Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Välj rätt grill
Inspiration

Välj rätt grill

21-3-2023
Skriven av: Victor Lundqvist & Johannes Joelsson
Att hitta den perfekta grillen för just din uteplats eller balkong kan vara en utmaning, med tanke på det stora utbudet som finns på marknaden. Med kolgrillar, gasolgrillar, el-grillar och pelletsgrillar, finns det många alternativ att välja mellan. Men med hjälp av denna köpguide kommer du lära dig allt du behöver veta om de olika grillarna för att kunna hitta den bästa grillen för dig.

Vilken grill passar dig?

Innan vi börjar titta på olika grilltyper är det viktigt att tänka på dina behov och önskemål. Till exempel, hur ofta kommer du att använda din grill? Vilken typ av matlagning föredrar du? Vilken storlek passar bäst för din uteplats eller balkong? Genom att besvara dessa frågor kan du enkelt begränsa ditt urval och välja en grill som passar dig bäst.

Vanliga frågor

Hur ofta kommer du att använda grillen?

Ska du använda grillen mer än tre gånger i veckan så rekommenderar vi att investera i en dyrare grill som inte slits ut lika snabbt som de billigare grillarna.

Vilken typ av matlagning föredrar du?

Ska du laga maträtter som tar längre tid att tillaga kommer du behöva en grill som kan hålla temperaturen under längre tid. Här behöver du alltså se över vilka alternativ som finns för att kunna hålla värmen. Till just detta passar en gasol, pellets eller el-grill väldigt bra eftersom de enkelt kan hålla en specifik temperatur.§

Ska du bara grilla en köttbit eller två och kanske lite grönsaker som tillbehör så räcker det med en enkel kolgrill i all sin ära.

Vilken storlek passar bäst för din uteplats eller balkong?

Har du begränsat utrymme på din balkong så finns det väldigt bra grillar för att maximera grillupplevelsen ändå! Det finns många mindre grillar som går på kol, gasol och el.

Har du däremot stort utrymme och tänker att du ska grilla och kanske till och med bjuda hem familj och vänner på grillfest så rekommenderar vi att du köper en större grill med mer grillyta för en smidigare grillupplevelse.

Får jag grilla på min balkong?

Svar: Ja, det finns ingen ”lag” som säger att du inte får grilla ute, men det kan alltid vara bra att kolla utifall din hyres-/fastighetsägare har en regel satt för just rökning och grillning ute på balkong eller vid annan uteplats, kanske finns det en gemensam grillplats för alla i området där ni tillsammans kan avnjuta en trevlig grillkväll med en god köttbit direkt från grillen.

WeberKampanj1200x800

Kolgrillar

Kolgrillen är en av de mest populära grilltyperna. De använder träkol eller briketter som bränsle och ger en rökig smak till maten. Kolgrillar är också lätta att använda och underhålla. Kolgrillar är i regel ofta billigare i inköp än alla andra grillar och kol/briketter är inte ett speciellt dyrt bränsle. Men nackdelen med dem är att det tar längre tid att få temperaturen rätt och att rengöra grillen kan vara en utmaning.

Gasolgrillar

Gasolgrillar är en annan populär typ av grillar. De använder gasol som bränsle och är lätta att använda eftersom temperaturen enkelt kan justeras genom att vrida på gasreglaget. Gasolgrillar är också lätta att rengöra och underhålla men har fler slitagedelar än en klassisk kolgrill. Exempel på dessa slitagedelar är tändarsatsen och brännarskydden. En annan nackdel med Gasolgrillar är att de inte ger samma rökiga smak som kolgrillar. Våra gasolgrillar från Weber är väldigt populära!

Pelletsgrillar

Pelletsgrillar är en annan typ av grill som använder träpellets som bränsle. De är lätta att använda och ger en god smak till maten, det finns smaksatt pellets som ger en väldigt god smak till maten du tillagar. Dessa är ofta uppdelade för att passa till specifika råvaror. En nackdel med Pelletsgrillar är att de kan vara dyra i inköp och underhållskostnaderna kan vara höga.

El-grillar

El-grillar är lämpliga för lägenheter eller balkonger där användning av kol eller gasol inte är tillåtet. De är också mycket lätta att använda och rengöra. Många ser fortfarande el-grillar som en "låtsas-grill" som inte ger samma känsla och smak som kol- eller gasolgrillar. Men så är inte fallet längre, el-grillarna har blivit så pass utvecklade att du kan få mer än tillräcklig värme och stekyta på dina köttbitar som med en kolgrill. Det kanske inte är riktigt samma känsla som med en kolgrill men det räcker gott och väl som balkong-grill!

Funktioner att överväga inför köp

När du väljer en grill är det viktigt att överväga olika funktioner för att hitta den som passar dina behov. 

Några viktiga funktioner att tänka på är följande:

Grillens storlek

Storleken på din grill är viktig, särskilt om du har en begränsad trädgård eller balkong. Det är också viktigt att tänka på hur mycket mat du vanligtvis lagar och hur många personer som kommer att använda grillen.

Grillytan

Storleken på grillens galler och grillyta spelar stor roll även den och är en viktig del vid köp av grill. Det är den ytan du kan nyttja för att grilla dina råvaror. Här behöver du tänka på ifall du ska grilla mycket eller lite varje gång du använder den.

Fördelen med en grill som har en större grillyta är att du kan grilla mer varje gång och om du ska bjuda hem folk på grillfest så gör det stor skillnad. Du slipper grilla i flera omgångar och maten hinner inte bli kall innan resten av maten är färdig.

Unika funktioner

På flera grillar finns även många unika funktioner som t.ex. gasoltändning för kolgrillar för en enklare start på grillandet. 

Detta finns till exempel på den populära grillen Weber Performer Deluxe.

Portabel grill

Det finns även en rad olika grillar som är smidiga att ha med sig på t.ex. camping och andra utflykter. Dessa grillar är antingen små och smidiga eller ihopfällbara så att man enkelt kan förvara dem även när du har begränsat med utrymme.

slutejgrill1200x800

Bränsletyper

Vilken typ av bränsle vill du att din grill ska gå på? 

Som vi nämnde tidigare har vi fyra olika sorters grillar med olika bränsletyper och nedan förklarar vi skillnaden mellan de olika bränsletyperna.

Kol och briketter

Kol och briketter är ett sätt att få upp temperaturen på grillen, kolet är mer miljövänligt än gasol och ses av många som det mest genuina sättet att grilla på. Doften som sprider sig i trädgården och det härliga sprakande ljudet från det glödande kolet.

Gasol

Gasol är ett otroligt snabbt och smidigt bränsle för grillar, det går snabbt att värma upp grillen och det är enkelt att manövrera. Det är i stort sett bara att vrida på reglagen till den temperatur du vill ha.

Pellets

Pellets är ett relativt nytt bränsle för grillar som bara har funnits hos oss i drygt två år. Det är ett väldigt smidigt bränsle som man bara fyller på i en behållare och sedan använder grillen den mängd som behövs för den önskade värmen. En fördel med pellets är att det går att köpa smaksatt för att sätta ännu fler goda smaker i råvarorna.

Elektricitet

El-grillar är likt gasol ett väldigt smidigt sätt att grilla på. Snabb uppvärmning och näst intill ingen rök eller ångbildning gör det väldigt bra för användning på balkonger och liknande.

Sugen på att lära dig mer om att grilla? Gå på webers grill academy ihop med Duab!

Nu har vi äntligen ett datum spikat för grillkursen Grill Academy tillsammans med Weber, här har de samlat allt du behöver för att lära 

dig göra den godaste matbiten på grillen. Läs mer

Vi hoppas att vi har kunnat hjälpa dig!

Det är inte alltid så lätt att överväga vilken grill man ska köpa, men vi hoppas att vi har gjort det någorlunda lättare vid ditt nästa köp. Om inte - hör med oss