Start / Artiklar & Guider / Höstfix i trädgården - 15 smarta tips för en roligare höst
Inspiration

Höstfix i trädgården – 15 smarta tips för en roligare höst

3-10-2023
Foto: Mathias Stockhaus
Nu är hösten på intåg, och det är dags att förbereda trädgården för den kommande säsongen, nämligen hösten! Men höst innebär inte att det är dags strunta i trädgården. Det är snarare så att det finns många sätt att göra din trädgård till en färgstark och välskött plats. Nedan kommer 15 smarta tips från oss på Duab för att hjälpa dig i ditt höstpysslande.

Tips 1: Förbered Trädgården för hösten

Rensa bort sommarens överblivna blommor och ogräs. Klipp ner perenner och förbered jorden med kompost eller gödsel. Om du har problem med ogräs, kan en ogräsbrännare som T30 vara ett utmärkt verktyg. Den är snabb och effektiv, och kan användas på hårda ytor som plattor, asfalt eller grus.

Tips 2: Välj Höstblommande växter

Astern, krysantemum och höstanemon är några exempel på blommor som lyser upp i höstträdgården. De ger inte bara färg utan också en bra sammansättning och höjd till dina rabatter.

• När du ändå är nere i rabatten så är har vi ytterligare ett tips, passa på att gräva gräskantlist kring där du planterat för en fräschare look, forma odlingskanten som du vill.

Tips 3: Ta tillvara på höstens alla träd

Höstens färgpalett är rik och varierad. Plantera träd och buskar som har vackra höstfärger. Exempelvis kan japansk lönn eller blomsterkornellens blad förvandla din trädgård till en färgsprakande höst. Vad kan då inte vara ett bättre redskap än en rejäl spade när du ska gräva?

Tips 4: Använd vackra krukor och planteringslådor

Hösten är en utmärkt tid för att experimentera med krukor och planteringslådor. Välj material och färger som kompletterar din trädgårds hösttema.

  • Här hittar du rustika krukor i bastant utseende, finns i storlekar 60x40 och 80x40

Tips 5: Skapa en mysiga uteplats

Varför inte försöka skapa en riktig mysig hörna med en eldstad och bekväma stolar? Lägg till varma filtar och belysning för att göra utrymmet extra inbjudande till familj, vänner och gäster.

Tips 6: Skydda din trädgård från frosten

Använd fiberduk eller halm för att skydda känsliga växter från frost. Detta är särskilt viktigt om du har växter som inte tål kyla.

Tips 7: Använd rätt bevattning och täckning

Hösten kan vara torr, så det är viktigt att vattna regelbundet. Använd också mulch för att behålla fukt i jorden. Om du har ett automatiskt bevattningssystem är det bra att se över dessa nu för eventuella läckage. Går du fortfarande runt med en slang du behöver rulla ihop? Då kan det vara idé att investera i en ordentlig slangvinda för att göra arbetet lite lättare och organiserat.

Tips 8: Bevara trädgårdens skörd

Hösten är inte bara till för att förbereda din trädgård för kommande kalla perioder, det är en perfekt skördetid, har du t. ex höstträd är det tid för att se över vad du kan tillaga för delikatesser, sylt, saft, äpplemos och mycket annat kan du tillaga för att njuta av en smak av sommaren, mitt i hösten.

Har du en flera äppleträd som växer på hösten så som Aroma, göteborgs flickäpple, josefinier, oranie m.m med lite fler äpplen och vill enkelt samla upp dessa? Då ska du få ett hett tips! Här hittar du fruktuppsamlare från Gardena som du enkelt kan samla alla äpplen och andra frukter med, och vad passar då inte bättre än en rejäl skottkärra för att samla allt i?

Tips 9: Locka vårens djurliv

Fåglar och andra djur söker mat och skydd under hösten. Sätt upp fågelbord och bygg insektshotell för att stödja det lokala djurlivet.

Hur bygger man ett insektshotell/biholk?

  1. En biholk bygger du helt okomplicerat med en skruvdragare, vedträ/pinne eller helt enkelt någon avlång tjockare pinne. och flera olika storlekar på ett borr.
  2. Använd ett borr och börja med att borra 4-12 hål beroende på pinnens/vedträets storlek.
  3. Borra på vadera sida, ca 5-10 mm in.
  4. Fäst pinnen/vedträ:et med hjälp av buntband eller snöre på en lite högre plats, gärna på en plats där du tidigare vet vart bina trivs, men inte för nära din uteplats eller där du oftast vistas.
  5. När du bygger ett insektshotell är det viktigt att tänka på utformningen och se till att ha ett ordentligt skal med tak 

Tips 10: Använd hållbara trädgårdspraktiker

Kompostering och användning av organiska gödningsmedel är inte bara bra för miljön, utan också för din trädgård. Investera i en kompostkvarn eller varmkompost för att enkelt kunna rensa upp i trädgården från höstens fallande grenar och löv. 

Tips 11: Planera för vår

Hösten är den bästa tiden för att plantera lökar som kommer att blomstra på våren. Tänk på din trädgårds layout och vilka växter du vill ha nästa år.

Tips 12: Underhåll trädgårdsverktyg

Rengör, vässa och olja dina trädgårdsverktyg. Det är också en bra tid att byta ut slitna delar och förbereda dem för vinterförvaring. Hör med oss om du behöver nya knivblad eller andra reservdelar till dina verktyg. Ett experttips från oss är att använda WD-40 när du ska rengöra. 

Tips 13: Ta hand om gräsmattan

Tro det eller ej, gräset kan växa längre än förväntat under JAS-perioden (juli, augusti, september). Se till att klippa det regelbundet och använd en bra gräsklippare för bästa resultat.

  • Använd höstgödsel för att få en finare gräsmatta till våren och slipp all mossa inför säsongen.

När höstgödslar man?

En bra tumregel när du ska gödsla till hösten är att innan löven blir för gulaktiga och före det att

växterna inträder i sin vinterdvala, en fas där de sänker sin metaboliska aktivitet för att spara energi, är det viktigt att gödsla.

  • Här hittar du höstgödsel ifrån det välbeprövade varumärket Wolf-Garten, för hela 100kvm.

Tips 14: Räfsor, krattor och sopmaskiner

Hösten innebär löv, och löv innebär räfsning. Investera i en bra lövblås eller en sopmaskin för att göra jobbet lättare.

Tips 15: Förbered för vinterförvaring

Se till att alla dina trädgårdsmaskiner och verktyg är rena men även i gott skick inför vintern. Byt ut slitna delar och förvara dem på ett torrt och säkert ställe.Behöver du några delar eller produkter, är du välkommen att kontakta oss.

Ha en fin höst och vi på Duab hoppas dessa tips hjälper dig att göra din trädgård lite mer höstlig.