Start / Artiklar & Guider / Så väljer du rätt gasolgrill
Inspiration

Så väljer du rätt gasolgrill

5-7-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Grillsäsongen är äntligen här och doften av nygrillat sprider sig runtom bostadsområdet under aftontimmarna. Det är dags att börja grilla! I denna guide hittar du de bästa tipsen om hur du enklast väljer rätt gasolgrill. Gasolgrillar finns i flera olika storlekar och varumärken och valet kan kännas svårt med tanke på det stora utbudet marknaden erbjuder. Om du planerar att köpa en ny gasolgrill, finns det många viktiga faktorer att tänka på.

Vi kan grillar!

Här på Duab är vi många grillkunniga och har under flera somrar anordnat grillkurser tillsammans med Weber i samband med deras koncept ”Grill Academy” där lokala grillentusiaster får anmäla sig och fördjupa sina kunskaper kring det mesta som rör grillandets ädla konst.

Grillkursen är en grillskola för dig som vill ta dina grilltekniker till en ny nivå och här får du lära dig allt du behöver veta för att bli en grillmästare – allt från tillagningstabell, innertemperatur, grilltekniker, inspiration, tips & tricks.

Vi grillar även åt våra premiumkunder lokalt i Mönsterås, där Martin & Tom som är våra säljare står för nygrillade läckerheter och det kan du läsa om här. När vi grillar på grillkurserna & ut till företagen så används ofta mobila gasolgrillar och då får vi ofta frågor från kunder om vilken gasolgrill de ska välja. Vårt enklaste svar är att först definiera vad den nyblivna grillmästaren ska användas gasolgrillen till: Är det för att grilla några hamburgare under sommarmånaderna? Ska du grilla året om? Behöver den vara mobil och lätt att ta med till campingplatsen eller ska den kanske byggas ihop med uteköket? Hur många personer brukar du, eller vill du kunna, grilla till?

Gasolgrill_1200x800_2

Gasolgrill_1200x800

Hur många brännare bör gasolgrillen ha?

Innan vi dyker in i det breda utbudet av våra gasolgrillar, låt oss först förstå grunderna kring hur många brännare du behöver för din gasolgrill och hur stor grill behöver du. Antalet brännare på din gasolgrill påverkar grillytan och värmen - ju fler brännare, desto mer flexibilitet har du vid grillningen.

Gasolgrillarnas värld är rik på variation, med storlekar och modeller från en, två, tre eller fyra brännare till storskaliga exemplar med sex brännare. Antalet brännare översätter direkt till grillens storlek; fler brännare innebär större grillyta. Detta ger dig frihet att grilla stora mängder mat på samma gång, vilket är idealiskt för stora grillfester. Viktigt att utgå i from om du ska grilla till flera personer är att du bör ha minst två brännare då det öppnar det upp för ännu mer flexibilitet. Du kan till exempel tända en brännare och grilla på den andra sidan, där brännaren är avstängd. Denna indirekta grillteknik möjliggör en långsam, lågtemperaturtillagning som är perfekt för att tillaga tjocka stycken av kött. Med en gasolgrill har du all flexibilitet och funktionalitet som du kanske inte har med en annan grill.

Fördelar med bränsletypen

  • Ger en jämn och konsekvent värme som gör att du oavsett om det är en välmarinerad biff, saftig fisk eller krispiga grönsaker så får du jämn värme över hela grillgallret och dessutom så får du en väldigt snabb uppvärmning.
  • Lätta att få rena och städa av. Det är en mindre krävande rengöringsprocess jämfört med kolgrill.

Antal_brannare_du_behover1200×800

Bärbara gasolgrillar kontra stora fristående gasolgrillar

Bärbara gasolgrillar har blivit en modern typ av grill som är lätta att ta med sig, till skillnad från stora fristående gasolgrillar som är tunga och ofta behöver en permanent plats.

En bärbar gasolgrill är bra om du vill ta med dig grillen på camping eller utflykter. Fristående gasolgrillar däremot, ger dig mer utrymme för att laga mat och har ofta flera brännare vilket passar för större grillfester.

Ska jag välja en bärbar gasolgrill eller en stor fristående gasolgrill?

Välj en bärbar gasolgrill om du ofta är på språng och vill ta med dig din grill. De är oftast mindre, lättare och mer kompakta än fristående gasolgrillar - men har färre brännare och mindre grillyta.

För de grillälskare som ofta arrangerar stora grillfester eller där grillen blir en fast del av uteplatsens inredning, är en större, fristående gasolgrill ett utmärkt val. Dessa grillar är robusta, med generöst tilltagen grillyta och brukar oftast ha extra brännare, vilket ger dig möjlighet att tillaga en mängd olika rätter samtidigt. Med denna typ av gasolgrill kan du skapa allt från saftiga biffar till delikata skaldjur, alla tillagade till perfektion.

Men, dessa fristående gasolgrillar kommer med vissa nackdelar. De är betydligt tyngre och mindre mobila än mindre grillar. Deras storlek och vikt gör dem mindre lätthanterliga när det kommer till att flytta dem runt i trädgården, vilket kan vara en viktig faktor att överväga om du tycker om att ändra uteplatsens layout ofta. Så, medan en större fristående gasolgrill ger fantastiska grillmöjligheter, så kräver den också ett dedikerat utrymme där den kan stå och glänsa.

För de riktiga grillmästarna har vi också webers populära gasolgrillar i vårt sortiment!

Vi jämför top tre av våra populäraste gasolgrillar

  1. Weber Gasolgrill Spirit II E-210 GBS
  2. Weber Gasolgrill Spirit II E-310 GBS
  3. Weber Gasolgrill Q1200

Weber Gasolgrill Spirit II E-210 GBS och Spirit II E-310 GBS är bland de bättre gasolgrillarna och framförallt passande grillar för hemmabruk. Den största skillnaden mellan de två är storleken; E-210 GBS har en mindre grillyta (2288 cm²) och två brännare, medan E-310 GBS har en större grillyta (2640 cm²) och tre brännare. E-310 GBS är mer lämplig för större grillfester.

Å andra sidan är Weber Gasolgrill Q1200 en mindre, mer kompakt och portabel grill. Med en grillyta på 1376 cm² och en enda brännare, är Q1200 perfekt för mindre sammankomster och för grillning "on the go" när du t. ex ska iväg på camping med husbilen eller liknande.

För en stabil och rymlig grillupplevelse skulle vi rekommendera E-310 GBS på grund av den stora grillytan och sen har den även extra brännare vilket är fint att ha när du grillar flera köttbitar. Men om du värdesätter portabilitet och praktisk, är Q1200 det bästa valet.

I vilket fall som helst, när du väljer gasolgrill så är det viktigt att du hittar en ny grill som passar dina behov och förväntningar. Hos oss på Duab hittar du ett stort sortiment av gasolgrillar i olika storlekar, modeller och varumärken. Köp din nya grill idag!