Start / Artiklar & Guider / Hemberedskap i nödsituationer - vad behöver man?
Tips & Trix

Hemberedskap i nödsituationer – vad behöver man?

12-1-2024
Skriven av: Victor Lundqvist
Föreställ dig att du plötsligt befinner dig i en situation där strömmen är borta i flera dagar, eller om du står inför en oväntad kris som en brand hemma. Att ha en väl genomtänkt beredskapsplan och rätt utrustning kan göra stor skillnad. Med vårt breda utbud av nödvändiga produkter och verktyg kan du känna dig trygg och förberedd för alla situationer. Här är några viktiga saker att ha i ditt nödlager. Hur väl förberedd är du för en oväntad situation?

Vad du bör ha hemma för att vara förberedd:

Det finns väldigt mycket man kan förbereda sig med, och man kan aldrig ha för lite prylar i förrådet när väl nödssituationen uppstår, nedan listar vi top 15 av produkter du kan tänkas behöva:

Elverk: Ett inverterelverk är avgörande för att hålla dina viktiga apparater igång under längre strömavbrott. Dess effektivitet och bränslesnålhet gör det till ett smart val. Om du är lite osäker på vilket kraftverk du ska välja kan du läsa mer här.

Radio: En pålitlig radio hjälper dig att hålla dig uppdaterad med viktig information, speciellt när andra kommunikationsmedel sviker.

Batterier & laddare: Ett stort lager av AA- och AAA-batterier säkerställer att dina enheter fortsätter att fungera. En robust batteriladdare är också ett måste.

Kåsa & köksutrustning: En kåsa tillsammans med bärbara köksutrustningar som Trangia-stormkök, kaffepannor och termosar är oumbärliga för matlagning och dricksvattenhantering.

Bärbara grillar: Mindre, bärbara grillar, oavsett om de är gasoldrivna eller kolbaserade, är perfekta för matlagning utan el.

Första hjälpen-kit: Ett välfyllt första hjälpen-kit, som Cederroths första hjälpen kit, är viktigt för att hantera mindre skador och akuta situationer.

Hygienprodukter: Våtservetter, speciellt heavy-duty versioner, och tillräckligt med toalettpapper är nödvändigheter för grundläggande hygien.

Tändmaterial: Ha alltid tillgång till tändstickor, och tändare som fungerar i alla väder, samt tändstålskit för att kunna starta eld under alla förhållanden.

Energiförsörjning: En pålitlig powerbank med starthjälp och kompressor, samt en mer traditionell powerbank, säkerställer att dina mobila enheter alltid är laddade.

Startkablar & starthjälp: Ha alltid startkablar tillgängliga i bilen, tillsammans med en portabel batteriladdare och starthjälpskit.

Varm klädsel: Förvara varma kläder och filtar som kan hålla dig varm under kyliga nätter eller i kriser utan uppvärmning. Här kan du hitta vårt urval av värmekläder och vinterkläder!

Förvaringslösningar: Lagerhyllor och andra förvaringsalternativ hjälper dig att hålla ditt nödlager organiserat och lättillgängligt.

Knivar & multiverktyg: En bra fickkniv eller en större kniv för vedhuggning, tillsammans med ett multiverktyg, är ovärderliga för allt från enkel reparation till mer krävande uppgifter.

Fritidsbatteri: Ett hållbart fritidsbatteri är användbart för att driva belysning och små enheter när strömmen är borta.

Belysning: En robust ficklampa och en pålitlig pannlampa är ovärderliga för att navigera och arbeta i mörker.

Verktygssats: En grundläggande verktygssats är bra att ha för att snabbt kunna reparera saker eller genomföra nödvändiga justeringar i hemmet eller bilen.

Nödvärme: En gasolkamin är i det minsta laget om man inte kan elda med ved, eller t. ex bor i lägenhet, men det passar utmärkt till att värma upp ett vanligt rum på ca 5-15 m2. Är det riktigt kyligt och du har större rum samt fler i hushållet kan det vara en bra idé att investera i en dieselvärmare med IR-strålning. 

Frystorkad mat: Frystorkad mat är en nyckelkomponent i modern matprepping, idealisk för osäkerhet och oförutsedda händelser. Med dess långa hållbarhet och lätt vikt, är det perfekt för att skapa en hemmaberedskap för olika kriser.

Att vara väl förberedd är inte bara en fråga om att ha rätt utrustning; det handlar även om att ha kunskap och planering. Genom att ha dessa föremål tillgängliga i hemmet, kan du hantera oväntade situationer mer effektivt och med större sinnesro. Det är viktigt att regelbundet kontrollera och uppdatera ditt nödlager för att se till att allt är i arbetsordning och att inga utgångsdatum har passerats, särskilt för första hjälpen-kit och matförsörjning.

Varför välja oss för din beredskap?

Att välja oss för din beredskapsplanering innebär att du får tillgång till inte bara kvalitetsprodukter, utan också till vår omfattande erfarenhet och kunskap inom beredskap och säkerhet. Vi är stolta över vårt samarbete med Lions Club Sverige, som aktivt arbetar med att hjälpa behövande genom att donera bärbara elverk och mycket annat. Alla elgeneratorer har varit avgörande för att förse ukrainska skolor och daghem med nödvändig el och värme under svåra tider. Med över 50% av Ukrainas elektriska infrastruktur förstörd på grund av konflikten, har dessa generatorer blivit en livlina, möjliggörande för grundläggande behov som kylning, belysning och uppvärmning.

Vår inblandning i detta projekt är en del av ett större initiativ där flera Lions klubbar i de nordiska länderna och Estland snabbt agerar för att förse behövande områden med över 150 generatorer.

Dessa insatser är en del av Lions Clubs International Foundations bredare arbete och visar på vårt åtagande att inte bara förse våra kunder med kvalitetsprodukter, utan också att bidra till samhällsviktiga insatser i krissituationer. Genom att välja oss som din leverantör stödjer du indirekt dessa viktiga humanitära insatser och bidrar till en bättre värld.