår filtreringsfunktion för att hitta rätt svärdslängd och kedjedelning, längst ner på sidan förklarar vi skillnaden på alla typer av sågkedjor och vad man bör tänka på.

Motorsågar & skärutrustning
dl
dl
tum
tum
cm
cm
Husqvarna
14%
Husqvarna Kedja X-CUT SP33G 13" Pixel .325 1,3 mm
Husqvarna Kedja X-CUT SP33G 13" Pixel .325 1,3 mm
189,00 kr220,00 kr
I lager
Visar 46 av 799 Produkter
12345
17Nästa

Motorsågskedjor

När det gäller att välja en ny motorsågskedja är det viktigt att noggrant överväga flera attributer för att säkerställa att du får en kedja som passar din såg och dina arbetsbehov. 

Här är några viktiga punkter du bör tänka på:

Kedjedelning: Kedjedelningen, som är avståndet mellan tre på varandra följande nitar delat med två, är avgörande för att matcha kedjan med sågens drivhjul. En felaktig kedjedelning kan leda till dålig prestanda eller till och med skada på sågen. Vanliga kedjedelningar är 1/4 tum, 3/8 tum och .404 tum.

Drivlänksbredd: Det är tjockleken på drivlänkens del som sitter i svärdets spår. Det är viktigt att välja en kedja med korrekt drivlänksbredd för att säkerställa att kedjan passar ordentligt i svärdet och ger optimal prestanda.

Antal drivlänkar: Antalet drivlänkar på kedjan måste matcha svärdets längd och sågens konstruktion. En kedja med för många eller för få länkar kommer inte att passa ordentligt.

Svärdslängd: Svärdslängden, ofta angiven i tum eller centimeter, påverkar vilken typ av kedja du kan använda. Svärdets längd bör matcha sågens storlek och den typ av sågarbete du planerar att utföra.

För att underhålla din sågkedja korrekt, finns det även här, några viktiga delar att tänka på:

Filstorlek: Valet av filstorlek beror på kedjans storlek. Ofta finns informationen om filstorleken angiven i sågens bruksanvisning eller på förpackningen till kedjan. Att använda rätt filstorlek är avgörande för att behålla kedjans rätta vinkel och skärpa.

Filsfrekvens: Hur ofta du bör fila din kedja beror på användningsfrekvensen och de material du sågar i. Generellt sett bör kedjan filas varje gång du tankar sågen, eller när du märker att sågningen kräver mer kraft eller ger ojämna snitt. Om du behöver tips och trix kring dig slipning av motorsågen kan du läsa vår guide Slipa motorsågskedja

Kedjespänning: En korrekt spänd kedja är viktig för säker och effektiv sågning. Kedjan ska inte hänga löst från svärdet, men den ska heller inte vara så spänd att den inte kan röra sig fritt. En bra tumregel är att kedjan ska kunna dras något från svärdet, men att drivlänkarna fortfarande ska vara kvar i spåret.