Start / Artiklar & Guider / Köpguide: Dieselvärmare med IR
Guider

Köpguide: Dieselvärmare med IR

22-11-2023
Skriven av: Victor Lundqvist
Foto: Airrex
När temperaturen sjunker och vinterkylan smyger på är det många som börjar leta efter pålitliga värmekällor till utrymmen som saknar fast uppvärmning, som garage, verkstäder och inglasade rum. Med en dieseldriven infravärmare får du en direkt och jämn värmespridning på ett energieffektivt och säkert sätt.

Dieselvärmare

Vi på Duab har stor erfarenhet av olika typer av uppvärmningslösningar och i den här guiden hjälper vi dig att välja rätt dieselvärmare utifrån dina behov. Läs hela artikeln, eller hoppa direkt till det avsnitt som intresserar dig mest:

Dieselvärmare1200x800

Dieselvärmare Airrex

Skillnaden mellan dieselkanon och dieselvärmare med IR

Tillhör du skaran som inte är riktigt säker på skillnaden mellan olika typer av dieselvärmare? Då kommer en snabbguide här:

Dieseldrivna värmekanoner, även kallade dieselkanoner, drivs av en dieselmotor och blåser ut varmluft. De finns både med och utan skorsten:

 • Värmekanoner utan skorsten har direkt förbränning utan avskiljning av avgaserna från varmluft. Dessa ska därför aldrig användas inomhus där människor arbetar.
 • Värmekanoner med skorsten har indirekt förbränning där avgaserna avskiljs från varmluften. Avgaserna leds via en slang till en skorsten, och kan därför användas inomhus i utrymmen där människor arbetar.

Fördjupning! Läs mer om Dieselkanoner här >>

Dieseldrivna infravärmare avger värme genom att temperera upp ytor med infraröd strålning på ett fast, värmelagrande material, som fördelar och överför värmen i det omgivande utrymmet.  Det ger en mer direkt och jämnare värmespridning med lägre energiförbrukning än dieselkanoner. Eftersom uppvärmningen är så effektiv behövs ingen avskiljning av avgaserna.

Det gör dieselvärmare med IR till ett utmärkt alternativ för dig som vill värma upp inomhusmiljöer som garage, byggplatser, verkstäder och andra lokaler där människor jobbar, bor eller umgås.

Fördelar med dieselvärmare med IR

Dieselvärmare med IR är oftast lite dyrare än klassiska varmluftsdrivna dieselvärmare, men i gengäld av IR-värmare flera andra fördelar. De största fördelarna är:

 • Minskad energiförbrukning. Infravärmare har lägre dieselkostnader tack vare effektiv värmespridning med IR-teknik. Genom att välja en värmare med timerfunktion kan du minska bränsleförbrukningen ytterligare.
 • Jämnare värme. Infrastrålningen ger en mer direkt och jämnare värmespridning jämfört med varmluftsfläkt.
 • Ingen installation. Eftersom det är så låga utsläpp av dieseln som förbränns behövs inget system för avledning. Du slipper alltså krångel med installation av avgasrör och varma skorstenar, istället är det bara att slå på och börja använda infravärmaren.
 • Bättre inomhusluft. En vanlig värmefläkt blåser runt damm och partiklar som finns i luften, och dessa partiklar kan, beroende på miljön, vara skadliga att andas in. Ur ett hälsoperspektiv är därför IR-värmare bättre då de utstrålar värme utan att röra runt partiklar i luften.
 • Låg ljudnivå. En IR-värmare är relativt tystgående, ljudnivån är mellan 40-50 dB, beroende på storleken. 
 • Luktfri. Eftersom förbränningen är så effektiv är uppvärmningen luktfri.

Vilka utrymmen kan värmas upp med dieselvärmare med IR?

Traditionellt används dieselvärmare med IR-strålning ofta för arbetslokaler och utrymmen utan fast värmeinstallation, men de är också en perfekt lösning för sommarstugor och villor.

Dieselvärmare för inomhusbruk och i hemmet

Tack vare de låga utsläppen och att IR-värmare är relativt tystgående kan de med fördel användas för att värma upp vanliga inomhusmiljöer. Eftersom de inte kräver någon installation kan de enkelt flyttas runt i hemmet och användas till olika utrymmen vid olika tillfällen.

IR-värmare är perfekta till stugor och fritidshus utan fast uppvärmning. De är också bra att ha som komplement till fast uppvärmningen i hus och stugor under höst och vinter, exempelvis om du har stora och/eller avskilda rum i huset, eller om du har inglasade sektioner eller uterum som du vill värma upp.

Traditionellt är det många som väljer infravärmare för att värma upp förråd och garage i hemmet. Men de passar också bra för att värma upp växthuset och orangeriet under de kalla årstiderna. Planerar du en utomhusfest med partytält? Då är en IR-värmare en utmärkt värmekälla.

Dieselvärmare för verkstad och industri

Det finns många olika arbetsplatser och miljöer där dieselvärmare med IR är idealiska. Eftersom dieselvärmare med IR finns i olika effektnivåer går det att hitta alternativ som fungerar för både mindre och större utrymmen. Några exempel på lokaler och utrymmen där infravärmare kan användas är:

 • Byggplatser
 • Industrilokaler
 • Lager
 • Jordbruk och lador
 • Stora tält - både vid event och för temporära arbetsplatser
 • Stora inomhuslokaler som sporthallar eller gym
 • Eventlokaler
 • Växthus, uteplatser och andra utomhusområden

Checklista: Vilken dieselvärmare ska man välja?

Det finns ett stort utbud av dieselvärmare med IR-strålning, nedan har vi satt ihop en checklista med viktiga punkter som hjälper dig att välja rätt värmare utifrån dina behov och förutsättningar:

 • Lokalens storlek

En bra utgångspunkt är att välja dieselvärmare utifrån storleken på utrymmet som ska värmas upp. Värmeeffekten (kW) påverkar hur stor lokal som kan värmas upp - ju högre effekt, desto högre uppvärmningskapacitet. Man måste även tänka ett extra varv ifall lokalen man ska värma upp är isolerad eller oisolerad och hur högt det är till tak. Ofta är uppvärmningskapaciteten angiven i kubikmeter (m3), och i vårt sortiment har vi infravärmare som kan värma upp till 2000 m3.

 • Önskad temperatur och värmeökning

Förutom lokalens storlek påverkar omgivningens temperatur och den önskade temperaturen hur mycket effekt som krävs. Ju högre temperatur du vill ha, desto högre effekt krävs. Hur välisolerad eller dragig lokalen är påverkar också hur hög effekt som behövs.

Tänk också på att dieselvärmare har olika temperaturspann, så välj rätt värmare utifrån ditt temperaturområde.

 • Bränsleförbrukning och tankvolym

Bränsleförbrukningen varierar beroende på aggregatets effekt, men såklart också på hur stor lokal som ska värmas upp. IR-värmare är kända för att ha en låg bränsleförbrukning, och du kan räkna på att en normal förbrukning är 2,5 liter/dag för en lokal på 500 kvadratmeter med inomhustemperatur 15oC och utomhustemperatur 0oC.

Tips! Tänk också på att kolla storleken på tanken: en större tankvolym gör att du slipper fylla på diesel lika ofta, å andra sidan kan en mindre tank vara att föredra om du kommer att flytta ditt aggregat ofta.

 • Ljudnivå

Generellt är IR-värmare relativt tystgående. Normalt är ljudnivån mellan 40-50 dB. Om du ska använda värmaren hemma i umgängesytor eller sovrum är det viktigare med lägre ljudnivå än om värmaren används i bullriga arbetsmiljöer och verkstäder. 

Tips! Det finns ljuddämpare som kan dämpa ljudet från vissa värmare med några decibel.

 • Bränsletyp

De allra flesta IR-värmare kan drivas med både vanlig diesel, biodiesel och brännolja. Kontrollera vad som gäller för din värmare, samt om det krävs särskild vinterolja vid kalla temperaturer.

 • Termostat och timer

De flesta IR-värmare har termostatstyrning. Dieselvärmarna från Tiger King och Airrex har dessutom timerdrift, så att du kan ställa in intervaller då värmaren ska vara igång, vilket minskar bränsleförbrukningen.

 • Varumärke

När du väljer IR-värmare är det bra att kolla på den servicenivå och garantitid som tillverkarna utlovar. Vi på Duab rekommenderar IR-värmare från vårt eget märke Tiger King, liksom Airrex, två varumärken med hög kvalitet som har flera kraftfulla och säkra uppvärmningsaggregat i sina sortiment.

 • Fjärrstyrning

IR-värmarna från Airrex har 4G- och WiFi-anslutning och en smidig mobilapp för både övervakning och fjärrstyrning. Det är praktiskt om du vill värma upp en lokal innan du själv är där. Mobilappen fungerar som en kontrollpanel där man kan se realtidsdata som rumstemperatur och bränslenivå, samt styra driften.

 • Storlek och portabel dieselvärmare

De allra flesta IR-värmare går utmärkt att transportera och flytta mellan olika lokaler. Men ju större och kraftfullare aggregatet är desto mindre flexibelt. Om du planerar att flytta din värmare ofta är det bra att tänka på storleken, och dubbelkolla om den har hjul eller en tillhörande transportkärra för att underlätta flytt.

Vanliga frågor om dieselvärmare med IR

Ska jag välja biodiesel eller traditionell diesel till min dieselvärmare?

Det finns olika för- och nackdelar med olika typer av diesel, i korthet: 

Biodiesel och förnybar diesel är mer miljövänliga alternativ som erbjuder en renare förbränning - de är alltså bra alternativ ur miljöperspektiv.

Vanlig diesel (HVO) är oftast billigare och är enklare att få tag på.

Brännolja och vinterdiesel kan vara bra alternativ i kallare klimat där en hög energitäthet behövs. 

Vanliga frågor

Vilket varumärke ska jag välja på min dieselvärmare?

Vi på Duab rekommenderar IR-värmare från Tiger King och Airrex. Bägge dessa varumärken har kraftfulla och säkra dieselvärmare av hög kvalitet.

Kan jag ha dieselvärmare med IR i sovrummet?

Ja, det går bra. IR-värmarna utstrålar inga farliga avgaser och blåser inte runt en massa farliga partiklar som en vanlig värmefläkt skulle göra. 

Vad händer med fjärrstyrda dieselaggregat om internetanslutningen strular?

Fjärrstyrda dieselvärmare kan styras på distans med en app, och uppkopplingen kan ske via 4G eller WiFi. Om appen eller dieselvärmaren saknar internetanslutning så kan inte fjärrövervakning eller styrning ske, men själva värmaren fortsätter ändå att fungera som vanligt.

Kontakta oss vid ditt val av dieselvärmare

Vi hoppas att du har fått en inblick i vilken typ av dieselvärmare du behöver för att värma upp just din lokal/yta. Har du fler frågor eller funderingar så är du jätte-välkommen att kontakta oss så ska våra produkt-specialister svara på dina frågor och ge dig råd inför ditt köp. 

Lycka till nu!

Fler lästips & råd från Duab